Dió torta
Tészta: 8 tojás * 25 dkg cukor * 10 dkg liszt * késhegynyi szódabikarbóna * 20 dkg dió *
Krém: 4 tojás * 15 dkg cukor * 3 csomag vaníliás cukor * 30 dkg ráma margarin
Díszítés: maradék őrölt dió és gerezd diók
Elkészítés: a tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral, a fehérjét felverjük kemény habnak, apránként egymáshoz adva összedolgozzuk a fehérjét, tojássárgáját és a szódabikarbónát. A lisztet kanalanként beledolgozzuk, és a diót hozzáadva lassan, óvatosan összekeverjük a tésztát. Alufóliával bélelt tepsibe simítjuk és lassú tűzön megsütjük. /kb. 170 fok/ a sütési idő 30 perc.
Krémkészítés: a tojást és a cukrot, vaníliás cukrot összekeverjük egy tálban és forró vízgőzön krémmé főzzük /állandóan kevergetjük/. A vajat habosra keverjük, és ha kihűlt a krém, hozzákeverjük.
A tésztát három lapra vágjuk és megtöltjük a diókrémmel. /Egy kicsit hagyjunk a krémből a tészta tetejére is!/ A tészta tetejét bevonjuk a maradék krémmel és megszórjuk őrölt dióval, és még díszíthetjük diódarabokkal.
Máktorta
Hozzávalók: 20 dkg liszt * 25 dkg ráma margarin * 10 dkg cukor * 1 tojássárgája
Töltelék: 75 dkg túró * 5 tojás * 30 dkg mák * 20 dkg cukor * 5 dkg étkezési keményítő *citromlé
Elkészítés: a lisztet, a margarint, a cukrot, és a tojássárgáját összegyúrjuk, és hűtőbe rakjuk 30 percre.
Töltelékkészítés: a tojássárgáját, a túrót, az őrölt mákot, cukrot, citromot, keményítőt, és a citromlét összedolgozzuk. A tojás fehérjéből kemény habot készítünk és óvatosan a krémbe dolgozzuk.
A tésztát kivesszük a hűtőből, és tortasütőbe rakjuk, rásimítjuk a tölteléket. Előmelegített sütőben, 180 fokon 50 perig sütjük /készítsünk sütéspróbát! Ha megsült, vékonyan kenjük be sárgabarackkal a tetejét, és díszítő gyöngyökkel szórjuk be. Tálalásig hűtőben tartsuk!
Mind a két tortánál el tudjuk használni az ünnepekről visszamaradt anyagokat, és újabb finomságokkal lephetjük meg a családot.
Anzsel