SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Folyton visszakérdez a gyermek? Savós középfülgyulladás is okozhatja

Családinet [cikkei] - 2024-09-16
Ha a gyermek sokszor visszakérdez, nem reagál kéréseinkre, beszédfejlődésével gondok adódnak, vagy figyelmetlen és szétszórt az iskolában, akkor érdemes hallásvizsgálatra vinni - tanácsolja dr. Augusztinovicz Monika, a Gyermekgyógyászati Központ allergológus, klinikai immunológus és fül-orr-gégész orvosa, aki a savós középfülgyulladás egy kevéssé ismert szövődményére hívja fel a figyelmet.
Folyton visszakérdez a gyermek? Savós középfülgyulladás is okozhatja

A gyermek óvodapedagógusaitól vagy tanáraitól érkező visszajelzések sokszor olyan problémákra hívhatják fel a figyelmet, amelyeket a szülők korábban nem vettek észre, vagy nem tulajdonítottak nekik jelentőséget. A szétszórt, figyelmetlennek tűnő és gyakran visszakérdező gyermek viselkedését személyiségbeli jellemvonásnak tudják be, pedig könnyen elképzelhető, hogy egy tartósan fennálló fül-orr-gégészeti probléma húzódik meg a háttérben, amely kezelés híján beszédfejlődési és magatartászavarokhoz vezethet.

A savós középfülgyulladás nem feltétlenül jár fájdalommal

A náthás betegségek szövődményeként jelentkező középfülgyulladás igen gyakori kórkép a gyermekek körében, különösen az őszi-téli szezonban. Kialakulását a középfület az orrgarattal összekötő csatorna (fülkürt) elégtelen működése okozza. Mint dr. Augusztinovicz Monika mondja, kisgyermekek esetében a fülkürt működése gyulladás esetén károsodhat, ami meggátolja a középfül megfelelő szellőzését. Mivel ilyenkor a nyomáskiegyenlítés zavart szenved, a dobüregben negatív nyomás alakul ki, emiatt az érhálózatból savós váladék szivárog ki.

A savós heveny középfülgyulladás kezdetben fülfájással, dugulásérzettel és halláscsökkenéssel jár; ám a tünetek mérsékeltebb formában, alig észrevehetően is jelentkezhetnek, sőt gyermekkorban nem egyszer találkozunk fülfájás nélküli esetekkel is. A krónikus – 3 hónapon túl is fennálló – savós középfülgyulladás az akut fülgyulladást követően a dobüregben visszamaradó savós folyadék okozza. Ennek mennyisége folyamatosan nő, míg végül az egész dobüreget kitölti. A felgyülemlett folyadék csökkenti a dobhártya és a hallócsontocskák mozgékonyságát, ez az oka annak, hogy idővel halláscsökkenés alakul ki. Ideális esetben csak enyhe, átmeneti jellegű állapotról van szó, ami addig áll fenn, amíg a folyadék nem szívódik fel vagy nem ürül ki. Mivel az életkor előrehaladtával a fülkürt működése javul, a savós középfülgyulladás kialakulásának esélye idővel csökken. Ha azonban a gyulladás elhúzódik, akkor tartós halláscsökkenés is kialakulhat.

Mikor gyanakodhatunk halláscsökkenésre?

A krónikus savós középfülgyulladás a fül teltségérzetével jár, majd a füldugulás érzése állandóvá válik. Ritkábban fülzúgás, szédülés is kialakulhat. A romló hallás tüneteit azonban – különösen az óvodás korosztályban – sokszor nehéz tetten érni, leginkább a halláscsökkenés okán kialakult magatartászavarok és a beszédfejlődés elmaradása hívja fel a szülők és a környezet figyelmét arra, hogy valamilyen mögöttes probléma húzódhat meg a háttérben.

- Amikor a szülők elhozzák ezeket a gyermekeket a rendelésre, gyakran elhangzanak a figyelmetlen, szétszórt, szeleburdi szavak. Az is kiderül, hogy a gyermek viselkedését általában életkorbeli sajátosságnak, „szelektív hallásának” tudja be a környezet. Az óvodapedagógusoktól és tanároktól kapott jelzések szerint a gyermek gyakran visszakérdez, lemarad az órai munkával, nem reagál a kérésekre, túlságosan aktív vagy épp ellenkezőleg, rettentően zárkózott. A szülőknek általában az tűnik fel, hogy gyermekük nehezen érti meg a halk, suttogó beszédet (különösen nehezen hallja a szavak elején és végén hallható hangokat), esetleg hangosabban néz mesét.

A tartósan fennálló savós középfülgyulladás következményei

A beszédfejlődés egy hosszú folyamat, ami másfél éves kortól vesz nagy lendületet. Így tehát ha ebben az érzékeny életszakaszban tartósan fennálló középfülgyulladások alakulnak ki, a középfülben huzamosabb ideig felhalmozódó savós váladék miatt a gyermek nem hallja jól környezetét. Ez pedig a beszédfunkcióra is negatív hatással lesz, és a hangok pontos ejtését is akadályozni fogja. Ha az óvodában észlelik a problémát, akkor az esetlegesen elkezdett logopédiai fejlesztés sem vezet eredményre, az iskolakezdésig elhúzódó rendellenesség pedig az írás-olvasás elsajátítását és a társas kapcsolatokat is akadályozni fogja.

- A szülőknek azt tanácsolom, hogyha halláscsökkenést, tartósan fennálló magatartásproblémákat, figyelemzavart tapasztalnak, vagy az oktatási intézmény ad jelzést ezekről a tünetekről, forduljanak fül-orr-gégész szakorvoshoz. Ilyen esetben fontos a kiváltó ok feltárása és kezelése, hiszen a nátha mellett számtalan elváltozás (pl. orrmandula megnagyobbodás, kezeletlen allergia) is okozhat középfülgyulladást, emellett a felgyülemlett folyadék eltávolítására is szükség lehet. Nagyon ritkán, de előfordulhat az is, hogy a középfülben hosszú ideig jelen lévő folyadék besűrűsödik, a dobhártya és a hallócsontocskák tartós károsodást szenvedhetnek, amit később már műtéti beavatkozást igényelhet.

Forrás: Gyermekgyógyászati Központ (www.gyermekgyogyaszatikozpont.hu)

Nyitókép: depositphotos

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Megváltozik a hiányzások igazolásának rendszere szeptember 1-től, megszűnik a papír alapú orvosi igazolás

Megváltozik a hiányzások igazolásának rendszere szeptember 1-től, megszűnik a papír alapú orvosi igazolás

"Nincs többé trükközés" - írja a Medicalonline.
Vízbe esett egy 5 éves, úszni nem tudó kisfiú egy zalai fürdőben - mire kimentették, már nem lélegzett

Vízbe esett egy 5 éves, úszni nem tudó kisfiú egy zalai fürdőben - mire kimentették, már nem lélegzett

Egy Zala vármegyei fürdőben történt meg minden szülő rémálma.
Mintegy negyed évszázad elteltével mérték fel ismét a hazai lakosság egészséggel összefüggő életminőségét

Mintegy negyed évszázad elteltével mérték fel ismét a hazai lakosság egészséggel összefüggő életminőségét

A képzettebbek, a gazdaságilag aktívak, illetve az egy háztartásban többen együtt élők jobb egészséggel összefüggő életminőségre számíthatnak, mint az alacsonyabb iskolai végzettségűek, vagy az egyedül élők. Többek között ez derült ki abból a kutatásból, amelyet a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Technológiaértékelő és Elemzési Központja készített csaknem 12 ezer résztvevő kérdőíves felmérésével. Hazánkban hasonló kutatás utoljára 2000-ben mérte fel a lakosság egészséggel összefüggő életminőségét, így a vizsgálat abból a szempontból is egyedülálló, hogy az eredmények két évtized távlatából összevethetők, elsősorban a középkorúaknál jelentős javulást mutatva. Eredményeiket a neves Quality of Life Research című lapban publikálták az egyetem kutatói.
Akadozó és véres vizelet a hólyagrák tünete lehet

Akadozó és véres vizelet a hólyagrák tünete lehet

A gyakori vizelési inger, az akadozó vizelet meglehetősen sokakat érintő tünet, a véres vizelet azonban olyasmi, ami jóval ijesztőbbnek tűnik és hamarabb orvoshoz fordul miatta a beteg. Nagyon fontos felhívni a figyelmet arra, hogy urológus szakorvoshoz kell fordulni még a kevésbé fenyegető tünetekkel is, mivel a hólyagrák tüneteként megjelenő vérvizelés sokszor csak a laborelemzés során mutatható ki. Dr. Med. Habil. Buzogány István PhD, az Urológiai Központ urológusa a daganatos betegség további lehetséges tüneteire, valamint a kivizsgálás jelentőségére hívta fel a figyelmet.
Félelem, ami életet követelt: nem merte magának beadni az injekciót, meghalt a családapa

Félelem, ami életet követelt: nem merte magának beadni az injekciót, meghalt a családapa

Egy 37 éves családapa, aki tudta, hogy allergiás a darázscsípésre, életét vesztette, miután nem merte beadni magának az életmentő adrenalininjekciót. Két gyermeke maradt félárván.
A szerkesztő ajánlja