Kezdjük rögtön a legelején egy kis történelemmel! Az emberek többsége meg győződve róla hogy a tészta Olaszországból származik, pedig a legenda szerint Marco Polo hozta Európába a XIII. században Kínából az akkor már ott kétezer éve ismert élelmiszert. Napjainkban a tészta már a világ minden pontján leterjedt a különbség csak az alapanyagban rejlik: mi magyarok lágybúzából őrölt speciális tésztalisztből, az olaszok durumőrleményből, a távol-keleten pedig mungóbabból, szójából vagy rizslisztből készítik.
De vajon melyik kerüljön a kosárba?
- Tojásos
Magyarországon a hagyományokból adódóan tojásos tészta terjedt el, amely egy speciális, kimondottan tésztaipari célra előállított, értékes lisztből készül. A tojásnak köszönhetően szinte az összes vitamint tartalmazza, ráadásul jelentős koncentrációban. A választásnál továbbá fontos szempont lehet, hogy a tojásos tészták gazdag ízvilággal és ruganyos álaggal rendelkeznek.
- Durum
A durumtésztát a mediterrán térségben őshonos durumbúzából állítják elő. A durumdara egységes fehérjeszerkezetének és nagyobb sárga pigment tartományának köszönhetően tojás nélkül is jó állagú tészta készíthető belőle. Az ilyen olasz típusú tészták főzési ideje rövidebb, mint a hagyományos tésztáké.
- Üvegtészta
Az Ázsia konyha nyomán terjed el. Semleges íze miatt, jól ízesíthető, remekül átveszi az étel ízét, aromáját. Az általában rizslisztből készített hófehér tésztát, többnyire halételek mellé szokták adni.
- Teljes kiőrlésű
Ezek a teljes kiőrlésű tészták jellegzetes barna színnel rendelkeznek. Készülhetnek rozsból, búzából, vagy kukoricából. A nem túl vonzó látványért pedig kárpótol a magas rosttartalom.
- Bio
A biotészta olyan lisztből készül, mely ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származik. Ez azt jelenti, hogy már a búzát is bio, azaz vegyszermentes környezetben termesztik.
Mit mond a dietetikus?
A tésztafélék táplálkozástanilag a legértékesebb élelmiszerek közé tartoznak, könnyen emészthetőek, gyorsan felszívódnak, s élettani szempontból is elengedhetetlen tápanyagokat - vitaminokat, ásványi anyagokat, rostokat - tartalmaznak. Emellett tartósan megemelik a vércukorszintet, ezáltal hosszú távon energiaforrást biztosítanak mind a fizikai mind a szellemi munkához.
Az egészséges étrendben helye van a tésztának is, mivel gabonalapú és a tojásos változata jelentős vitamintartalommal, tökéletes fehérjével, valamint a szervezet szempontjából optimális zsírsavösszetétellel rendelkezik.
És mi a helyzet a fogyókúrával?
"Általában elmondható, hogy nincsenek tiltott ételek, csak kerülendő mennyiségek. Nincsenek egészségtelen ételek, csak helytelenül összeállított étrend. Ez azt jelenti, hogy vannak olyan élelmiszerek, élelmiszercsoportok, pl. zöldségek, gyümölcsök, tejtermékek és gabonafélék, amelyeket naponta többször is ajánlott fogyasztani, míg mások ritkábban kerüljenek az asztalra." - mondja Fekete Krisztina dietetikus
Biztos tippek a főzésnél
A tésztafőzés a világ legegyszerűbb dolgának tűnik, de mégis van néhány fortély, amit érdemes figyelembe vennünk. Mindenfajta tésztát hatszoros-tízszeres mennyiségű sós vízben, gyakori kevergetés mellet főzzünk, addig, amíg jól harapható, kicsit roppanó keménységű nem lesz. Amennyiben azonnal az asztalra kerül, elég ha csak gyorsan átszűrjük, s már rögtön fogyaszthatjuk is. Azonban, ha mégis később szeretnénk elfogyasztani bő hideg vízzel mossuk át, pici sóval és olajjal keverjük össze, így megelőzhetjük az összetapadását. A tészta persze akkor a legízesebb, ha mindig frissen, a fogyasztás előtt főzzük ki.
Mi kerüljön a tésztára?
Érdemes odafigyelni a tésztadúsító anyagokra is, hiszen nem mindegy hogy mi kerül a tésztára. Akár a hagyományos magyar, akár az olasz, vagy éppen az ázsiai konyha rajongói közé tartozunk rengeteg öntet, szósz és ízesítő anyag között válogathatunk. Ha kevés az időnk vásárolhatunk kész önteteket is, vagy összeüthetünk egy gyors tejfölös-sajtos tésztát, de ha több időnk van érdemes saját kezűleg elkészíteni valamilyen finom feltétet. Tálaljuk mártással, zöldséggel, konzervált hüvelyesekkel, hallal, avagy sütve vagy főzve ez elkészítési variációknak csak kreativitásunk szabhat határt.
Miért is szeretjük annyira?
Mert kényelemesen és gyorsan elkészíthetőek. Mert egy jó tésztaételt bárki könnyen összeüthet. Mert a rengeteg tésztarecept között mindenki találhat kedvére valót. Mert egészséges.
Bármely indokot választjuk, jól választottunk, hiszen ezt támasztja alá a tészták népszerűsége világszerte.
Tudta-e?
- A tészta boldoggá tesz! A szénhidráttartalmú ételek fogyasztása jót tesz a közérzetünknek és immunrendszerünknek.
- Az eddigi tévhitekkel szemben bizonyított tény, hogy a tojás koleszterintartalma - részben ideális, részben speciális zsírjainak köszönhetően - nem befolyásolja lényegesen az emberi szervezet koleszterinszintjét.
- A tojásos tészták csomagolásán feltüntetett tojásszám az egy kiló liszthez adott tojások számát jelenti.
- A nyolctojásos tészta a magyar gasztronómia sajátossága, mondhatni Hungaricum.
- Nyugat-Európában a tojásos tészta a piac prémiumkategóriájának számít.
RECEPTEK
Hozzávalók:
A megmosott gyöngytyúkot feltesszük vízben főni, ha felforrt, habját leszedjük, és gyöngyöző forrással főzzük tovább. Hozzáadjuk a vegyes zöldséget, a hagymát és a fokhagymát. Fűszerezzük, sózzuk és beletesszük a lestyánt is. Ha képződik még hab a tetején, azt eltávolítjuk, és a hús puhulásáig tovább főzzük. Külön sós vízben megfőzzük a karfiolt és a borsót tálalási félretesszük. A levesből kicsit leszűrünk és a cérnácskát abban főzzük ki. A többi levet is átszűrjük, a zöldségeket daraboljuk, a gyöngytyúkot kicsontozzuk, húsát felvágjuk, és a borsó, karfiol hozzáadásával tésztával tálaljuk.
Hozzávalók:
Kevés olajon karamellizáljuk a cukrot, majd hozzáadjuk a fél karikára vágott póréhagymát, cukkínit, sárgarépát, a kockára vágott paprikát, padlizsánt és összepirítjuk. Sózzuk, ízesítjük gyömbérrel, zúzott fokhagymával és a szójaszósszal. Az alaplé hozzáadásával resre (roppanósra) pároljuk. Vízzel kevert keményítővel sűrítjük, belekeverjük a szeletelt bambuszrügyet, a főtt tésztát és a kockára vágott, olajban aranysárgára sütött tofut. Összeforraljuk és tálaljuk.
Hozzávalók:
Az öntethez:
A tésztát tejben megfőzzük, a visszamaradt tejet felhasználjuk. A tojásokat felütjük, 2 db fehérjét és 3 evőkanál cukrot félreteszünk. A többit habosra keverjük. Belekeverjük a 2 fehérjéből cukorral felvert habot, a mazsolát és a főtt tésztát. Kivajazott lisztezett tepsibe téve 150-180 °C-os sütőben megsütjük. Közben elkészítjük az öntetet. A cukor felét karamellizáljuk, majd felöntjük tejjel. Ha forr, a jól kikevert krémporral sűrítjük és a maradék cukorral ízesítjük. Kiforraljuk és a felszeletelt, porcukrozott pite mellé tálaljuk.
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)