SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A zöld leguán

Kókai Kata [cikkei] - 2006-01-03
Hazánkban szinte mindenki tart valamilyen háziállatot, de ritkaságszámba mennek a különleges hüllők.
A zöld leguán

A pikkelyes hüllők csoportjába tartozó zöld leguán egyike a legnépszerűbb egzotikus állatoknak. E növényevő állatok első látásra a mesebeli tüzet okádó sárkányra emlékeztetnek, pedig alapvetően teljesen nyugodt és békés természetű élőlények. Lábaik hosszú, erős karmokban végződnek, így képesek az ágakon megkapaszkodni. Testükön a nyak vonalától egészen a farokig húzódik tarajuk. Dél-Amerika trópusi erdeiben él, s a mintegy másfél-két méteres hosszúságot is elérheti.

Egyszerre képes akár harminc tojást is lerakni, melyekből 90 nap után kelnek ki ivadékai. A felnőtt állatok főként leveleket, gyümölcsöket fogyasztanak, esetenként a tojás is étrendjükbe tartozhat, a fiatalabb példányok rovarokat fogyasztanak. Természetes környezetükben az esőerdők hatalmas lombkoronáiban lelnek menedéket.

Bár alapvetően békés, nyugodt állat, a nőstény a tojásrakás időszakában anyatigrisként védi territóriumát.

Leguán a terráriumban

Ha kiszakítjuk természetes környezetéből, és terráriumban szeretnénk tartani, fontos, hogy a számára ideális környezetet megteremtsük. A terráriumban tartott leguánok kisebbre (ált. 90-140 cm) nőnek, mint a természetben előforduló társaik, de még így is elég méretesek, ezért ügyelni kell a terrárium méretére. Egy felnőtt példány számára a 2*2*2 méteres terrárium lehet ideális környezet. Persze minél nagyobb az élőhelye, annál kényelmesebben tud mozogni. Célszerű valamelyik szoba egy részét (pl. a szoba sarkát) kijelölni élőhelyként, s elkeríteni üveglapokkal.

Természetes élőhelyükön a hőmérséklet állandóan 30 fok körüli, s éjszaka sem süllyed 24-25 fok alá. A levegő páratartalma rendkívül magas, mintegy 60-90 %. Az esőerdőkben mindig tavak közelében telepednek le, s csak ritkán másznak le a bokrok és fák tetejéről. Rendkívül jó úszók., s szükségük is van a vízre. A legjobb, ha a terráriumban egy kis medencét helyezünk el, amiben mindig friss vizet teszünk. Ennek mérete legalább 60x60 cm legyen.

Akárcsak a teknősök esetében, itt is fontos egy lámpa elhelyezése. Ahhoz, hogy a leguán kényelmesen tudjon napozni, egy faágat kell elhelyezni a lámpa alá. Mivel természetes környezetében is a fák lombjában él, érdemes faágakkal berendezni a terráriumot. Talaját földdel, vagy fahánccsal fedhetjük le.

A leguánok táplálkozása

A zöld leguánok leginkább növényevők, csupán a fiatalabb példányok fogyasztanak rovarokat, illetve a tojásrakás előtt álló nőstények étrendjében szerepel a tojás. A táplálék nagy részét mindig növény alkossa! Legalább 70%-ban zöld levelek kell, hogy alkossák étrendjét, pl. szőlő- vagy rózsalevél, gyermekláncfű, lóhere.
A saláta, lucerna és lenmag szintén hasznos tápanyagforrása lehet. Mivel a mesterséges tartás során nem jutnak elég vitaminhoz és ásványi anyaghoz, mindenképpen ki kell egészíteni a tápanyagot speciális készítményekkel.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Megváltozik a hiányzások igazolásának rendszere szeptember 1-től, megszűnik a papír alapú orvosi igazolás

Megváltozik a hiányzások igazolásának rendszere szeptember 1-től, megszűnik a papír alapú orvosi igazolás

"Nincs többé trükközés" - írja a Medicalonline.
Vízbe esett egy 5 éves, úszni nem tudó kisfiú egy zalai fürdőben - mire kimentették, már nem lélegzett

Vízbe esett egy 5 éves, úszni nem tudó kisfiú egy zalai fürdőben - mire kimentették, már nem lélegzett

Egy Zala vármegyei fürdőben történt meg minden szülő rémálma.
Mintegy negyed évszázad elteltével mérték fel ismét a hazai lakosság egészséggel összefüggő életminőségét

Mintegy negyed évszázad elteltével mérték fel ismét a hazai lakosság egészséggel összefüggő életminőségét

A képzettebbek, a gazdaságilag aktívak, illetve az egy háztartásban többen együtt élők jobb egészséggel összefüggő életminőségre számíthatnak, mint az alacsonyabb iskolai végzettségűek, vagy az egyedül élők. Többek között ez derült ki abból a kutatásból, amelyet a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Technológiaértékelő és Elemzési Központja készített csaknem 12 ezer résztvevő kérdőíves felmérésével. Hazánkban hasonló kutatás utoljára 2000-ben mérte fel a lakosság egészséggel összefüggő életminőségét, így a vizsgálat abból a szempontból is egyedülálló, hogy az eredmények két évtized távlatából összevethetők, elsősorban a középkorúaknál jelentős javulást mutatva. Eredményeiket a neves Quality of Life Research című lapban publikálták az egyetem kutatói.
Akadozó és véres vizelet a hólyagrák tünete lehet

Akadozó és véres vizelet a hólyagrák tünete lehet

A gyakori vizelési inger, az akadozó vizelet meglehetősen sokakat érintő tünet, a véres vizelet azonban olyasmi, ami jóval ijesztőbbnek tűnik és hamarabb orvoshoz fordul miatta a beteg. Nagyon fontos felhívni a figyelmet arra, hogy urológus szakorvoshoz kell fordulni még a kevésbé fenyegető tünetekkel is, mivel a hólyagrák tüneteként megjelenő vérvizelés sokszor csak a laborelemzés során mutatható ki. Dr. Med. Habil. Buzogány István PhD, az Urológiai Központ urológusa a daganatos betegség további lehetséges tüneteire, valamint a kivizsgálás jelentőségére hívta fel a figyelmet.
Félelem, ami életet követelt: nem merte magának beadni az injekciót, meghalt a családapa

Félelem, ami életet követelt: nem merte magának beadni az injekciót, meghalt a családapa

Egy 37 éves családapa, aki tudta, hogy allergiás a darázscsípésre, életét vesztette, miután nem merte beadni magának az életmentő adrenalininjekciót. Két gyermeke maradt félárván.
A szerkesztő ajánlja