Az egészséges táplálkozással a gyermekáldásért
Bár nem az étrend ez egyetlen tényező a sikeres családalapításhoz, de sokat hozzátehet és sajnos, el is vehet. Mielőtt csak a nőkre hárítanánk a felelősséget a helyes étrend összeállításában, fontos megemlíteni, hogy az egészséges gyermek megszületésében a férfi életmódja, ezáltal étrendje is szerepet játszik. Az emberi test mindig az egyensúlyra törekszik és bizonyos határokon belül képes helyrehozni a kisebb-nagyobb károkat, amiket a nem megfelelő életmóddal elkövetünk, de nem a végtelenségig. Ha a családalapítás nyelvére fordítjuk le ezt a mondatot, úgy is hangozhatna, hogy akkor lehet anya egy nőből, ha testileg (és lelkileg is) abban a tökéletes vagy ahhoz igen közeli állapotban van, ami egy gyermek kihordásához és megszüléséhez szükséges.
Az arany középút mindig jó irányadó
Sem az nem kedvez a termékenységnek, ha egy nő túl sovány, sem az, ha túlsúlyos, elhízott, vagyis a kettő közötti, normál, egészséges állapot elérése lenne a cél. A többnyire lelki okokra visszavezethető anorexia is egyike a(z akár csak átmeneti) meddőséget okozó problémáknak, ez esetben a testzsírszázalék annyira lecsökkenhet, hogy maga a menstruáció is elmarad, vagyis peteérés (ovuláció) sem következik be, enélkül maga a fogantatás sem jöhet szóba. Persze a másik véglet szintén gyakori probléma, vagyis amikor egy túlsúlyos, elhízott nő vágyik az anyaságra, de a teste, képletesen a további súlygyarapodástól is megőrizve őt, „megakadályozza” a fogamzást. Élettanilag ennek persze nemcsak ez áll a hátterében, hanem számos endokrinológiai probléma, krónikus betegség is felsorolható, amelyek esetében nehéz lenne már megállapítani, hogy mi is okozza magát a terméketlenséget, a túlsúly vagy az abból eredő betegség (esetleg a mostanában egyre gyakrabban diagnosztizált PCOS), netán a kettő egyszerre. A jó hír az, hogy életmódváltással és egészséges mértékű fogyással az esetek nagy részében a termékenység is visszanyerhető. Sosem késő felvenni tehát a sportcipőt és áttérni az egészséges, a nagy mennyiségű állati eredetű zsírokat, finomított cukrot nélkülöző, természetes, friss, szezonális élelmiszerekben, ételekben gazdag étrendre.
A változatosság gyönyörködtet
Az étkezés terén is. Mind az élelmiszerek, nyersanyagok típusát, mind az elkészítési módját tekintve, de minden esetben a lehető legtermészetesebb irány felé közelítve. Ne hagyjunk ki egyetlen főbb táplálékcsoportot sem ezek közül: teljes kiőrlésű gabonafélék és –termékek, idényjellegű zöldségek, gyümölcsök, tej és tejtermékek (hacsak nem küzdünk tejfehérje-allergiával vagy tejcukor-érzékenységgel), tojás, sovány fehérhúsok (időnként a sovány vöröshús is belefér, de ne az legyen a domináns), tengeri halak, sózatlan olajos magvak, hidegen sajtolt növényi olajok. Megfigyelések szerint a túl aszketikus, vegán jellegű étkezés inkább rontja a termékenység esélyét, ezért ha eddig mellőztük az állati fehérjéket, pár hónappal a tervezett fogamzást megelőzően fokozatosan kezdjük visszaépíteni ezeket is. Persze ne a párizsit, szalámit, hurkát, hanem a jó minőségű húsokat, halakat, tojást, végül a tejet és tejtermékeket.
Nemcsak a mennyiség, a minőség is fontos
Ahhoz, hogy az étrendünkkel a legjobb egészségi állapotba kerüljünk, és ezzel megalapozzuk egy új élet megfoganását, fontos, hogy minden, amit megeszünk, -iszunk, a lehető legtermészetesebb, legfrissebb, legkockázatmentesebb legyen. A kockázatokat ez esetben érthetjük úgyis, hogy kerülünk minden olyan élelmiszert, ételt, aminél fennáll a veszélye a romlásnak, penészedésnek vagy bármiféle szennyezésnek, fertőzésnek. Így kerüljük a nyers tej, nyers tojás, a penésszel érő sajtok, a nyers hús és hal fogyasztását, hogy megelőzzük az esetleges ételfertőzést, -mérgezést. Tartsuk tisztán a konyhát, a hűtőszekrényt, akadályozzuk meg, hogy a nyers és a félkész, kész ételek érintkezzenek egymással, akár a kezünk, az evőeszközök vagy a konyharuha útján. Halak esetében – amelyek egyébiránt a többszörösen telítetlen zsírsavak kiváló forrásai – kerüljük a nagyobb méretűre megnövő fajtákat, ezáltal a tengerekből, óceánokból származó higanyt és egyéb nehézfémmaradványokat tartalmazhatnak. A nehézfémszennyezés miatt érzett aggodalom és óvatosság miatt „kieső” omega-3 zsírsavmennyiséget a kisebb méretű halfélék, a hidegen sajtolt növényi olajok, az olajos magvak, szükség esetén jó minőségű étrend-kiegészítő szedésével pótolhatjuk.
Összességében elmondható, hogy a termékenységet meghatározó számos tényező mellett a táplálkozás szerepe sem elhanyagolható, mivel ez is hozzájárulhat a sikeres fogamzáshoz és egy egészséges gyermek világra jöttéhez, ezért sosem késő jobban szemügyre venni, mi kerül a tányérunkra.
Forrás: www.versysclinics.com
Schmidt Judit a Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézet dietetikus szakértője. Munkája, amely egyben hivatása is, középpontjában a táplálkozással összefüggő megbetegedések megelőzése áll. Vallja, hogy az egészséges táplálkozás nem a lemondásokról, hanem az életörömről szól. Célja, hogy ez az üzenet minél több emberhez eljusson és mindenki átérezze a saját egészsége feletti döntés súlyát és annak lehetőségeit is. Személyes példamutatása mellett mintaétrendek tervezésével, betegség- specifikus receptgyűjtemények összeállításával segíti az egészség visszaszerzését, megőrzését.
Kérjük, támogasd munkánkat!
Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértőnk, vagy ha egyszerűen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!
Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás
Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:
|
Dr. Vereczkey AttilaMeddőségi és endoszkópos specialista (már nem fogad kérdéseket)Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézet, Minimál invazív - endoszkópos sebészet részlegvezető főorvosa Elérhetőségeim: Telefon: 1/799-51-20 Honlap: www.versysclinics.com |
Bemutatkozás | Megjelent cikkek | Kérdezz-felelek |
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)