Az őszi hidegben nincs jobb a frissen sült rétesnél. A mákos és almás rétes, a zöldséggel töltött réteslapok egyaránt megállják helyüket a vendéglátók asztalán.
Mákos rétes
Hozzávalók:
· réteslap
· 30 dkg mák
· 2 dl tej
· 10 dkg cukor
· citromhéj
· 5 dkg mazsola
· 5 dkg zsemlemorzsa
· 20 dkg tisztított alma
A tejet a cukorral és citromhéjjal felforraljuk, majd hozzáadjuk a mákot és sűrűre főzzük. Hozzákeverjük a mazsolát és félretesszük hűlni. Az almát egy kevés cukorral megfőzzük. A réteslapot meghintjük olvasztott zsírral, vagy olajjal és meghintjük zsemlemorzsával. Ezután rákenjük a mákos tölteléket és megszórjuk almával. A lapot összehajtjuk és sütőben aranyszínűre sütjük.
Zöldséges rétes
Hozzávalók:
· vegyes zöldség (20-30 dkg/lap)
· ételízesítő vagy só és ízlés szerinti fűszerek
· 10 dkg vaj
· 4 ek liszt
· 4 dl tejA cikk a hirdetés alatt folytatódik.
· só, bors
A zöldségeket (paprika, paradicsom, hagyma, fokhagyma, uborka, cukkíni, répa) megpároljuk és ételízesítővel, vagy tetszés szerinti fűszerekkel ízesítjük. Ezután elkészítjük a besamel mártást. A vajon megpirítjuk a lisztet, majd hozzáöntjük a tejet. Habverővel állandóan kevergetjük, míg be nem sűrűsödik, sóval, borssal ízesítjük. A besamel mártást elkeverjük a zöldségekkel, majd az olajjal meghintett, zsemlemorzsával megszórt tésztalapon elegyengetjük. A tésztát összetekerjük és aranybarnára sütjük.
Tejszínes csirkés rétes
Hozzávalók:
· felkockázott csirkemell
· tejszín
· só, bors
· vegyes zöldség
A réteslapok számának megfelelő mennyiségű zöldséget megpároljuk, megsózzuk. A csirkemell kockákat egy kevés olívaolajon megpirítjuk, majd kevés vízzel puhára főzzük. Tejszínnel állandó kevergetés mellett besűrítjük, sóval, borssal ízesítjük, majd hozzáadjuk a párolt zöldségeket. Az olajjal meghintett, zsemlemorzsával megszórt lapon eligazítjuk a tölteléket, majd összehajtjuk és aranybarnára sütjük. A sütés befejezése előtt tetejét megszórhatjuk parmezán sajttal, majd öt perc alatt rápirítjuk.
Almás rétes
Hozzávalók:
· 40 dkg alma
· méz
· fahéj
· 10 dkg darált dió
Az almát hámozzuk meg, majd reszeljük le. Hagyjuk állni pár percig, majd nyomkodjuk ki a levét. Néhány percig edényben pároljuk, majd adjuk hozzá a mézet. A réteslapot hintsük meg olajjal és szórjuk rá a darált diót. Egyenletesen kenjük rá az almás tölteléket, majd tekerjük össze és süssük aranybarnára.