SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ilyen tüneteket okozhat a koronavírus 2024-ben

Családinet [cikkei] - 2024-09-16
Ha a nyári szezon végén köhögő, tüsszentő emberekre leszünk figyelmesek a környezetünkben, sokféle betegségre gondolhatunk: a szezonális allergia mellett a klasszikus légúti fertőzések is okozhatnak hasonló panaszokat, és a világjárványért felelős koronavírus sem tűnt el. Dr. Potecz Györgyi a Tüdőközpont tüdőgyógyász, allergológus szakembere szerint a veszélyeztetett csoportokba tartozók, így a krónikus légúti betegségekben szenvedők esetében is időben fel kell készülni a légúti vírusszezonra.
Ilyen tüneteket okozhat a koronavírus 2024-ben

A koronavírus idén nyáron is folyamatosan hallatott magáról, a zsúfolt repterek, a fesztiválszezon és az olimpiai játékok pedig ideális körülményeket teremtettek a fertőzés terjedésének. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakértői arra hívják fel a figyelmet, hogy a koronavírus fertőzések száma világszerte növekszik, és 84 ország jelentett nagyobb esetszámokat a nyári szezonban is. Négy évvel a járvány kezdete után tehát nyilvánvalóvá vált, hogy a Covid-19 immár nem mutat szezonális jelleget, és bármikor felütheti a fejét.

Koronavírus helyzet Magyarországon

- Hazánkban április-május végén jelent meg a koronavírus új variánsa, a nagy fertőzőképességgel bíró FLIRT, bár a WHO 2024 június végi összefoglalója szerint továbbra is az Omicron JN.1 alvariánsa okozza a legtöbb megbetegedést – ismerteti dr. Potecz Györgyi. Míg azonban más légúti megbetegedések, mint például az influenza, tipikusan az őszi-téli, illetve a kora tavaszi hónapokban fordulnak elő, a koronavírus különböző variánsai bármely évszakban támadhatnak. Növekvő számú légúti megbetegedésekre (influenza, koronavírus, RSV) mégis elsősorban az iskolakezdéssel, a nagyobb tömegek zárt terekbe történő visszaszorulásával, illetve az idő hűvösebbre fordulásával számíthatunk.

Milyen tüneteket tapasztalhatnak a koronavírussal megfertőzöttek?

Koronavírus tünetlista

Mint Potecz doktornő mondja, a CDC (Centers for Disease Control and Prevention - amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ) június 25-i frissített tünetlistája szerint a koronavírus fertőzés jellegzetes tünetei a hőemelkedés, láz, torokfájás, köhögés, orrdugulás, orrfolyás, általános fáradtság, fejfájás. Vagyis tipikusan olyan tünetekről van szó, amelyek könnyen összetéveszthetők a nyári náthával, influenzával vagy akár a szezonális allergiával. Ezen kívül gyomor- és bélrendszeri panaszokat (étvágytalanság, hasmenés, hányinger vagy hányás), az íz- és szagérzékelés romlását vagy elvesztését is tapasztalhatják a betegek. Az új Covid-variánssal való megfertőződés azonban új, szokatlan tünetekkel is járhat. Ezek egyike az ún. covid-nyelv (a nyelven és a szájnyálkahártyán megjelenő fekélyek, fehér foltok), ami a fertőzés korai szakaszában jelentkezik. A betegség tünetei tehát nagyon változatosak lehetnek, és jellemzően a fertőzést követő 2-14 nappal jelentkezhetnek. A koronavírus fertőzés elsődlegesen a légutakat támadja, akár tartós vagy maradandó tüdőkárosodást is okozva, emellett neurológiai károsodásokkal is járhat, és súlyos szövődményként többszervi elégtelenség (szív, máj, tüdő, vese) is kialakulhat. Bár a betegek többségének nincs, vagy csak enyhe tünetei vannak, a fertőzöttek kis része azonban súlyos légzési elégtelenség miatt intenzív osztályos ellátásra (gépi lélegeztetésre) szorul – hangsúlyozza a szakember, aki azt tanácsolja, hogy az alábbi tünetek esetén azonnal kérjünk orvosi segítséget:

  • Légzési zavarok
  • Tartós fájdalom vagy nyomás a mellkasban
  • Zavarodottság, tudatzavar
  • Rendkívüli fáradtság (a beteg képtelen felkelni vagy ébren maradni)  
  • Az ajkak, a körömágy és a bőr sápadtsága, szürke vagy kék elszíneződése

Kiket veszélyeztet a koronavírus 2024-ben?

A kórkép főként az idős, 65 év feletti, valamint a gyenge immunrendszerű vagy immunhiányos állapotú egyéneknél (transzplantáltak, kemoterápiás vagy immunszuppressziv kezelésben részesülők) okozhat súlyos lefolyást. A magas kockázati csoportba tartoznak az alapbetegségben érintettek (daganatos megbetegedések, krónikus vese- vagy májbetegség, szív- és érrendszeri betegségek, cukorbetegség, neurológiai, autoimmun betegségek), és továbbra is kiemelt figyelmet kell fordítani a cisztás fibrózisban és a krónikus tüdőbetegségben (közepes és súlyos asztma, bronchiectasia, COPD, bronchopulmonális dysplasia, tüdőembólia, pulmonális hipertónia, intersticiális tüdőbetegség) szenvedő betegekre.

Dr. Potecz Györgyi arra hívja fel a figyelmet, hogy a koronavírus oltások nem adnak élethosszig tartó védettséget, a betegség tünetmentes vagy enyhe tünetekkel történő átvészeléséhez – az influenzaoltáshoz hasonlóan – a légúti vírusszezon előtt újra fel lehet venni az oltást, ha pár hónapon belül nem estünk át a betegségen. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ ajánlása szerint különösen javasolt a súlyos betegség kockázatának kitett személyek, a tartós ápolást-gondozást nyújtó intézményekben lakók oltása.

Forrás: Tüdőközpont (www.tudokozpont.hu)

Nyitókép: depositphotos

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Megváltozik a hiányzások igazolásának rendszere szeptember 1-től, megszűnik a papír alapú orvosi igazolás

Megváltozik a hiányzások igazolásának rendszere szeptember 1-től, megszűnik a papír alapú orvosi igazolás

"Nincs többé trükközés" - írja a Medicalonline.
Vízbe esett egy 5 éves, úszni nem tudó kisfiú egy zalai fürdőben - mire kimentették, már nem lélegzett

Vízbe esett egy 5 éves, úszni nem tudó kisfiú egy zalai fürdőben - mire kimentették, már nem lélegzett

Egy Zala vármegyei fürdőben történt meg minden szülő rémálma.
Mintegy negyed évszázad elteltével mérték fel ismét a hazai lakosság egészséggel összefüggő életminőségét

Mintegy negyed évszázad elteltével mérték fel ismét a hazai lakosság egészséggel összefüggő életminőségét

A képzettebbek, a gazdaságilag aktívak, illetve az egy háztartásban többen együtt élők jobb egészséggel összefüggő életminőségre számíthatnak, mint az alacsonyabb iskolai végzettségűek, vagy az egyedül élők. Többek között ez derült ki abból a kutatásból, amelyet a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Technológiaértékelő és Elemzési Központja készített csaknem 12 ezer résztvevő kérdőíves felmérésével. Hazánkban hasonló kutatás utoljára 2000-ben mérte fel a lakosság egészséggel összefüggő életminőségét, így a vizsgálat abból a szempontból is egyedülálló, hogy az eredmények két évtized távlatából összevethetők, elsősorban a középkorúaknál jelentős javulást mutatva. Eredményeiket a neves Quality of Life Research című lapban publikálták az egyetem kutatói.
Akadozó és véres vizelet a hólyagrák tünete lehet

Akadozó és véres vizelet a hólyagrák tünete lehet

A gyakori vizelési inger, az akadozó vizelet meglehetősen sokakat érintő tünet, a véres vizelet azonban olyasmi, ami jóval ijesztőbbnek tűnik és hamarabb orvoshoz fordul miatta a beteg. Nagyon fontos felhívni a figyelmet arra, hogy urológus szakorvoshoz kell fordulni még a kevésbé fenyegető tünetekkel is, mivel a hólyagrák tüneteként megjelenő vérvizelés sokszor csak a laborelemzés során mutatható ki. Dr. Med. Habil. Buzogány István PhD, az Urológiai Központ urológusa a daganatos betegség további lehetséges tüneteire, valamint a kivizsgálás jelentőségére hívta fel a figyelmet.
Félelem, ami életet követelt: nem merte magának beadni az injekciót, meghalt a családapa

Félelem, ami életet követelt: nem merte magának beadni az injekciót, meghalt a családapa

Egy 37 éves családapa, aki tudta, hogy allergiás a darázscsípésre, életét vesztette, miután nem merte beadni magának az életmentő adrenalininjekciót. Két gyermeke maradt félárván.
A szerkesztő ajánlja