SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Minden a hisztaminról

Családinet [cikkei] - 2022-07-22
Számtalan élelmiszerben – még a legalapvetőbb táplálékainkban is – megtalálható, sőt az emberi testben is termelődik, rengetegen érzékenyek rá, mégsem beszélünk eleget a hisztaminról. A következőkben nemcsak arra térünk ki, hogy pontosan mi ez az anyag, hanem szó lesz a hisztaminintoleranciáról, arról, hogy ez hogyan jelentkezik és hogy mire kell figyelni az érintettek étrendjét tekintve. És ha már hisztamin, szót kell ejtenünk az antihisztaminról is, ami sok allergiával küzdő számára megoldást jelenthet.

Mi az a hisztamin?

A hisztamin, ahogyan a neve is mutatja, egyfajta amin, ami nitrogén heterociklust tartalmaz. Neurotranszmitter, azaz ingerületátvivő anyag és részt vesz a szervezet immunválaszának kialakításában is a gyulladásos, illetve allergiás folyamatokban. De a szakkifejezések mellett azért nézzük meg egy kicsit közelebbről is, hogy pontosan mit érdemes tudni róla!

A hisztamin minden emberi szervezetben megtalálható. A szerepe részben a sejtvédelem: képes fellépni a károsító idegen anyagokkal szemben. Illetve, ahogyan már említettük, neurotranszmitterként működik, így szerepet kap az idegsejtek közötti ingerületátvitelben. Rengeteg táplálék tartalmazza, például a sajtok, a savanyított zöldségek, egyes füstölt élelmiszerek, illetve a halak is, de vannak hisztaminfelszabadító élelmiszerek is, ilyen például az eper és a citrusfélék. Sőt, az anyagot felszabadíthatja a stressz, az alkohol és egyes gyógyszerek is – ez utóbbiak pedig közvetve a lebontását is befolyásolhatják.

Alapesetben, azaz ha nincs hisztaminintoleranciánk, nem is vesszük észre, ha megnő a szervezetünkben a mennyisége (hacsak nem nagyon nagy mértékű emelkedésről van szó). De mi a helyzet akkor, ha hisztaminintoleranciában szenvedünk?

Mit tudunk a hisztaminintoleranciáról?

A normál módon működő emberi szervezetben a diamino-oxidáz nevű enzim képes lebontani az élelmiszerekkel bevitt hisztamint. Előfordulhat azonban, hogy valakinél ez az enzim nem lép működésbe – ez lehet például egyes betegségek következménye –, vagy olyan nagy mennyiségben jutott be hisztamin a szervezetbe, hogy az enzim már nem képes azt lebontani. Ilyenkor beszélhetünk hisztaminintoleranciáról, ami lehet átmeneti és egyben visszafordítható, vagy tartós is.

A hisztaminintolerancia egy olyan tünetegyüttes, ami okozhat kipirulást, bőrkiütést és -viszketést, orrdugulást és orrfolyást, de egyéb nátháéra, illetve allergiáéra hasonlító tüneteket is. Egyeseknél hányinger és puffadás is jelentkezik, de a migrénszerű fejfájás, a szédülés és az izzadás is gyakori. Hisztaminintoleranciáról akkor beszélhetünk, ha a jellegzetes tünetek közül legalább kettő fennáll, illetve ha a panaszok hisztaminmentes diéta hatására vagy antihisztamin szedésre javulnak.

A probléma megoldása

Jó hír tehát, hogy a kellemetlen tünetek kezelhetőek; a következőkben kitérünk a hisztamindiétára és az antihisztaminok szerepére is, ám a diagnózis felállításához és a kezelési módszerek kiválasztásához szakemberhez kell folyamodnunk.

Hisztamindiéta

Aligha lehet meglepő, hogy a hisztamindiéta lényege a magas hisztamintartalmú ételek és italok kerülése. Emellett el kell hagyni azokat az élelmiszereket és adalékanyagokat is, amelyek gátolják a hisztamin lebontását vagy serkentik annak felszabadulását. Általánosságban elmondható, hogy a friss ételeknek alacsonyabb a hisztamintartalma, viszont a különböző érlelt, erjesztett táplálékoknak magasabb. Mindenesetre mielőtt belekezdenénk a diétánkba, mindenképpen konzultáljunk egy orvossal, ugyanis minden egyes hisztaminintoleráns beteg különböző, így másként reagálnak a változásokra is.

Antihisztaminok

A szigorú hisztamindiétát kiegészíthetjük úgynevezett antihisztaminok szedésével is. Mint azt az allergiások jól tudják, az antihisztamin alapvetően az allergiás tüneteket enyhíti. Ugyanis amikor valamilyen allergiás választ ad a szervezetünk, akkor benne hisztamin szabadul fel – az antihisztamin azonban csökkenti, illetve gátolja a hisztamin hatásait, például az orrfolyást vagy a viszketést.

Ha ezt a megoldást is alkalmaznánk, szintén elengedhetetlen orvoshoz fordulni, mielőtt belevágunk – ennek több oka is van. Egyrészt, hogy ma már számtalan hatóanyagú készítmény elérhető és a számunkra megfelelőt kell ezek között megtalálnunk. Másrészt a különböző általunk szedett gyógyszerek kölcsönhatásaira is figyelnünk kell – jobban mondva a szakembernek kell figyelnie rá. De az is fontos, hogy előírás szerint, megfelelő mennyiségben és kellő időtartamig szedjük a gyógyszert.

Figyeljünk a jelzésekre!

Amennyiben gyanítjuk, hogy hisztaminintoleranciával állunk szemben, fontos, hogy elegendő figyelmet szenteljünk a szervezetünk jelzéseinek! Jegyezzük meg, mely élelmiszerek fogyasztása után tapasztalunk tüneteket! A diagnózis felállításában és a megfelelő gyógymódok kiválasztásában persze úgyis szakember segítségét kell kérnünk – de legalább most már tudjuk, hogy a probléma kezelhető!

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Három gyerek tűnt el Szigetszentmiklósról

A szigetszentmiklósi rendőrök a lakosság segítségét kérik három gyermek eltűnésének felkutatásában.

Epekövesek, figyelem! Íme a gasztroenterológus ünnepi tanácsai

Az ünnepi időszakban tömegesen jelentkeznek a sürgősségi ellátásban az epekólikás betegek. Dr. Pászthory Erzsébet, a Gasztroenterológiai Központ gasztroenterológus, belgyógyász szakorvosa szerint, ha valaki már átélt ilyen rohamot, az soha nem felejti el; megfelelő kezelés híján pedig bármikor újra jelentkezhetnek a tünetek, és akár súlyosabb szövődményeket is okozhatnak a kövek.

Óriási a korai felismerés jelentősége a nőgyógyászati daganatoknál is

A daganatos betegségek korai felismerése sok esetben élet-halál kérdése lehet, de legalábbis meghatározza a kezelés lehetőségeit. Így van ez a nőgyógyászati daganatok esetében is: minél korábban sikerül felismerni a betegséget, annál jobbak lehetnek a kilátások. Dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza, a nőgyógyászati onkológia specialistája elmagyarázta, mikor, kinek és milyen vizsgálatok szükségesek az időben történő diagnosztizáláshoz.

Újévi fogadalom: 2025-ben ne hagyjuk ki a „nagyrutin” vizsgálatot!

Huszonegy éves kor fölött rizikófaktorok, tünetek hiányában legalább öt évente, krónikus betegség, idős életkor esetén évente javasolt a laborvizsgálat, amely fényt deríthet a tartós fáradékonyság, sápadtság, szem alatti sötét karikák, ingerlékenység, hajhullás, gyors hízás vagy fogyás, haspuffadás, bőrproblémák, véres vizelet vagy széklet hátterében húzódó problémákra is. Mindez azért fontos, mert az időben felfedezett betegségek, nagyobb hatékonysággal gyógyíthatók - mondja dr. Torzsa Péter, a Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékének vezetője.

A herecsavarodás okai, tünetei és kezelése - az újszülöttek és a kamaszok nagyobb veszélyben vannak

A herecsavarodás (heretorzió vagy torsio testis) egy ritka, de súlyos állapot, amely leginkább újszülötteknél és a serdülés korai szakaszában járó fiúknál fordul elő, de bármely életkorban kialakulhat. A probléma a herekocsány megcsavarodásával jár, amely a herék vérellátását gátolja. Ez kezelés nélkül a here elhalásához is vezethet.

© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
ADATVÉDELMI BEÁLLÍTÁSOK
A szerkesztő ajánlja