A PH értékről leginkább csak a különböző bőrbarát testápolók, és szappanok reklámjaiban hallhatunk, pedig a kívülről nem látható szervek is igénylik a sav-lúg egyensúly fenntartását.
Mi is a PH érték?
A pH kifejezés a francia pouvoir hydrogene szavak rövidítése, a hidrogén ion aktivitását írja le. A legsavasabb az 1-es érték, a leglúgosabb a 14-es érték, a 7-es szám pedig semlegességre utal. Minden egyes étel és ital amit elfogyasztunk, hatással van szervezetünk pH egyensúlyára.
Az egyensúly fenntartása, a tudatos étkezés pedig segíthet abban, hogy megelőzzük a problémákat, erősítsük immunrendszerünket és megfelelően működővé tegyük emésztésünket. Egyes betegségek esetén ezért is fontos a diéta; főként a candidások ismerhetik már a lúgosítás jó hatásait, hiszen a gombák képtelenek lúgos környezetben élni, így megfelelő táplálkozással a probléma megszüntethető.
Nem mindenhol egyforma a pH érték
Egyes szerveink inkább savasak, míg mások lúgos irányba tolódnak el. A gyomor, mely az emésztéshez szükséges savakat tartalmazza, egyértelműen savas kémhatású, míg az agy inkább a semleges-lúgos határon áll. Az egyensúlyra különböző ásványi anyagok, proteinek ügyelnek. A légzés is fontos szerepet tölt be, minden egyes lélegzetvétellel lúgos oxigént juttatunk szervezetünkbe, s kilélegezzük a savas szén-dioxidot.
Egyes kutatások szerint a természetes öregedési folyamatok részeként is felborul a test sav-lúg egyensúlya. Negyven éves kort követően, amikor a légzési funkciók rosszabbodnak, az emésztés is renyhébb, a szervezet kémhatása lúgos irányba tolódik el, mely rossz hatással van az egészségre. Az emberek csupán 6-8 százaléka marad ugyanolyan egészséges, mint korábban.
Életkor és a sav-lúg egyensúly
Ennek oka többek között a táplálkozásban keresendő. Fiatal korban a szervezet vitalitása magasabb, regenerációs folyamatai aktívabban működnek. A kor előrehaladtával azonban szükség lenne egy egészségesebb életmód kialakításra. A legjobb megoldás, ha csökkentjük az állati eredetű élelmiszerek (leginkább a húsok), illetve a cukor fogyasztását, és helyette több zöldséget és gyümölcsöt iktatunk be étrendünkbe.
Az egészségesebb táplálkozás segíthet elkerülni az öregedési folyamatok okozta gondokat- a rossz emésztést, az izületi problémákat.A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Az egyensúly megbomlásának jelei
1. Sült ételek, gyorsételek, desszertek fogyasztását követő diszkomfort érzés.
2. Finomított ételek (cukor, fehér liszt) rendszeres fogyasztása.
3. Gyógyszerek, mesterséges vitaminok fogyasztása.
4. A legegyszerűbb tornagyakorlatok is kimerülést okoznak.
5. Ötvenen túli életkorban már veszélyeztetett kategóriába tartozunk.
A megoldás
1. Fehérliszt helyett használjunk teljes kiőrlésű lisztet.
2. Kávé helyett fogyasszunk gyógynövény teát.
3. Cukor helyett használjunk mézet édesítésre.
4. Fogyasszunk több zöldséget, gyümölcsöt.
5. Étkezzünk naponta többször, keveset.
6. A megszokott húsok helyett fogyasszunk több halat.
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)