Többeket is megmérgezhettek egy kistermelő készítményei
A Nébih tájékoztatója
Alapos a gyanú, hogy Keksz Zsolt egri kistermelő készítményétől (szarvasgombás pesto, humusz, szarvasgombás zöldségkészítmények és zöldséglekvárok) betegedett meg botulizmusban négy ember, egymástól földrajzilag eltérő helyen.
Ezért elővigyázatosságból arra kérik a lakosságot, hogy a hivatal vizsgálatainak lezárásáig ne fogyasszanak a kistermelő "Guormand company" márkajelzésű készítményeiből. A tájékoztatás szerint a Keksz Zsolt nevével jelzett termékek, biopiacokon, delikáteszboltokban, bioüzletekben, fesztiválokon vagy internetes megrendeléssel kerültek forgalomba.
Előfordulhatott, hogy a szombaton befejeződött, szolnoki Tiszavirág Fesztiválon is árulhatták a botulizmust okozó termékeket - tájékoztatott az MTI.
A hivatal kiemelte
A botulizmus a köznyelvben kolbászmérgezésnek ismert, legsúlyosabb élelmiszermérgezés, amely halállal is végződhet.
A Nébih az ügyben laboratóriumi vizsgálatokat végez, a Heves megyei élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság pedig a kistermelő tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztette és kötelezte őt a termékeinek visszagyűjtésére.
Adataikból kiderült, hogy eddig Magyarországon egy, Grúziában, illetve Franciaországban három főről lehet tudni, hogy megbetegedett. Utóbbiak többségénél még megerősítésre vár a betegség ténye, de egy esetről már bebizonyosodott, hogy a botulizmus okozta a tüneteket.
A Nébih felhívta a figyelmet
Ha valaki fogyasztott az elmúlt hetekben Keksz Zsolt termékeiből, és azt követően nehezen azonosítható tünetekkel megbetegedett, azonnal forduljon orvoshoz. A zöldségkészítményt vagy annak maradékát, esetleg az üres, de címkével még azonosítható üveget pedig ne dobja ki, hanem vigye magával az orvoshoz.
A Nébih ingyenesen hívható zöldszámán (06-80-263-244) is fogadja a bejelentéseket. A termékek előfordulásával kapcsolatban pontosabb információk a Nébih honlapján érhetők el.
A botulizmus betegség tüneteit a Clostridium botulini nevű, spóraképzésre képes, rendkívül ellenálló baktérium anyagcsereterméke, toxinja okozza. A baktérium ezt a szerves mérget rosszul hőkezelt, vagy hibásan pácolt és helytelenül tárolt élelmiszerekben termeli. Az élelmiszerrel a szervezetbe jutott baktériumméreg 6-36 óra múlva, de akár 10 nap múlva is különböző idegrendszeri tüneteket okoz, melyek leggyakrabban a következők: szájszárazság, homályos vagy kettős látás, nyelési és beszédzavar, a szemhéjcsüngés, további látászavarok. A betegség orvosi ellátás nélkül a végső szakaszában a légzés, szívműködés leállásával jár - áll a közleményben.
Forrás: MTI
Fotó: en.wikipedia.org
Kérjük, támogasd munkánkat!
Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!
Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás
Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:
Közösségi hozzászólások: