Természetes antibiotikumok
Napjainkban, mint minden évben, az idén is szedi áldozatait az influenza. A téma elcsépeltnek tűnik, de újra és újra beszélnünk kell a megelőzésről, a helyes táplálkozásról – gyümölcsökből, sok zöldségből álló – és a testmozgásról. Ezek nagyon fontosak, hiszen egy legyengült immunrendszerrel a szervezet nem tudja felvenni a harcot a betegségekkel szemben. De ha sajnos már nem tudjuk a bajt megelőzni, ne nyúljunk rögtön antibiotikumhoz. Vannak olyan gyógynövényeink, amelyeknek a hatóanyagai antibiotikumot tartalmaznak.
Mi az antibiotikum?
Az antibiotikum gyűjtőfogalom. Szűkebb orvosi értelemben azokat a hatóanyagokat nevezzük antibiotikumnak, amelyek a baktériumok ellen hatnak, a vírusok és gombák ellen pedig hatástalanok.
Persze nem szabad figyelmen kívül hagynunk, hogy a kórokozók elpusztítása nem helyettesíti az immunrendszer helyes működését. A sok antibiotikum szedése felborítja a hasznos baktériumokból és természetes mikroorganizmusokból álló egyensúlyt, megnő a fertőzésekre való érzékenység, csökken az ellenálló képesség. Ennek következményei lehetnek az emésztési zavarok, a gombás fertőzések a bélrendszerben és más különböző panaszok. Természetesen az antibiotikumnak az emberiség nagyon sokat köszönhet, hiszen segített halált okozó súlyos betegségek leküzdésében.
Ebből a helyzetből a kiutat csak a természetes antibiotikumok jelentik, amelyeket a természet maga állít elő, és alkalmaz a mikroorganizmusok elleni küzdelemben. A természetes antibiotikumok a növényvilágból származnak, nincs immunkárosító hatásuk. Ezek a növények hatékonyan tudnak védekezni a baktériumok és a gombák ellen. A természetes antibiotikumok egyesítik az antibakteriális és szisztémás hatást, miközben egy adott kórokozót elpusztítanak, vagy megakadályozzák a kialakulását, és erősítik a szervezet ellenálló képességét. Segítik a sebgyógyulást, felgyorsítják a szövetek újraképződését, méregtelenítenek, és hozzájárulnak a salakanyagok eltávolításához a szervezetből. A gyógynövények emellett még ellátják a szervezetet vitaminokkal, ásványi anyagokkal.
A természetes antibiotikumok felfedezése
Alexander Fleming és munkatársai 1945-ben Nobel-díjat kaptak a penicillin feltalálásáért. Pár évvel később növényi eredetű antibiotikumok kutatásáért szintén Nobel-díjat kapott prof. dr. Virtanen, a Helsinki Egyetem professzora. Különböző gabonafajtákban, burgonyában, sárgarépában és az összes liliomfélében (fokhagyma, medvehagyma és vöröshagyma) és keresztes virágú növényekben (mustár, vízitorma, torma) találtak erős antibiotikumos hatást.
A leghatékonyabb növényi antibiotikumok gyógyhatásai
Aloe vera: méregtelenítő, immunrendszer-erősítő, segíti a sejt növekedését, gyulladáscsökkentő, vírusölő, baktériumölő, csíraölő, gombaölő, sebösszehúzó, segíti az égési sebek gyors gyógyulását, fájdalomcsillapító rovarcsípések ellen, vérkeringés-javító, emésztésjavító.
Grépfrútmagkivonat: alkalmazása elsősorban a gyomor- és bélpanaszok, a gombás betegségek, meghűlések, torok-, orr- és fülfertőzések, köröm- és bőrgombás betegségek, fogínygyulladás és hüvelyfertőzés esetén vált be.
Fokhagyma: vérnyomáscsökkentő, gátolja a szervezet érelmeszesedési folyamatait, optimális arányban tartja a vér LDL- és HDL- mennyiségét, csökkenti a koleszterin- és trigliceridszintet. (A fokhagyma nemcsak megakadályozza a koleszterin, illetve a zsír lerakódását a vérben, hanem képes a már lerakódott masszát feloldani.)
Immunerősítő, tisztítja a belső szerveket (belek, tüdő), gátolja a vérrögképződést, baktériumellenes, gombaölő, bélfertőtlenítő, epe-, májműködést elősegítő, antioxidáns, vércukorszint-csökkentő. Kitűnő kiegészítő terápia, a rákmegelőzés hatékony eszköze, hatékony puffadás, hasmenés, bélgörcsök esetén, bélfertőzésekre is hatásos ellenszer.
A Helicobacter pylorit is megtámadja – a legújabb kutatások szerint a gyomorrák kialakulásáért felelős baktérium –, kiválasztja a szervezetből a nehézfémeket, hatékony a bronchitiskezelésben, oldja a légcsövek görcsét, ezzel elősegítve a köhögés felszakadását.
Propolisz: fül-, torok- és gégebetegségek, légutak megbetegedései, emésztőrendszer, alhasi szervek, bőrbetegségek, sérülések, anyagcserezavar (vérnyomás), immunrendszeri problémák.
Teafaolaj: általános felületi fertőtlenítés, acne, gyulladt bőr, herpesz, lázhólyagok, láb- és körömgomba, torokgyulladás, hörghurut, szellemi fáradtság, megfázás, rovarcsípés.
Kakukkfű: fertőtlenítő, köhögéscsillapító, gyomorerősítő, tüdőasztma, megfázás, torokgyulladás kezelésére, másnaposság ellen, szájüreggyulladás, emésztési problémák gyógyítására kiválóan alkalmas.
Vöröshagyma: erős antibiotikum, kiváló vitaminforrás, erősíti a bélflórát, a bél és gyomor parazitáit pusztítja, csökkenti a koleszterinszintet, szabályozza a vércukorszintet, aktiválja az epefunkciót.
Ezek a gyógynövények erős antibiotikus hatásuk révén segítenek a betegségek leküzdésében. Természetesen egyes növények mellékhatásai nem olyan mérvűek, mint az antibiotikumnak – éppen ezért alkalmazásuk előtt mindig kérje ki orvosa, gyógyszerésze véleményét.
Érdekesség: Az újinfluenza-szerű megbetegedések – főleg a H1N1 megjelenése – felverte a fokhagyma árát. Kínában például rohamtempóban nőtt az ára, és mivel innen származik a világ fokhagymatermésének egyharmada, ez az emelkedés az európai piacokra is hatással lehetett. A termelést éppen ebben az évben csökkentették a felére a globális gazdasági válság miatt, de közben az újinfluenza miatt sokszorosára nőtt a fogyasztás iránti igény.
A 2011. februári cikkíró pályázatra beküldött írás.
Közösségi hozzászólások: