Létezik egy édes finomság, ami ugyan hizlal, rongálja a fogakat, mégis annyira ellenállhatatlan. Ez nem lehet más, mint a régóta oly közkedvelt, csábító krémes csoda: a csokoládé.
A csokit több mint 3000 éve alkották meg Mexikóban a maják. Akkor még folyékony formában fogyasztották. Kakaóbabból, vízből, lisztből főztek italt, amelyet vaníliával, chilivel ízesítettek. Ez a fűszeres innivaló remek üdítőnek bizonyult és világszerte elterjedt. Szilárd halmazállapotban először Angliában készítettek csokoládét. Azóta számos ízesítésben és változatban sok-sok gyerek, felnőtt és Gombóc Artúr kedvencévé vált.
De mitől olyan ízletes és kívánatos ez az édesség? Közel 300 összetevő alkotja a csokoládét, köztük olyan anyagok, amelyek rendkívül fontosak az ember számára, például vitaminok, ásványi anyagok, antioxidánsok. Tehát a csoki nem csak örömünkre szolgál, de egészségünket is előnyösen befolyásolja, természetesen csak mértékkel. Vizsgálatok kimutatták, hogy javítja a közérzetet, csökkenti a koleszterinszintet, hasznos szélütés, valamint szívroham és érelmeszesedés ellen, ezenkívül javítja a vérkeringést, élénkít, növeli az érzéki vágyat és teljesítmény fokozására is alkalmas. De gondoljunk csak arra, hogyan érezzük magunkat, amikor ellenállhatatlan vágyat érzünk egy kis csoki után. Sokszor örömünket, bánatunkat, csalódásunkat, félelmünket egyaránt csokoládéba folytjuk. Mindez azzal magyarázható, hogy ez a csábító csemege hangulatjavítót, koffeint is tartalmaz, és fokozza a boldogsághormon termelődését. Mindent összevetve, ne érezzünk bűntudatot, ha csokoládéra áhítozunk, de mindenképp tartsunk léptéket!
A csokit felhasználhatjuk egyéb desszertek készítéséhez is, például fagylaltok, sütemények, pudingok, torták, krémek ízesítéséhez, amelyekkel megédesíthetjük mindennapjainkat.
A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Néhány egyszerű és gyors recept:
Csokoládéfagylalt
Hozzávalók: 3 tojás, 15 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 dkg kakaó, 3 szelet reszelt csokoládé, 1/2 liter tej.
A hozzávalókat összekeverjük, gőz fölött sűrűre főzzük, majd lehűtjük és megfagyasztjuk.
Csokoládéfelfújt
Hozzávalók: 7 dkg margarin, 3 tojás, 10 dkg porcukor, 1,5 zsemle, 7 dkg mandula, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csomag sütőpor, 5 dkg étcsokoládé.
A margarint és a porcukrot jól elkeverjük, hozzáadjuk a tejben megpuhított zsemlét, majd a reszelt mandulát, a vaníliás cukrot, a sütőport, az étcsokoládét és a tojások keményre vert fehérjéjét. Végül előmelegített sütőben lassan sütjük.
Csokoládépuding
Hozzávalók: 4 tojás, 4 evőkanál cukor, 2 szelet csokoládé, 6 evőkanál darált dió, 2 evőkanál zsemlemorzsa, vaj, liszt.
A tojássárgáját és a porcukrot habosra keverjük, hozzáadjuk a megpuhított csokoládét, a tojásfehérjéből vert kemény habot, majd hozzákeverjük a diót és a zsemlemorzsát is. A masszát vajjal kikent és kilisztezett formába töltve ¾ órán át gőzöljük.
Csokoládé lepény
Hozzávalók: 1 tojás, 25 dkg cukor, 5 dkg vaj, ¼ liter tej, 4 dkg kakaó, 25 dkg liszt, 1 csomag sütőpor.
A tojást a vajjal habosra keverjük, hozzáadjuk a tej felét, a cukrot és a kakaót, alaposan elkeverjük, beleszitáljuk a lisztet és a sütőport, a maradék tejjel pedig felhígítjuk. Jól kidolgozzuk, kizsírozott, kilisztezett tepsiben sütjük.
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)