Zöldségfélék
Nem is gondolnád, milyen sok zöldségfélének tesz rosszat, hogy rutinszerűen a hűtőben tároljuk őket. A krumpliban a keményítő a hidegtől cukorrá válik, ezért édeskés ízt vesz fel.
- A hagyma és a fokhagyma hamarabb tönkremegy.
- A sárgarépa és a cékla a hidegtől fonnyadásnak indul.
- Az uborka és a cukkini kellemetlenül megpuhul.
- A paradicsom vizesedni kezd és ízetlenné válik.
A zöldségféléket tartsuk inkább száraz, fénytől védett helyen, lehetőség szerint egy fából készült dobozban. A burgonyát, paprikát és paradicsomot mindig szeparáltan helyezzük el, különben a belőlük kiszabadult gázok tönkreteszik a körülöttük heverő egyéb zöldségeket. A fokhagymát hagyományosan felfüggeszthetjük.
Kép: congerdesing / pixabay
Gyümölcsök
Különösen az éretlen gyümölcsökkel teszünk rosszat, ha a hűtőbe helyezzük őket. A rendszerint még keményen, zölden leszüretelt déli gyümölcsök, mint a banán, a kivi vagy a gránátalma szobahőmérséleten könnyebben megpuhulnak. Érett állapotban sem kell őket a hűtőben tárolni: a banán ott hamarabb megbarnul, a citrusfélék pedig könnyen tönkremennek.
Helyezd őket inkább papírzacskóba, és tartsd szobahőmérsékleten!
Édességek
A csokoládé és a méz alacsony hőmérsékleten hamar kikristályosodik, és ez jelentősen elvesz az élvezeti értékükből. Ennél is kellemetlenebb, hogy a csoki könnyen átveszi más ételek illatát és aromáját, sonkás mellékízzel pedig már valahogy nem az igazi.
Nyugodtan tartsd szobahőmérsékleten, lehetőleg direkt napfénytől védve.
Szószok, salátaöntetek
A különböző szószok és öntetek – legyen szó ketchupról, szójaszószról vagy salátaöntetről – rendszerint annyira sok ecetet és sót tartalmaznak, hogy gyakorlatilag lehetetlen szobahőmérsékleten tönkremenniük. Ez még felbontás után is igaz rájuk, nyugodtan tarthatóak a kamra polcán.
Mit hova tegyünk a hűtőben?
A hűtőszekrény hőmérséklete sem egységes: alul hidegebb van, mint felül, a legmelegebb része pedig az ajtó. Az alábbiakban összeszedtük, hogy a különböző rekeszekbe, polcokra milyen típusú élelmiszerek valók:
- Ajtó: Amellett, hogy a hűtő legmelegebb része, folyamatosan változik is a hőmérséklete. Jó helyen van itt a vaj (könnyebben kenhető marad), a gyümölcslevek és egyéb italok. A tojást viszont ne itt tároljuk, mert könnyen megrepedhet a héja!
- Legalsó rekeszek: ha mégis hűteni szeretnénk egyes zöldségeket és gyümölcsöket, ide tegyük őket.
- Alsó polc: Nyers húsok, halak, tojás.
- Középső polc: Tejtermékek, felvágottak.
- Legfelső polc: Maradékok, készételek.
Kapcsolódó cikkeink:
- 25 tipp, hogy tiéd legyen 2019 legmenőbb konyhája
- Tippek a konyhai rendrakáshoz
- Hódoljunk a téli örömöknek egészségesen - hogyan úszhatjuk meg a betegségeket?
- Zöldségek egészségünk védelmében
Kép: samatha celera / flickr
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)