SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKHÚSVÉT

Veszélyesek-e egészségünkre a gabonafélék, pékáruk mikotoxin-tartalma?

Bányai Gabriella [cikkei] - 2011-06-24
Az élelmiszer eredetű megbetegedésekben szerepet játszhatnak az élő szervezetek által termelt méreganyagok, pl. a gombák által termelt, mikroszkopikus méretű mikotoxinok. A gombák a talajból származnak és a termény felületén telepednek meg. Kedvező klimatikus viszonyok között szaporodni kezdenek, majd mérget, toxint termelnek. Hazánkban élelmiszer eredetű megbetegedést a Fusarium nemzetséghez tartozó penészgombák okozhatnak.

A mikotoxinok az emberi szervezetben akut mérgező hatást váltanak ki, és előfordulhat késői egészségkárosodás is. Emellett a gombák által okozott gazdasági kár sem elhanyagolható. A gombafertőzés és ezzel a mikotoxin termelés a helyes mezőgazdasági gyakorlattal csökkenthető.

Hazánkban főként a búza és kukorica a veszélyeztetett „mikotoxin-fertőzés”-re. A mikotoxinnal szemben ellenállóbbak a tönkölybúzafajták, a zab, a rozs, a hántolt árpa, a köles, a hajdina, a barna rizs és az amaránt. A szennyezés nem egyenletes, hanem gócok formájában jellemző. A toxinok termelődése a fertőzött gabonában nem törvényszerű.

A mikotoxinok szinte minden szerv működésében zavart okozhatnak, egyféle toxin akár több helyen is. Az akut mérgezések száma azonban európai viszonylatban ritka. Vizsgálatok szerint Magyarországon az elmúlt években nem fordult elő. Az átlagos mikotoxin terhelés jóval az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által megállapított határérték alatt volt. Ez a feltétel az élelmiszerbiztonsági szabályozás betartásával rendszeres, gyakori és szigorú ellenőrzésekkel biztosítható. Az élelmiszerek által okozott betegségek bejelentése kötelező. A lakosság értesítése fertőzés esetén a piaci résztvevőknek is érdeke.

Mikotoxin-mérgezés akkor alakul ki, ha egyidőben, több nagyobb mennyiségű mikotoxin, találkozik a legyengült immunitású szervezettel, hosszabb időn át. A toxinok jelenléte - ha nem is okoz betegséget - folyamatosan gyengíti az immunrendszert.

A gyermekek és az idősek szervezete érzékenyebb a mikotoxinokra is. Hazánkban azonban a munkaképes lakosság általános egészségi állapota az európai átlag alatt van, rossznak mondható. Ez fokozott veszélyt jelenthet az egyes emberek szintjén.



A mikotoxinok a gabona külső korparészét szennyezik. A teljes kiőrlésű lisztek fogyasztóinál mégis ritkábban fordul elő fertőzés. Mivel a gabonaszemek külső, néhány mikrométeres részét koptatják, ezáltal a szennyezett részt épp letisztítják a magról; ezért terhelés nem mérhető.

Megelőzésként vásároljunk jó minőségű termékeket, számunkra megbízhatónak ítélt gyártótól. A másik, amit tehetünk, hogy szervezetünket nem terheljük fölösleges élelmiszer adalék-anyagokkal, de biztosítsuk számára a megfelelő tápanyag, vitamin és nyomelem-szükségletet. Tartsuk karban testünket edzéssel és tudatosan törekedjünk lelki egyensúlyra.

Forrás: www.hvg.hu
www.ujeletmod.hu
Dr. Rodler Imre: Élelmezéshigiéné, Medicina (2007)

Fotó: bussard: Getreide 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Kockázatot hordoznak az otthoni víztisztitók a Semmelweis Egyetem szakértője szerint

Magyarországon általában semmi nem indokolja, hogy tisztított ivóvizet igyunk. A Semmelweis Egyetem közegészségtudományi szakértője szerint a vélt szennyeződéseket eltávolító háztartási berendezések ugyanakkor számos egészségügyi kockázatot hordoznak, és sok esetben rontják a vezetékes víz mikrobiológiai minőségét.

Kegyetlen bántalmazás a csepeli technikumban: diákok kínozták meg fiatalabb társukat

Négy 19 éves diák brutális módon bántalmazta 15 éves iskolatársát a csepeli Weiss Manfréd Technikumban. Az eset során a fiút megverték, lekötözték, majd vízzel fojtogatták.

A tavaszi UV-sugárzás elleni védekezés fontossága

A tavasz beköszöntével az éghajlat változása mellett a napsugarak intenzitása is fokozatosan növekszik. Bár sokan a nyári hónapokkal társítják az erős napfényt és a lehetséges bőrkárosodást, már a tavasz elején is jelentős UV-sugárzási értékek érhetők el. E blogbejegyzés célja, hogy részletesen ismertesse az UV-sugárzás tudományos hátterét, annak hatását a bőrre és a szemre, valamint bemutassa a megelőző intézkedéseket, amelyekkel elkerülhetjük a hosszú távú károsodásokat.

Azt mondták neki, sosem lehet anya - Egy nő, aki dacolt minden előítélettel

Tonje Grønbeck története inspiráló bizonyítéka annak, hogy az igazi szeretet és kitartás felülírhat minden akadályt. A spinalis muszkuláris atrófiával (SMA) élő nőnek orvosai azt mondták, sosem lehet anya. De ő és párja, Morten, nem hagyták, hogy mások véleménye befolyásolja az életüket. Ma pedig két gyönyörű lány boldog édesanyja.

A tartós és egészséges fogyás kulcsa az életmódterápia

Az egészséges fogyáshoz a személyre szabott étrenden és a mozgáson alapuló életmódterápián át vezet az út - mondja dr. Vékony Blanka dietetikus. A Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszékének tanársegédje kiemeli: az életmódterápiában nem önmagában a fogyáson, hanem a test zsír-izom arányának optimalizálásán van a hangsúly. Emellett itt fontos szempont a fokozatosság és a fenntarthatóság, szemben a divatdiétákkal, amelyek gyors sikerrel kecsegtetnek ugyan, de akár különféle hiánybetegségekhez is vezethetnek.

© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
ADATVÉDELMI BEÁLLÍTÁSOK
A szerkesztő ajánlja