Trükkök, hogy féken tartsd a lázat!
A láz egy természetes védekezőmechanizmus, alapja, hogy az emberi immunrendszer melegebb környezetben jobban működik, jobban gátolja a baktériumok szaporodását. Az emberi szervezet hőszabályzó központja az agy, a hipotalamusz érzékeli a vér hőmérsékletét. Ha ez túl meleg, akkor hőleadásra, verejtékezésre ad parancsot, ha túl hideg, akkor a hőtermelés fokozását serkenti.
1. Győződjünk meg róla, hogy tényleg lázasak vagyunk
Személyenként változó lehet a testhőmérsékletünk. Befolyásoló tényező például, ha melegebb környezetben vagyunk, jobban fel vagyunk öltözve, vagy éppen egy nagyon hideg szobában tartózkodunk. Ráadásul a gyerekeknek általában magasabb a normál testhőmérséklete (36,5-37,2 °C), mint a felnőtteké. Ha 37-38 °C közötti hőmérsékletet mérünk, akkor csak hőemelkedésről beszélhetünk, ilyenkor nem szükséges még a láz csillapítása.
2. Az alacsonyabb láz csökkentése nem szükségszerű
Amint már tudjuk, a magas testhőmérséklet egy teljesen természetes jelzése a szervezetnek. Ez is egy tünete lehet annak, hogy valamilyen fertőzés (vírusos, bakteriális, gomba általi) áldozatai lettünk. A láz hatására fokozódik az immunrendszer működése, így a kórokozók legyőzéséhez szükséges ellenanyagok képződnek. Továbbá a magasabb testhőmérséklet lassítja a betegség okozóinak szaporodását is. Ezért a lázat (38 °C-os hőmérséklet feletti állapot) csak akkor kell csillapítani, ha a közérzetünk ezt megkívánja, illetve ha azt tapasztaljuk, hogy egyre növekszik a testhőmérsékletünk.
3. Igyunk sok folyadékot
Láz esetén a test sokat párologtat, hogy így hűtse magát. A magasabb hőmérséklet sok vízveszteséggel jár, ilyenkor igyunk sokkal több folyadékot, hogy hamarabb gyógyuljunk.
Hasznosak a vízen kívül a gyümölcs- és zöldséglevek és a gyógyteakeverékek is. Keverjünk el például cékla- és sárgarépalevet, és fogyasszunk belőle minél többet, hiszen ezzel nem csak a folyadékot, hanem a vitamin és ásványianyag-szükségletet is pótoljuk.
A gyógyteák közül általában mindegyik hasznos, a lázas betegség esetén mégis inkább részesítsük előnyben a hárs, bodza, kamilla főzetet.
A kamilla például csökkenti a gyulladást, enyhítheti a fejfájást és nyugtatóan hathat. 1 teáskanál kamillát tegyünk egy csésze forrásban levő vízbe, és lefedve hagyjuk 5 percig állni. Naponta többször melegen fogyasszuk.
A fűzfából is készíthetünk főzetet, amely már-már az antibiotikumot is helyettesítheti, annyira hatásos. Rokon vegyületeket tartalmaz például az aszpirinnel. Kis adagokban igyuk, inkább este.
4. Öltözzünk szellősen
Láz esetén viseljünk kényelmes, szellős ruhákat. Különösen fontos ez a gyerekeknél, akiknél arra is ügyeljünk, hogy csak vékony takaróval fedjük őket, hogy ne akadályozzuk a test hőleadását. Hasznos továbbá, ha ilyenkor könnyű ételeket (leveseket, párolt zöldségeket és sovány húsokat, kompótokat) fogyasztunk.
Forrás: Filantropikum
Fotó: marcolm /FreeDigitalPhotos.net
Kérjük, támogasd munkánkat!
Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!
Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás
Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:
Közösségi hozzászólások: