SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Romlik szeme? Forduljon optometristához!

Családinet [cikkei] - 2022-04-04
A fokozott képernyőhasználat következtében a látás romlása szinte népbetegségnek számít, a lakosság felének lenne szüksége szemüvegre.(1) Egyre nagyobb az igény a látásvizsgálattal foglalkozó egészségügyi szakemberek, az optometristák iránt.
Romlik szeme? Forduljon optometristához!

A pandémia tovább rontotta a képernyőhasználati szokásokat

A pandémia egyik fontos utóhatása, hogy egyre többen küzdenek valamilyen szemproblémával. Nemzetközi felmérések bizonyítják például, hogy a szemszárazság gyakoribbá válása kapcsolatba hozható a maszkviseléssel.2 Az érzékelhető látásromlás is közvetetten összekapcsolható a járvány nyomán kialakult élethelyzettel és azon belül is a fokozott képernyőhasználattal, a pandémia idején az emberek 96%-a töltött több időt a digitális eszközök előtt, mint korábban.3 Az Affidea Magyarország szemész szakorvosa, Dr. Ozsváth Mária elmondta: „Mivel a szemproblémák egyre gyakoribbak, érdemes tisztába lenni a pácienseknek, hogy pontosan mikor kihez forduljanak. A legtöbben az optikusokat ismerik, akiknek feladata alapesetben a szemüvegek elkészítése. A látásromlással az optometrista (egyetemi végzettséggel rendelkező) egészségügyi szakember foglalkozik, aki elsősorban a szem optikai hibáinak javításában és szemvizsgálatban jártas, illetve szemüveget írhat fel a páciensek számára képernyő előtti munkavégzéshez. A szemész szakorvosok ugyanakkor a szem betegségeinek megállapításával és azok kezelésével foglalkoznak, az elvégzett szemészeti műszeres vizsgálatok után. Ha valakinek nincs semmilyen ismert szembetegsége, szemproblémája, de romlott a látása, akkor érdemes optometristát felkeresnie.”

 

Az optometrista írja fel a szemüveget

Az optometria szakirány néhány éve jelent meg a hazai egészségügyi felsőoktatásban, és immár az Affidea Magyarországnál is elérhető az optometriai vizsgálat. Az optometrista megfigyeli a legfontosabb szemészeti paramétereket, alkalmazza a korszerű vizsgálati módszereket és eszközöket. Ő foglalkozik a látásélességgel, látás szűréssel, vizsgálja a szem törőközegeit, a fénytörési hibákat, a szemizmok tevékenységét, a binokuláris látást, valamint foglalkozik a csarnokzug, a szemlencse, az üvegtest és a szemfenék állapotának felmérésével. A szem fénytörési hibáira korrekciós szemüveget ír fel, méri a szemnyomást és felismeri a komolyabb szembetegségeket, fejlődési rendellenességeket, adott esetben szemorvoshoz irányítva a beteget.

 

Gyakorlatok a képernyő előtt dolgozó munkatársaknak

Dr. Ozsváth Mária kiemelte: „Általánosságban elmondható, hogy a kor előrehaladtával, 40 év felett szinte mindenkinek szemüvegre lesz szüksége előbb-utóbb. Ráadásul a képernyő előtt egyre több időt töltünk, amely sajnos komolyan igénybe veszi a szemet és korai látásromláshoz vezethet. Emiatt az irodai munkát végzőknek azt javasoljuk, hogy óránként tartsanak a pihentető szüneteket, álljanak fel a képernyő elől. Az Országos Közegészségügyi Központ és az Országos Munkahigiénés és Foglalkozás-egészségügyi Intézet egy külön számítógépes tornát is kidolgozott a munkavállalóknak, amellyel nemcsak a látás romlása előzhető meg, de az egyéb mozgásszervi problémák is.”

Milyen gyakorlatokat érdemes végrehajtani a mindennapi munka során, hogy megelőzzük a fokozott képernyőhasználat okozta szemproblémák kialakulását?

  1. Nézzen egy elképzelt négyzet négy sarka felé, ezt ismételje 3-szor!
  2. Anélkül, hogy állát fel vagy lefelé mozdítaná, húzza a fejét finoman, egyenesen hátra, miközben 10-ig számol!
  3. Hajtsa a jobb fülét finoman a jobb válla felé, számoljon 10-ig, majd ismételje meg a gyakorlatot a bal fülével a másik oldalra, és számoljon 10-ig!
  4. Álljon fel, tenyereit szorítsa hátul a dereka alá, és hajoljon hátra, számoljon 10-ig és közben tartsa vissza a lélegzetét!
  5. A karjait nyújtsa felfelé, és nyújtózkodjon a mennyezet felé, számoljon 10-ig!
  6. Vállával körözzön lassan előre háromszor és hátra háromszor!
  7. Könyökben behajlított karokkal emelje egyik karját a feje fölé, a másikat a háta mögé, lazítson, majd karcsere, légzésszünet!
  8. Könyökben behajlított karjait tartsa mellmagasságban, nyomja könyökét hátra, számoljon 10-ig!
  9. Karjait két oldalt lazán lelógatva, könnyedén rázogassa, ezzel együtt ellazítva ujjait és kezeit is!
  10. Nyújtott karját lefelé tartva lassan és finoman hajlítsa föl-le a csuklókat, ismételje a gyakorlatot 3-szor!
  11. Karjait lazán lelógatva szorítsa ökölbe kezét, majd nyújtsa ki az ujjait!

1 https://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/stattukor/elef14.pdf
2 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34219875/
3 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7774196/

Nyitókép: bspence81 képe a Pixabay -en.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

"A manipulatív szülők annyira ügyesen leplezik igazi szándékaikat, hogy gyerekeik állandó zavarodottságban élnek. Tudják, hogy becsapják őket, de nem tudnak rájönni, hogy hogyan."
Elhunyt a kisfiú, aki azt játszotta az iskolai kiránduláson a barátaival, hogy ki tud tovább a víz alatt maradni

Elhunyt a kisfiú, aki azt játszotta az iskolai kiránduláson a barátaival, hogy ki tud tovább a víz alatt maradni

A 13 éves Áront a baleset után sikerült újraéleszteni, ám pár nap múlva életét vesztette. Édesanyja elmondta a híradónak: a kisfiú napok óta másról sem beszélt, annyira várta az iskolai kirándulást.
A kóros soványság továbbra is elvárás a divatszakmában

A kóros soványság továbbra is elvárás a divatszakmában

A divatmodellek csaknem 90 százaléka vélekedik negatívan a testéről, és több, mint kétharmaduk szigorúan kontrollálja, mit és mennyit eszik a Semmelweis Egyetem új, világszinten is egyedülálló nemzetközi kutatása szerint. Ez az első ilyen mélységű kvalitatív felmérés a témában, melyben a válaszadók majd’ 90 százalékáról az is kiderült, hogy túlságosan sovány, az elmúlt évek ún. "plusz méretes", azaz "test pozitív" divatmozgalma ellenére. A kutatók a szélsőséges szépségideálok mentálisan és fizikailag is káros hatásaira hívják fel a figyelmet, melyek evés- és testképzavarhoz vezethetnek, és nem csupán a modelleket, hanem a rájuk példaképként tekintő fiatal lányokat is érintik.
8-9 éves gyerekekkel teli busz borult árokba Kőszegnél - osztálykiránduláson vettek részt

8-9 éves gyerekekkel teli busz borult árokba Kőszegnél - osztálykiránduláson vettek részt

A baleset során hatan könnyebben megsérültek, őket kórházba szállították.
3 éves, tündéri kislány tűnt el Budapesten

3 éves, tündéri kislány tűnt el Budapesten

Fonseca Lily átlagos testalkatú, hosszú, világosbarna hajú, barna szemű kislány, a XVII. kerületből tűnt el. A rendőrség azt kéri, hogy akinek van információja a kislány tartózkodási helyéről, az jelentkezzen.
A szerkesztő ajánlja