SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A cukorbetegség kockázata radikálisan csökkenthető!

Családinet [cikkei] - 2012-11-30
A Harvard kutatói szerint egyértelmű bizonyítékok támasztják alá, hogy a rendszeres mozgás jelentősen csökkenti a 2-es típusú diabétesz kockázatát. Hart Nikolett, az Oxygen Medical humánkineziológusa arról beszélt, pontosan mit jelent a rendszeresség és milyen mozgástípusok válthatnak be leginkább.
A cukorbetegség kockázata radikálisan csökkenthető!

A súlyzós edzés is hatékony

Azoknál a férfiaknál, akik rendszeresen végeznek súlyzós tréninget – ez heti öt napon át gyakorolt, alkalmanként 30 perces edzést jelent – akár 34 százalékkal csökkenhet a 2-es típusú cukorbetegség kockázata – áll a Harvard School of Public Health és a University of Southern Denmark tanulmányában. Ráadásul, ha kombinálják a súlyok emelgetését az aerob edzésekkel, mint a gyaloglás vagy a kocogás, akár 59 százalékkal is csökkenhet a rizikó.  

Ez az első olyan tanulmány, amely a súlyzós tréning diabétesz-prevenciós hatását vizsgálta és jelentősnek találta az így elérhető kockázatcsökkentő tényezőt. Ez különösen annak tükrében fontos lépés, hogy eddig csakis a kardioedzésnek tulajdonítottak kiemelkedő szerepet a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében. Az ilyen fajta mozgás azonban sokak számára nehézséget okoz, különösen mozgásszervi betegségek esetén. Éppen ezért jó tudni, hogy a súlyzózás, az úgynevezett rezisztenciaedzés megfelelő alternatíva lehet.   

Már heti 1 óra is számít

A cukorbetegséget nem lehet eléggé komolyan venni, hiszen jelenleg világszerte 346 millió ember él a 2-es típus változatával, az ezzel összefüggő halálozások pedig meg fognak duplázódni 2005 és 2030 közt – állítja a WHO.


Ezek a fenyegető adatok indikálták azt a tanulmányt, amelyben 32 ezer férfi életmódját vizsgálták 1990 és 2008 közt. A résztvevők kétévente kitöltöttek egy kérdőívet a súlyzós- és aerob edzéseikről, a televízió nézési szokásaikról, az alkohol-, kávé-fogyasztási és étkezési szokásaikról, a dohányzásukról és a családi érintettségükről. A vizsgált periódusban 2.278 esetben alakult ki cukorbetegség.   

A kutatók aszerint is megkülönböztették a férfiakat, mennyi időt fordítottak a súlyzós edzéseikre hetente. Az eredmények szerint azok, akik heti 1 és 59 perc közti időt szántak súlyzózásra, 12 százalékkal csökkentették a diabétesz rizikóját. Akik 60 és 149 percet edzettek, 25 százalékot könyvelhettek el, akik pedig legalább 150 percig erősítettek, 34 százalékkal kisebb eséllyel lettek cukorbetegek, mint azok, akik egyáltalán nem súlyzóztak. Az aerob edzések ugyanilyen kategóriák szerint 7, 31 és 52 százalékkal javítottak az esélyeken.

Ugyanakkor tény, hogy akik kombinálták a két mozgásformát, kiemelkedően jó eredményt értek el. A heti 150 percet meghaladó kardiotréning, ugyanennyi súlyzózással kiegészítve 59 százalékos esély-javulást eredményezett.

A kialakult betegség is enyhíthető életmóddal

-Bár az említett tanulmány csak férfiakra vonatkozik, tény, hogy a nőkre is hasonló hatással van a mozgás. Sőt, a megfelelően kialakított életmód - amelynek része a táplálkozási rendszer és a stresszkezelés is – a már kialakult cukorbetegség súlyosságát is enyhítheti. – hangsúlyozta Hart Nikolett, az Oxygen Medical humánkineziológusa. - Jellemző tévhit a cukorbetegek körében, hogy szinte egyáltalán nem mernek mozogni, nem ismerik a rendszeres edzés fontosságát a betegség kezelésében. Holott számukra különösen fontos a mozgás, nem csak a szövődmények elkerülésére, de a vércukorszint normalizálásának érdekében is. Megfelelően összeállított programmal a szükséges gyógyszerek mennyisége is csökkenthető. A szűrővizsgálatokat követő részletes kivizsgálás alapján lehet összeállítani azt a mozgás- és diétás programot, amelynek segítségével a normálistól eltérő értékeket normalizáljuk.

www.oxygenmedical.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Megváltozik a hiányzások igazolásának rendszere szeptember 1-től, megszűnik a papír alapú orvosi igazolás

Megváltozik a hiányzások igazolásának rendszere szeptember 1-től, megszűnik a papír alapú orvosi igazolás

"Nincs többé trükközés" - írja a Medicalonline.
Vízbe esett egy 5 éves, úszni nem tudó kisfiú egy zalai fürdőben - mire kimentették, már nem lélegzett

Vízbe esett egy 5 éves, úszni nem tudó kisfiú egy zalai fürdőben - mire kimentették, már nem lélegzett

Egy Zala vármegyei fürdőben történt meg minden szülő rémálma.
Ingyenes programok augusztus 20-án Budapesten és vidéken

Ingyenes programok augusztus 20-án Budapesten és vidéken

Augusztus 20. Magyarország egyik legnagyobb ünnepe, amely az államalapítást és Szent Istvánt, az ország első királyát ünnepli. Ezen a napon országszerte színes és változatos programok várják az érdeklődőket, a hagyományőrző eseményektől kezdve a kulturális rendezvényeken át a látványos tűzijátékokig. Mutatunk néhány ingyenes programot Budapesten és vidéken, amelyekre ellátogatva tartalmas és érdekes napot tölthet együtt a család.
Mintegy negyed évszázad elteltével mérték fel ismét a hazai lakosság egészséggel összefüggő életminőségét

Mintegy negyed évszázad elteltével mérték fel ismét a hazai lakosság egészséggel összefüggő életminőségét

A képzettebbek, a gazdaságilag aktívak, illetve az egy háztartásban többen együtt élők jobb egészséggel összefüggő életminőségre számíthatnak, mint az alacsonyabb iskolai végzettségűek, vagy az egyedül élők. Többek között ez derült ki abból a kutatásból, amelyet a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Technológiaértékelő és Elemzési Központja készített csaknem 12 ezer résztvevő kérdőíves felmérésével. Hazánkban hasonló kutatás utoljára 2000-ben mérte fel a lakosság egészséggel összefüggő életminőségét, így a vizsgálat abból a szempontból is egyedülálló, hogy az eredmények két évtized távlatából összevethetők, elsősorban a középkorúaknál jelentős javulást mutatva. Eredményeiket a neves Quality of Life Research című lapban publikálták az egyetem kutatói.
Akadozó és véres vizelet a hólyagrák tünete lehet

Akadozó és véres vizelet a hólyagrák tünete lehet

A gyakori vizelési inger, az akadozó vizelet meglehetősen sokakat érintő tünet, a véres vizelet azonban olyasmi, ami jóval ijesztőbbnek tűnik és hamarabb orvoshoz fordul miatta a beteg. Nagyon fontos felhívni a figyelmet arra, hogy urológus szakorvoshoz kell fordulni még a kevésbé fenyegető tünetekkel is, mivel a hólyagrák tüneteként megjelenő vérvizelés sokszor csak a laborelemzés során mutatható ki. Dr. Med. Habil. Buzogány István PhD, az Urológiai Központ urológusa a daganatos betegség további lehetséges tüneteire, valamint a kivizsgálás jelentőségére hívta fel a figyelmet.
A szerkesztő ajánlja