Feta sajtos görögdinnye
Hozzávalók:
- 700 görögdinnye
- 1 kisebb lilahagyma
- 180 g feta sajt
- 1 csokor friss menta
- 1 evőkanál extra szűz olívaolaj
- fekete bors ízlés szerint
Elkészítése:
A görögdinnye húsát felkockázzuk. A lilahagymát meghámozzuk és vékony karikákra vágjuk. A fetát összemorzsoljuk. A mentaleveleket letépkedjük a száráról, a nagyobb darabokat kettétépjük. Az egészet mély tálba helyezzük, meglocsoljuk olívaolajjal, és megszórjuk egy kevés borssal.
Más változat szerint tehetjük hozzá egy fél citrom vagy lime levét, készíthetjük lilahagyma helyett újhagymával, és tehetünk hozzá pár szem olajbogyót is.
Mézes-citromos szivárványsaláta
Hozzávalók:
- Minél több színes gyümölcs: eper, málna, kivi, áfonya, szőlő, mandarin, banán, ananász, stb.
- 4 evőkanál méz
- 1 darab citrom vagy lime
Elkészítése:
A gyümölcsöket az áfonya kivételével felkockázzuk. A citromot alaposan megmossuk. A mézet egy kis tálban összekeverjük a citrom levével és reszelt héjával. Az öntetet közvetlenül tálalás előtt adjuk a salátához úgy, hogy egyenletesen vonja be.
Vaníliás nyári gyümölcssaláta
Hozzávalók:
- 2 deci 100 százalékos narancslé
- 1 deci citromlé
- 3 evőkanál barna cukor
- fél teáskanál reszelt narancshéj
- fél teáskanál reszelt citromhéj
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- gyümölcsök ízlés szerint: ananász, eper, kiwi, banán, narancs, áfonya, szőlő
Elkészítése:
A narancs és a citrom héját és levét a barna cukorral forró serpenyőbe öntjük, majd közepes lángon öt percig kevergetjük, amíg besűrűsödik. A tűzről lehúzva belekeverjük a vaníliakivonatot, és hűlni hagyjuk.
A gyümölcsöket felaprítjuk, és egy nagy tálban egymásra rétegezzük. Leöntjük a szósszal, és hűtőben 3-4 órát állni hagyjuk, amíg az ízek összeérnek.
Mojito saláta (alkoholmentes)
Hozzávalók:
- 4 bögre felkockázott görögdinnye
- 15 dkg áfonya
- 15 dkg málna
- 50 dkg eper
- 1 csokor friss menta
- fél deci citromlé
- 3 evőkanál porcukor
Elkészítése:
A saláta jellegzetességét a mojito koktél meghatározó alapanyagai, a menta és a citrom együttese adják.
A görögdinnyét és az epret felvágjuk, az áfonya és a málna maradhat egészben. Nagy tálba öntjük őket, és megszórjuk felaprított mentalevéllel. Egy kisebb tálban összekeverjük a citromlevet a porcukorral, és a gyümölcsökre öntjük. Hűtőszekrényben pihentetjük 10-15 percig.
Gyümölcssaláta narancsos-mákos öntettel
Hozzávalók:
- 1 kg eper
- 50 dkg szőlő
- 6 mandarin
- 1 bögre áfonya
- 1-2 alma
- 1 banán
- esetleg ízlés szerint kivi, málna, szeder, ananász
- 4 evőkanál folyékony méz
- 1 nagy citrom leve (kb. negyed bögre)
- 1 közepes narancs leve (kb. negyed bögre)
- fél teáskanál darálatlan mák
- 1 csokor friss menta (elhagyható)
Elkészítése:
Kifacsarjuk a narancs és a citrom levét, és addig keverjük a mézzel, amíg teljesen feloldódik. Hozzáadjuk a mákot.
Az epret felvágjuk, a mandarint meghámozzuk és szeletekre bontjuk, a szőlőszemeket is félbevághatjuk. A banánt és az almát utoljára, közvetlenül az öntet hozzáadása előtt tisztítjuk meg és aprítjuk fel, különben megbarnulnak. Az öntetet egyenletesen osztjuk el a gyümölcsök tetején.
Kapcsolódó cikkeink:
- 8 frissítő, gyümölcsös ital a kánikulára, amit imádni fognak a kicsik
- Nyári folyadékfogyasztás - hogyan kerüljük el a veszélyes kiszáradást?
- Ne csak gyümölcsleveket igyanak kánikulában a kisgyerekek! - Hasmenést is okozhat
- Receptek Levendula felhasználásával
Kép: silviarita / pixabay
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)