SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Félelem, ami életet követelt: nem merte magának beadni az injekciót, meghalt a családapa

Tóth Nikolett [cikkei] - 2024-08-26
Egy 37 éves családapa, aki tudta, hogy allergiás a darázscsípésre, életét vesztette, miután nem merte beadni magának az életmentő adrenalininjekciót. Két gyermeke maradt félárván.
Félelem, ami életet követelt: nem merte magának beadni az injekciót, meghalt a családapa

Egy darázscsípésbe halt bele a férfi

Berhidán egy 37 éves temetőgondnok életét követelte egy darázscsípés okozta allergiás reakció. A férfi tudatában volt annak, hogy allergiás a darázscsípésre, és rendelkezésére állt egy EpiPen adrenalininjekció is, amely életmentő lehetett volna.

Miután megcsípte a darázs, hazasietett, hogy beadja magának az injekciót, ám félelmében nem tette meg, inkább meg akarta várni a feleségét. Állapota azonban gyorsan romlott, így végül ügyeletre ment, ahol azonnal kapott ugyan adrenalininjekciót, de ekkor már túl késő volt, a férfi meghalt. Két gyermek maradt utána félárván.

Az orvos figyelmeztetése

A Tényeknek nyilatkozó orvos hangsúlyozta, hogy allergiás reakció esetén a legfontosabb a gyors beavatkozás. Az ilyen esetekben a lehető legkorábban be kell adni az adrenalininjekciót, mert az anafilaxiás sokk következtében a keringés nagyon hamar leállhat.

Az orvos bemutatta az EpiPen helyes használatát is, amely során először a kék kupakot kell eltávolítani, majd a comb külső részébe beszúrni az injekciót – akár ruhán keresztül is. A tűt körülbelül öt másodpercig a bőrben kell tartani, hogy biztosan a szervezetbe jusson a hatóanyag.
 

Hasonló tragédiák Magyarországon

A férfi esete sajnos nem egyedi: az elmúlt években több haláleset is történt hasonló körülmények között Magyarországon. Néhány héttel ezelőtt Szankon egy 54 éves postás vesztette életét, amikor egy darázscsípés után allergiás sokkot kapott. A mentőket azonnal riasztották, de már nem tudták megmenteni az életét.

Tavaly Szigethalmon egy háromgyermekes édesapa is allergiás reakció következtében halt meg, miután 13 napig küzdöttek az életéért a kórházban. 

Egy 40 év körüli nő pedig pár hete a családjával kirándult egy Veszprém vármegyei kilátónál, amikor váratlanul egy lódarázsraj támadta meg őket. Az Országos Mentőszolgálat beszámolója szerint a nőt testszerte több szúrás érte, majd hirtelen szédülni kezdett, hányinger gyötörte, és úgy érezte, mintha a torka dagadni kezdene.

A kirándulócsapat azonnal értesítette a mentőket, akik gyorsan a helyszínre érkeztek. A mentésirányító bajtárs, aki a hívást fogadta, mentőhelikoptert riasztott, hogy a lehető leghamarabb segítséget nyújthassanak. A bejelentők vonalban maradtak és pontosan követték a telefonon kapott instrukciókat, amíg a segítség megérkezett. A helyszínre érkező mentősök azonnal emelt szintű ellátásba kezdtek, ami végül sikeresnek bizonyult, így a nőt stabil állapotban, mentőhelikopterrel szállították kórházba.
 

Az EpiPen életmentő szerepe 

Az allergiás reakciók gyorsan válhatnak életveszélyessé, és a késlekedés tragikus következményekkel járhat. Az orvosok és allergológusok folyamatosan figyelmeztetnek az EpiPen használatának fontosságára. Az EpiPen egy előre töltött adrenalininjekció, amelyet súlyos allergiás reakciók, például anafilaxiás sokk esetén kell alkalmazni. Az injekció használata egyszerű, mégis sokan félnek tőle, különösen pánikhelyzetben.

A szakemberek arra kérik az allergiában szenvedőket, hogy mindig tartsák maguknál az adrenalininjekciót, mert életet menthet. A félelmek leküzdése és a gyors beavatkozás döntő jelentőségű lehet egy súlyos allergiás reakció esetén. 
 

Különösen veszélyes lehet a lódarázs csípése

A lódarázs egy jellegzetes, sárga-fekete mintázatú rovar, kolóniái tavasztól késő őszig aktívak. A lódarázs fészkek télire kiürülnek, a dolgozók és herék elpusztulnak, és csak a megtermékenyített királynők élik túl a telet, hogy tavasszal új kolóniát alapíthassanak.

A lódarázs különösen veszélyes, mivel fullánkját sérülés nélkül vissza tudja húzni, és akár többször is szúrhat. Szúrása fájdalmas, és allergiás reakció esetén, megfelelő kezelés nélkül, akár halált is okozhat. Az emberek közelségéhez jól alkalmazkodott, így a populációjuk stabil, és nem szerepelnek a veszélyeztetett fajok listáján.


Lódarázs-veszélyről adtak ki figyelmeztetést

A Bakonyerdő Zrt. figyelmeztetést adott ki a Nosztory Élménypark közelében található lódarázsfészek miatt, amelynek lakói az év ezen szakaszában különösen agresszívek lehetnek. A Paloznak település irányába vezető kék háromszög jelzésű turistaút mentén található fészekről több bejelentést is kaptak, miután a rovarok több kirándulót is megcsíptek.
 


 

A Bakonyerdő Zrt. táblákon figyelmezteti a kirándulókat, hogy elkerüljék a veszélyes területet. A pontos koordináták: EOV K: 564224; É: 184650; GPS: 47.000461; 17.919552.

A szakemberek azt kérik, hogy

semmiképp se próbáljuk hessegetni vagy csapkodni a lódarazsakat, mert a rovarok feromonok segítségével üzenhetnek társaiknak, akik a veszélybe került egyed segítségére siethetnek.

Az augusztus végi-szeptember eleji időszak a hazai erdők egyetlen honos lódarázsfaja, az európai lódarázs életciklusának legintenzívebb szakasza. A fészkek ilyenkor a legnagyobb létszámúak, és ekkor zajlik a párzás is. A lehűlések beköszöntével azonban a kolónia szinte összes tagja elpusztul, így a rovarokkal való találkozás esélye szinte a nullára csökken.
 

A lódarázs csípése nemcsak az allergiásokra lehet veszélyes!

Nemcsak az allergiások számára jelenthet veszélyt a lódarázs csípése. A fejet és a nyakat érő csípések még a nem allergiás emberek számára is veszélyesek lehetnek, mivel a darázsméreg hisztamint tartalmaz, ami helyi izombénulást okozhat. Az erdészek azt tanácsolják, hogy próbáljuk meg nagy ívben elkerülni ezeket a rovarokat.

Indexkép: Alexa képe a Pixabay oldaláról

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Okozhat-e a szénanátha orrvérzést a gyermeknél?

Okozhat-e a szénanátha orrvérzést a gyermeknél?

A pollenszezonban előfordulhat, hogy a klasszikus szénanáthás tünetek mellett gyakrabban vérzik az allergiás gyermek orra. Dr. Holpert Valériát, a Gyermekgyógyászati Központ fül-orr-gégész, foniáter szakorvosát kérdeztük az okokról és a szükséges teendőkről
Megváltozik a hiányzások igazolásának rendszere szeptember 1-től, megszűnik a papír alapú orvosi igazolás

Megváltozik a hiányzások igazolásának rendszere szeptember 1-től, megszűnik a papír alapú orvosi igazolás

"Nincs többé trükközés" - írja a Medicalonline.
A retinaleválást komolyan kell venni

A retinaleválást komolyan kell venni

A retinaleválás az egyik legkomplexebb, akár súlyos vagy maradandó látáskárosodást okozó szemészeti kórkép, amely sürgős ellátást is igényelhet. A korszerű műtéti technikák segítségével az esetek döntő többségében jól kezelhető betegség, azonban nagy lelki terhet ró a páciensre, hiszen nem lehet pontosan megítélni a kimenetelt, a látásjavulás mértékét. Sőt, akár többszöri műtéti ellátást is igényelhet.
Vízbe esett egy 5 éves, úszni nem tudó kisfiú egy zalai fürdőben - mire kimentették, már nem lélegzett

Vízbe esett egy 5 éves, úszni nem tudó kisfiú egy zalai fürdőben - mire kimentették, már nem lélegzett

Egy Zala vármegyei fürdőben történt meg minden szülő rémálma.
Rovarcsípéskor is érdemes elővenni a mobiltelefont

Rovarcsípéskor is érdemes elővenni a mobiltelefont

A nyári hónapokban a vízpartok mellett, a parkokban és a kertünkben is többféle rovarral találkozhatunk. Ezek közül sokak csípése vagy szúrása okoz kellemetlen, esetenként fájdalmas, de szerencsére teljesen ártalmatlan reakciókat. Dr. Mezei Györgyit, az Allergiaközpont allergológus és klinikai immunológus szakorvosát arról kérdeztük, fontos-e a csípést okozó rovar azonosítása és miként lehet ebben segítségünkre a mobiltelefonunk.
A szerkesztő ajánlja