SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Megenni a méhlepényt - Új trend?

Novák Julianna [cikkei] - 2011-09-20
Növekvő figyelem övezi a szülés után a méhlepény megevésével kapcsolatos híreket, mintha egy új trend lenne kialakulóban. Bár úgy tűnik, ez a sokak számára meghökkentő eljárás nem való mindenkinek, mégis egyre több nő viszi haza a szülés után a kórházból a méhlepényét, és megeszi azt. Léteznek már profi méhlepény-preparátorok, akik erre a tevékenységre vállalkozást hoztak létre.
Megenni a méhlepényt - Új trend?

Miért lehet jó megenni ezt a különleges belső szervet?

placentaA placenta-evés hívei úgy gondolják, hogy az a részünk, ami egyszer már hozzánk tartozott, a lelkesen szopó babánkkal együtt nagyon jól tud segíteni a tejtermelés fenntartásában és fokozásában, valamint a szülés utáni depresszió elkerülésében. Az anya életerejét növeli, ha elfogyasztja a saját méhlepényét,  persze nem egyszerre, hanem kicsi adagokban. Tudományosan bizonyított tény, hogy a placenta különböző hormonokat tartalmaz, magas a vas és a B12 vitamin-tartalma.

Lehet, hogy nehézségbe ütközik, ha a kórházból valaki szeretné elvinni a saját placentáját. Gyakran biológiai kockázatokra hivatkoznak az egészségügyi intézmények többségében, hiszen a méhlepény veszélyes hulladéknak számít. A nyugati kultúrákban - nálunk is - a köldökzsinór és a méhlepény legtöbbször a kukában szokott landolni, vagy a kozmetikai ipar hasznosítja ezeket az „egészségügyi hulladékokat”.

Vannak olyan kórházak, ahol gond nélkül kiadják a méhlepényt, hiszen ez a testünk része, hozzánk tartozik. Ha valaki szeretné elkérni a méhlepényét, érdemes erre egy kb. 1,5 literes műanyag, jól zárható tárolódobozt magával vinnie a szülőszobára: a méhlepény kb. 700-800g. Mélyhűtőben jól tárolható, amíg eldől, hogy mi lesz a további sorsa.

Sajnos ma még sok kórházban - ha a vajúdás alatt nem is, de - rögtön a szülés után fájáserősítő hormont adnak az anyának injekcióban vagy infúzióban, hogy a méhlepény a lehető leggyorsabban leváljon és megszülessen. Gyógyszerek nélkül is meg lehet szülni a lepényt 5-20 perc alatt. Néha akár egy óra hosszáig, vagy kicsit tovább is eltarthat ez a folyamat, amit nyugodtan ki lehet várni, ha az anya jól érzi magát, és nem lépnek fel nála keringési vagy vérzési problémák. Kérdés, hogy a mesterségesen adagolt oxitocin mennyire változtatja meg a méhlepény későbbi gyógyító hatását.

Míg a legtöbb nőstény emlős ellés után megeszi a saját méhlepényét, addig a civilizált nők körében ez az eljárás sosem volt közkedvelt. A placenta-kapszulásítási szolgáltatás segítségével a nők könnyen le tudják nyelni a saját méhlepényüket pirula formájában - ha undorodnak a nyers hústól -, mégis csak lassan terjed ennek népszerűsége. Sokan még ezt a lehetőséget is nagyon extrémnek tartják. Vajon ez is csak idő kérdése, és a nők majd méhlepényevéssel ünneplik a kórház elhagyását? Vagy a méhlepényevés élvezete továbbra is csak egy szűk kör hóbortja marad?

Egy amerikai kapszulagyártó cég tulajdonosa így számol be a saját tapasztalatáról:
„A szülésem után egy nagyobb darab méhlepényt beledobtam a turmixgépbe, majd vitaminnal, kókusztejjel és banánnal összekeverve bekaptam. A legvadabb érzést adta. Ismerős az az érzés, amikor a zöld lé az üres gyomrodba kerül? Na, ez is határozottan olyan, csak sokkal intenzívebb!”


A méhlepényhez kapcsolódó rituálék a nagyvilágban

Novák Julianna


Novák Julianna
Dúla, szülésfelkészítő, mentálhigiénés szakember, fókusztréner és perinatális szaktanácsadó

Elérhetőségem:
Honlap: http://www.szulosuli.hu
             http://www.module.hu
             http://www.tavam.hu

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Életét vesztette Sallai Nóra ötéves kisfia az autóbaleset következtében

Életét vesztette Sallai Nóra ötéves kisfia az autóbaleset következtében

Szeptember 27-én történt a súlyos karambol, melyben Sallai Nóra színésznő és kisfia életveszélyes sérüléseket szenvedett - azóta kórházban ápolták őket. A szörnyű baleset mára azonban felfoghatatlan tragédiává változott.
Október 2024-ben is a látás hónapja

Október 2024-ben is a látás hónapja

A látás hónapját minden évben megrendezik világszerte, így Magyarországon is. A látás hónapjának kezdetben elsősorban az optikai látásjavítás (szemüveg- és kontaktlencse-viselés) volt a fő témája. Az évek során azonban a látás, elsősorban a látásélesség megőrzésének és javításának figyelemfelhívó hónapja lett. Professzor Dr. Holló Gáborral, a Szemészeti Központ vezetőjével, glaukóma specialistájával a mai alkalommal a 2024. évben is aktuális látásmegőrzéséről és az éleslátást leginkább veszélyeztető betegségekről, valamint ezek korai felismeréséről beszélgettünk.
Minden ultrafeldolgozott élelmiszer káros? A dietetikus válaszol

Minden ultrafeldolgozott élelmiszer káros? A dietetikus válaszol

Egyre többet hallani az ultrafeldolgozott élelmiszerek veszélyeiről, a tájékozottabbak egyenesen a szív-érrendszer legnagyobb ellenségeinek tekintik azokat. Ugyanakkor érdemes tudni, hogy ezek az élelmiszerek nem mind ugyanolyan feldolgozással készülnek, és bizonyos típusaik akár még csökkenthetik is a kardiológiai kockázatokat. Czakó Bettina, a Kardioközpont dietetikusa, okleveles táplálkozástudományi szakember MSc egy új elemzés kapcsán beszélt a témáról.
Csúnyán köhög a gyermek: mi a teendő?

Csúnyán köhög a gyermek: mi a teendő?

"Csúnyán köhög" - panaszolják aggódva a szülők, amikor náthás és napok óta köhögő gyermekeikkel felkeresik az orvost. Dr. Mezei Györgyi, a Tüdőközpont gyermektüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakorvosa arra hívja fel a figyelmet, hogy a vírusfertőzésekkel együtt járó köhögés 3-4 hétig is fennállhat.
Mennyit tudunk a szem egészségéről?

Mennyit tudunk a szem egészségéről?

Legtöbben jobban félünk a látásvesztéstől, mint a rák, a stroke, a szívbetegség és más súlyos betegségek kialakulásától, legalábbis erre mutatnak rá különböző nemzetközi tanulmányok. Bár azt feltételezzük, hogy jól ismerjük a jó látás megőrzéséhez szükséges tudnivalókat, valójában a többségnek csekély a tudása ezen a területen. Ez az ismerethiány pedig növeli egy-egy szembetegség kialakulásának kockázatát.
A szerkesztő ajánlja