Szezonja van: a meggy!
Nem nagy munkával eltehetjük, és tárolásához sem kell energia!
Meggy nyersen eltéve, pitének, rétesnek, süteményekbe:
5 kg megmosott, leszárazott, magozott meggyet műanyag tálba vagy rozsdamentes lábosba tesszük, 1 kg kristálycukrot, 1 ek. szalicilt vagy fele mennyiségű NaBe-t, 1 dl rumot, 2-3 szem szegfűszeget, egy darab fahéjat adjunk hozzá és keverjük el, lefedve, hideg helyen tartsuk két napig, naponta kétszer-háromszor keverjük át. Tegyük tiszta, száraz üvegekbe a gyümölcsöt, öntsük rá a levét, zárjuk le és tegyük el kamrába, vagy olyan helyre ahol nem éri nap és aránylag hűvös van.
Rumos meggy a nap által eltéve:
Hozzávalók: 3 kg megmosott, leszárazott, hibátlan meggy, 1 kg kristálycukor, 1,5 dl rum. egy kevés benzoesavas nátrium
A meggyet tehetjük egy nagy üvegbe is, ha veszünk ki belőle, nem fog megromlani. Tegyük rétegesen az üvegbe a cukorral a meggyet, majd öntsük rá a rumot (nem sütőrumot, az nem jó!), majd tegyünk az üveg szájára egy réteg befőző celofánt, ide szórjuk a NaBe-t, majd az üveg fedőjét csavarjuk rá, vagy zárjuk le, két újabb réteg celofánnal. Ha celofánt használunk, kössük le egy vászonnal is, mert a darazsak átszúrják a celofánt, ugyanis ki kell tenni az üveget a napra, addig hagyjuk ott, míg annyi levet ereszt, ami ellepi a szemeket. Éjjelre érdemes berakni a szobába, hogy ne hűljön le nagyon. A kamrába téve, rájárhatunk, nem fog megromlani. Mehet a kókuszgolyó közepébe! A leve is nagyon finom és becsapós itóka!
Ecetes meggy
Friss, hibátlan, megmosott meggy szárát ollóval rövidre vágjuk, majd tiszta üvegekbe rakjuk, rázogassuk meg, hogy jól elhelyezkedjenek az üvegben a szemek.
1 l vizet, 1 l fehérborecetet, 1 kg cukrot 10-15 szem fekete borsot, 1 kávéskanál sót felforralunk, és hagyjuk hűlni. Hidegen a gyümölcsre önjük az ecetes lét, majd lekötjük és eltesszük az útból. Majd nyolc nap múlva leöntjük róla a levet és felforraljuk, most melegen töltjük vissza, lekötjük és szárazdunsztba tesszük. Másnap a helyére rakhatjuk, pikáns savanyúság sült húsokhoz. Ha a borsot kicseréljük, 5-6 szem szegfűszegre és egy darab fahéjra, egy másik ízvilág áll elő.
A mustáros meggy, igazi különlegesség, jó mindenféle szárnyas sültekhez, vagy májpástétomokhoz.
1 kg szárától megfosztott meggyre 30 dkg cukrot, 3 dl vizet és 10 dkg mustárt számítunk. Feltesszük a cukrot és a vizet forralni, amikor gyöngyözve forr, tegyük bele a meggyet, egyszer forrjon meg és húzzuk le a tűzről, és vigyázzunk, hogy ne repedjenek fel a szemek, majd egy szűrőkanállal vegyük ki a gyümölcsöt és a visszamaradt lét erős forralással kb. felére besűrítjük, majd hozzáadjuk a mustárt. Hagyjuk langyosra hűlni, közben üvegekbe rakjuk a gyümölcsöt és a szirupot ráöntve lezárjuk. Eltehetjük a kamrába rögtön.
Jó lesz télire, az biztos!
A magokat se dobjuk ki, megmosva terítsük szét egy újságpapíron és erős napon szárítsuk ki, remek töltet kis babzsákba. A magoknak nyugtató hatást tulajdonítanak, időnként a napra téve „töltsük fel energiával”, jobb, mint a műanyag golyócskák, gyermekek imádják. Sőt a szárakat is jó megszárítani, gyógytea keverékeként hasznosíthatjuk, vízhajtó hatású.
Kapcsolódó cikkek:
Receptek Levendula felhasználásával
Itt az ideje kovászolni!
A lekvárok lekvárja: a baracklekvár
Közösségi hozzászólások: