A kismamáknak fokozottabban kell ügyelniük a táplálkozásra, hiszen az elfogyasztott ételeket már két embert táplálnak.
Természetesen a várandósság során is fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás, és jogos a kérdés, ha elődeink sem tartottak speciális diétát nekünk miért kellene? Nem arról van szó, hogy bizonyos ételek fogyasztása tilos, vagy nem kedvező a babára nézve. Persze ilyen ételek és italok is akadnak, de leginkább a táplálék minőségére kell ügyelnünk.
Ehető mérgek
Általában a csokoládét, a cukorkát, az üdítőket soroljuk fekete listára, pedig tudnunk kell, hogy szinte minden étel tartalmaz mesterséges anyagokat. A felvágottak, a kenyérfélék, de a tejtermékek is számtalan sűrítő, színező és ízfokozó anyagot tartalmaznak. Ezek mindegyike engedélyezett, látszólag ártalmatlan anyag, de az arra allergiásoknál, sőt, hosszútávon az egészséges embereknél is problémát okozhat.
Ennek legfőbb oka, hogy immunrendszerünk igyekszik megtisztítani szervezetünket a káros, mesterséges anyagoktól. Miközben az állandó küzdelem a szervezetbe jutó mérgek ellen elfoglalja, addig kevésbé nyújt védettséget például az influenzával szemben. Várandósság idején természetesen tiltott a drasztikus méregtelenítés, éppen ezért arra kell ügyelni, hogy ezek az anyagok csak csekély mennyiségben, vagy egyáltalán ne kerüljenek a szervezetbe.
Csak a bio étel a jó?
Nincsen szükség szélsőséges megoldásokra. Nem kell azonnal bio-életmódra váltani, vagy dobozszámra enni a különböző táplálékkiegészítőket. Elegendő egy kevés odafigyelés, és utánajárás, mely anyagok milyen hatással lehetnek a szervezetre. Bár nem egyszer keltek már olyan rémhírek szárnyra, miszerint az összes ételadalék (pontosan az E-számok) rákkeltő hatású, valójában ezek nagy része ártalmatlan.
Az E-számokkal jelölt adalékanyagok egy része természetes anyag (béta-karotin, aszkorbinsav), így nem okoz problémát. Arra azonban ügyeljünk, ha lehet, inkább friss, adalékanyagoktól mentes ételeket fogyasszunk.
Bizonyos méregtelenítési praktikák a babavárás idején is alkalmazhatók. Rengeteg vitamin, és természetes szer áll rendelkezésünkre, melyek segítenek a toxinok eltávolításában. Többek között a búzafűlé, az ásványvíz, a C-vitamin is ide sorolható. Napi 3 liter tiszta víz pedig segíthet a méreganyagok kiürülésében.
A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
5 tipp a megfelelő étkezéshez
1. Finomliszt helyett teljes kiőrlésű
Várandósság idején a menses kimaradása miatt a természetes védekezőképesség is gyengébb lehet bizonyos problémákkal szemben. Többek között a szénhidrátdús táplálkozásnak köszönhetően akár candida is kialakulhat. A teljes kiőrlésű termékek segítenek a candidiázis, a székrekedés, és az ásványianyag-hiány megelőzésében is.
2. Friss gyümölcs
Igyekezzünk mindig friss idénygyümölcsöt fogyasztani, télen pedig csak befőttet fogyasszunk. A téli gyümölcsök (bármilyen szépek) nem tartalmaznak elegendő vitamint.
3. Csökkentsük a só fogyasztást
A túl sok só sajnos káros lehet, így főként várandósság idején ügyelni kell annak mennyiségére. Egyes esetekben magas vérnyomáshoz vezethet, így csak akkor használjuk, ha valóban szükséges.
4. Kerüljük az adalékanyagokat
Ha nem is vásárolunk bio élelmiszereket, figyeljünk oda a megvásárolt ételek összetételére, s válasszuk azt, amelyikben kevesebb adalékanyag található.
5. A húsokat is gondosan válasszuk ki
Viszonylag kevés információ áll rendelkezésünkre a hentes üzletekben és boltokban kapható húsokról. Azt azonban már mindannyian tudjuk, hogy az állatok egy részét különböző hormonkészítményekkel, és egyéb gyógyszerekkel kezelik, melyek emberekre gyakorolt hatását még nem ismerjük pontosan. Ha tehetjük, vásároljunk inkább ismerőstől, kistermelőtől.
Várandósság idején fokozottan kell ügyelni a megfelelő folyadékbevitelre, és tápanyag ellátásra. A vitaminok mellett nélkülözhetetlen a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás.
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)