Mézeskalács figurák
Hozzávalók:
25 dkg méz
25 dkg barnacukor
10 dkg mandula
15 dkg vaj
40 dkg liszt
1 kávéskanál fahéj
2 kiskanál mézeskalácsfűszer
reszelt citromhéj
1 evőkanál kakaó
1 tojás
teáskanál vaj/ ha van hamuzsír/
Elkészítés: A mézet és a vajat a cukorral együtt felolvasztjuk. A mandulát összekeverjük a liszttel, a mézeskalácsfűszerrel, reszelt citromhéjjal, kakaóval és a tojással. A hamuzsírral vagy a vajjal elkeverünk 2 kanál vizet és a mézes masszához, adjuk. Az egészet összedolgozzuk. 3 órát pihentetjük hűtőszekrényben. Sütőt előmelegítjük /kettes fokozat/. A tésztát 0,5 cm vastagságúra nyújtjuk, és különböző figurákat szúrhatunk ki belőle. Díszíthetjük mandulával, gyöngyökkel, cukrozott cseresznyével. Készíthetünk belőle karácsonyfadíszeket is. Ebben az esetben nem díszítjük sütés előtt. A figurákat alufóliával bélelt sütőlemezre rakjuk. A megsült és már kihűlt figurákat cukorsziruppal díszíthetjük /a szirupot lehet színezni szörpökkel/. A díszítésbe a gyerekeket is be lehet vonni, biztosan tetszik nekik, hogy Ők is segíthetnek a munkában, a sütemény feldíszítésében. /Nem árt figyelni közben a figurákra, mert csátítóan kacsingatnak a gyerekekre, hogy "kóstolj meg"!/
Minikalács gyümölccsel
Hozzávalók:
10 dkg mazsola
5 dkg marcipánmassza
25 dkg margarin
10 dkg cukor
1 tojás
40 dkg liszt
1 vaníliás cukor
2 tojássárgája
10 dkg aszalt gyümölcs
Elkészítés: A mazsolát és a marcipánt felkockázzuk. A lisztet a vajjal, cukorral, tojással sima tésztává gyúrjuk. Folpackba csomagoljuk, és hűtőbe rakjuk 30 percre. A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk és rúdformákra felvagdaljuk /10 cm hosszúra/ a tojássárgáját habosra kikeverjük, és a rudakat megkenjük vele. A rudakat kettesével összefonjuk. A alufóliával bélelt sütőlapra rakjuk őket, és előmelegített sütőben /kb. 180 fokon/ 15 percig sütjük. Ezután kivesszük a sütőből, és megkenjük újra a tojássárgájával és megszórjuk a felkockázott gyümölccsel. Vissza tesszük a sütőbe 5-6 percre. A tetejüket még melegen megszórjuk porcukorral. /ha melegen szórjuk meg a porcukorral, akkor szép tartós lesz rajta/. Nagyon finom és dekoratív sütemény.
Anzsel
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)