SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Alacsony fehérvérsejtszám? Ezért kell komolyan venni!

Családinet [cikkei] - 2024-08-26
Alacsony fehérvérsejtszámot vírusfertőzések, csontvelő- és autoimmun betegségek, valamint daganatellenes kezelések is okozhatnak. Dr. Halm Gabriella, belgyógyász, hematológus, a Trombózis- és Hematológiai Központ orvosa arra hívja fel a figyelmet, hogy a leukopéniával elsősorban azért kell foglalkoznunk, mert fennáll a veszélye annak, hogy az alacsony fehérvérsejtszám, illetve a sejtek hibás működése mellett a szervezet nem képes megfelelően védekezni a fertőzések ellen.
Alacsony fehérvérsejtszám? Ezért kell komolyan venni!

Az “idegenekkel” (kórokozókkal, toxinokkal, daganatos sejtekkel szemben) kétféle úton is védekezik a szervezet. Egyrészt a fehérvérsejtekkel, másrészt az ún. humorális immunitás (ellenanyagok termelése) segítségével. A két módszer nem választható teljesen szét.

Az immunrendszer katonái: a fehérvérsejtek

A fehérvérsejtek (leukociták) fontos szerepet játszanak immunrendszerünkben: védelmet biztosítanak a fertőzésekkel, betegségekkel, valamint az idegen anyagokkal szemben, és fontos feladatuk a daganatos sejtek megsemmisítése. A fehérvérsejtszám meghatározása általános laboratóriumi vizsgálat részeként történik, és a páciens immunválaszának megértéséhez nyújt segítséget. Felnőttek esetében az 5-10 Giga/Liter össz-fehérvérsejtszámot (FVS) tartjuk normál értéknek a laborleleten, ezen belül a fehérvérsejtek egyes csoportjainak (limfociták, monociták, granulociták) külön referenciatartománya, illetve funkciója is van. A neutrofil sejtek a baktériumok ellen, az eozinofil sejtek a parazita fertőzésekkel szemben játszanak fontos szerepet. A bazofil sejtek az allergiás reakciókban vesznek részt. A limfociták a vírusok elleni védekezés katonái, az ellenanyagtermelésben is részt vesznek.

Ez lehet az oka az alacsonyabb fehérvérsejtszámnak

Előfordulhat, hogy a laborparaméterek alacsony fehérvérsejtszámot mutatnak, ez azt jelzi, hogy a páciens immunrendszere nem a megszokott módon reagálhat, és szervezete fogékonyabb a fertőzésekkel szemben. Az alacsony fehérvérsejtszám szám azonban nem mindig jelez komoly betegséget!

Tünet- és panaszmentes esetekben javasolt először a banálisabb, nem hematológiai okok figyelembevétele: hiányállapotok (B12-, folsavhiány a leggyakoribb), egyéb betegségek (pl. krónikus hepatitis vírus vagy alkohol okozta májkárosdás, felsőlégúti vírusinfekciók). Fentiek kizárása esetén hematológiai vagy autoimmun betegségek irányában folytatandó a kivizsgálás.

-Mivel a fehérvérsejtek a csontvelőben képződnek, az alacsony fehérvérsejt-érték esetén felmerülhet, hogy esetleg a csontvelő elégtelen működése áll a háttérben – magyarázza dr. Halm Gabriella. Ezek lehetnek veleszületett (pl. Kostmann-szindróma) és szerzett betegségek (pl. aplasztikus vérszegénység), amelyek egyaránt károsíthatják a csontvelőt, és csökkenthetik a fehérvérsejtek termelését. A betegségek mellett vegyszerek és bizonyos gyógyszerek (kemoterápiás készítmények, antibiotikumok, immunszuppresszív szerek, epilepszia és a pajzsmirigy túlműködésének kezelésére használt gyógyszerek) is károsíthatják a csontvelő működését, és leukopéniához vezethetnek.

Mint a főorvosnő mondja, a csontvelő működésének zavarai mellett a fehérvérsejtek fokozott pusztulását, elhasználódását egy-egy heves immunreakciót kiváltó vírusfertőzés is előidézheti, ilyen esetben azonban a fertőzés lezajlását követően az értékek ismét visszatérnek a normál tartományba. Végül egyes autoimmun megbetegedések (pl. lupus, rheumatoid arthritis) is csökkenthetik a fehérvérsejtek számát, és befolyásolhatják működésüket.

Okoz-e tüneteket az alacsony fehérvérsejtszám?

A leukopénia önmagában nem okoz tüneteket. Ugyanakkor a jelentősen lecsökkent fehérvérsejtszám az immunrendszer meggyengülését okozza, és megnő a fertőző betegségek kockázata, ami a következő tünetekkel járhat:

  • infekció okozta tünetek (mint a láz)
  • gyengeség
  • nehezen gyógyuló sebek, illetve
  • az esetleges kórokozó okozta betegségekre jellemző speciális egyéb tünetek

Milyen kockázatokkal jár az alacsony fehérvérsejtszám?

A rendellenesen alacsony fehérvérsejtszám sebezhetővé tehet bennünket a legbanálisabb fertőzésekkel szemben, amelyek – kezelés hiányában – súlyos szövődményeket vagy halált okozhatnak. Ennek különösen nagy a kockázata azoknál, akiknek valamilyen oknál fogva eleve károsodott az immunrendszerük. A fehérvérsejtszám csökkenése például igen gyakori jelenség a daganatos betegek körében is, akiknél a kemoterápia hatására alakul ki leukopénia. Ilyenkor akár súlyos gombás infekciók is előfordulhatnak, esetleg korábbi vírusinfekciók is reaktiválódhatnak (pl. CMV).

Ilyen esetben célzott, szükség szerint kombinált, antibiotikus kezelés, illetve a neutrofil sejtek termelődését és érését elősegítő (G-CSF) kezelés, esetleg immunglobulin adása jön szóba. Akár a további kemoterápia halasztására is sor kerülhet, míg a fehérvérsejtszám helyreáll.

A fehérvérsejtek alacsonyabb csillagos értékeivel gyakran találkozni a laborleleteken, ám az esetek többségében ez nem ad okot az aggodalomra, hiszen többnyire egy kisebb fertőzés következménye. Ha azonban tüneteink komolyabbak, és a többi laborértékünk alapján is úgy ítéli meg a szakorvos, akkor a pontos okok tisztázása érdekében további vizsgálatok (képalkotó vizsgálatok, mikrobiológiai vizsgálatok, szerológiai mintavételek, csontvelő mintavétel stb.) lehetnek szükségesek. Alacsony fehérvérsejtszám esetén, ha tisztában vagyunk a kiváltó okkal, ennek kezelése az elsődleges feladatunk.

A lehetséges kezelési módok:

  • esetleges hiányállapot kezelése (a hiány okának kiderítése, vitaminok pótlása)
  • infekciók kezelése antibiotikum, antimikotikum adásával.
  • kortikoszteroid (autoimmun betegségek, immuncitopenia esetén)
  • immunglobulin adása
  • a fehérvérsejtek termelődését stimuláló injekciók (GCSF),
  • illetve indokolt esetben az őssejt-transzplantációt és ezek kombinációja

Forrás: Trombózis- és Hematológiai Központ (www.tromboziskozpont.hu)

Nyitókép: depositphotos

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Megváltozik a hiányzások igazolásának rendszere szeptember 1-től, megszűnik a papír alapú orvosi igazolás

Megváltozik a hiányzások igazolásának rendszere szeptember 1-től, megszűnik a papír alapú orvosi igazolás

"Nincs többé trükközés" - írja a Medicalonline.
Vízbe esett egy 5 éves, úszni nem tudó kisfiú egy zalai fürdőben - mire kimentették, már nem lélegzett

Vízbe esett egy 5 éves, úszni nem tudó kisfiú egy zalai fürdőben - mire kimentették, már nem lélegzett

Egy Zala vármegyei fürdőben történt meg minden szülő rémálma.
Mintegy negyed évszázad elteltével mérték fel ismét a hazai lakosság egészséggel összefüggő életminőségét

Mintegy negyed évszázad elteltével mérték fel ismét a hazai lakosság egészséggel összefüggő életminőségét

A képzettebbek, a gazdaságilag aktívak, illetve az egy háztartásban többen együtt élők jobb egészséggel összefüggő életminőségre számíthatnak, mint az alacsonyabb iskolai végzettségűek, vagy az egyedül élők. Többek között ez derült ki abból a kutatásból, amelyet a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Technológiaértékelő és Elemzési Központja készített csaknem 12 ezer résztvevő kérdőíves felmérésével. Hazánkban hasonló kutatás utoljára 2000-ben mérte fel a lakosság egészséggel összefüggő életminőségét, így a vizsgálat abból a szempontból is egyedülálló, hogy az eredmények két évtized távlatából összevethetők, elsősorban a középkorúaknál jelentős javulást mutatva. Eredményeiket a neves Quality of Life Research című lapban publikálták az egyetem kutatói.
Akadozó és véres vizelet a hólyagrák tünete lehet

Akadozó és véres vizelet a hólyagrák tünete lehet

A gyakori vizelési inger, az akadozó vizelet meglehetősen sokakat érintő tünet, a véres vizelet azonban olyasmi, ami jóval ijesztőbbnek tűnik és hamarabb orvoshoz fordul miatta a beteg. Nagyon fontos felhívni a figyelmet arra, hogy urológus szakorvoshoz kell fordulni még a kevésbé fenyegető tünetekkel is, mivel a hólyagrák tüneteként megjelenő vérvizelés sokszor csak a laborelemzés során mutatható ki. Dr. Med. Habil. Buzogány István PhD, az Urológiai Központ urológusa a daganatos betegség további lehetséges tüneteire, valamint a kivizsgálás jelentőségére hívta fel a figyelmet.
Félelem, ami életet követelt: nem merte magának beadni az injekciót, meghalt a családapa

Félelem, ami életet követelt: nem merte magának beadni az injekciót, meghalt a családapa

Egy 37 éves családapa, aki tudta, hogy allergiás a darázscsípésre, életét vesztette, miután nem merte beadni magának az életmentő adrenalininjekciót. Két gyermeke maradt félárván.
A szerkesztő ajánlja