Az átlagnépesség csak 0,2-0,5%-a cöliakiától érintett, az 1.es típusú cukorbetegeknél ez a szám lényegesen nagyobb: 8-12%-ra tehető. A cukorbetegséget gyakran a cöliakia előtt fedezik fel, és a típusos tünetek alapján gyorsan és egyszerűen diagnosztizálható. A cöliakiának viszont enyhe tünetei vannak, amelyeket nem, vagy későn vesznek észre. Néhány gyerekklinikán (Németországban) a frissen diagnosztizált cukorbetegeket rutinszerűen cöliakia antitestekre is megvizsgálják, és olyan pácienseket is találnak, amelyeknek (még) nincsenek típusos cöliakiás tünetei, viszont a cöliakia egy biopsziával már kimutatható.
Léteznek olyan emberek is, akik először cöliakiát "kapnak" és később diabetest.
A 2-es típusú cukorbetegeknél a cöliakia nem lép fel gyakrabban mint az átlagnépességnél - azonban a 2-es típusú diabetes mellitusos esetek növekvő száma miatt a cöliakiás és a 2-es típusú diabetes mellitusos esetek növekedhetnek, és a szükséges diéta miatt több figyelmet igényelhetnek.
Az 1-es típusú diabetes mellitus olyan betegség, amelynél - a mai lehetőségekkel, jó felvilágosítással és orvosi gondozással - az érintett saját maga nagyon sokat tehet, hogy lehetőleg rugalmas maradjon, és a megfelelő életminőségét megőrizze. Szerencsére már nem létezik a merev „diabetes diéta” e csoport számára, - az 1-es típusú cukorbetegekre ugyanúgy egy egészséges kevert táplálkozás szabályai érvényesek, mint a többi ember számára. A háztartási cukor a mai diabetes terápiában már nem tabu. A diabetes diéta liberalizálása nagyon megkönnyíti az 1-es típusú diabeteszes és cöliakiában szenvedő napi táplálkozását:- így például süteménysütésnél normál cukrot használhat, és így csak a gluténmentes diétával kell törődnie - mindaddig amíg az inzulint megfelelően adagolja. Ugyanez érvényes a többi cukorral édesített gluténmentes élelmiszerre, így az étrend sokkal változatosabban alakítható, mint korábban.
Ellentétben a csak cöliakiás betegekkel, az egyszerre cöliakiás és diabeteszes betegnek nem csak a gluténmentességről kell tudni, hanem az élelmiszerekben lévő szénhidrát mennyiséget, valamint a felszívódás gyorsaságát is ismernie kell, azért hogy ennek megfelelően tudja adagolni az inzulint. Egyes gluténmentes termék magasabb keményítő tartalommal gyorsabban vagy másként hathat a vércukorszintre, ezért az érintettnek másképpen kell reagálnia, mint például az előzőleg megszokott glutén tartalmú teljes kiőrlésű termékekre.
Gyermekeknél az első diabetes beállításánál a szigorú étrendet 2-3 inzulin injekcióval állítják be, és az étel nagyságát a mindenkori inzulin dózishoz igazítják. Járulékos cöliakiánál a szénhidráttartalom mellett még a gluténmentességre is ügyelni kell. Amint a gyermek és szülei felvilágosítással és tapasztalattal abban a helyzetben vannak, hogy saját felelősségükre az inzulindózist a szükséglethez igazítsák, akkor rugalmasabb élet lehetséges.
Németországban lehetőség van arra, hogy az érintettek találkozhassanak, címeiket, telefonszámaikat kicserélhessék, és tapasztalataikat egymással megosszák.
Hazánkban is van a cöliákiásoknak civil szervezete!
A kép forrása a freedigitalphotos.net.
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)