A jövőben nem szükséges külön figyelmet fordítanunk szívünk egészségének megőrzésére. Friss kutatási eredmények szerint elegendő, ha rendszeresen fogyasztunk pisztáciát.
Az Experimental Biology találkozón bemutatott tanulmány szerint a pisztácia fogyasztása segíti a szív egészségének védelmét. Antioxidáns tartalma megegyezik a sötétzöld leveles növényekben és világos színű gyümölcsökben található mennyiséggel.
A pozitív hatás eléréséhez elegendő napi 50-100g közötti mennyiséget fogyasztanunk. Ez megközelítőleg 1-2 tenyérnyi pisztácia. Amennyiben így teszünk, a szervezetünkben található LDL koleszterin szintet, s ezzel együtt a szívbetegségek kockázatát máris jelentősen csökkentettük.
A HDL-koleszterin, az ún. "jó" koleszterin, az LDL-koleszterin a "rossz" koleszterin. A magas LDL-koleszterin és alacsony HDL-koleszterin az érelmeszesedés, illetve az annak következtében kialakuló betegségek egyik legfőbb okozója.
A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
A vizsgálatok során napi, megközelítőleg 100g pisztácia fogyasztása 11,6 százalékkal csökkentette az LDL koleszterin szintet. A teljes koleszterin mennyisége 8,4 százalékkal, a nem-HDL koleszterin mértéke pedig 11,2 százalékkal csökkent. Utóbbi, a szívbetegségek veszélyének fontos jelzőfaktora.
A kutatást végző orvosok kiemelték azonban, hogy a vizsgálati eredmények önmagukban nem elégségesek a gyakorlatban a szívbetegségek megelőzéséhez. A pisztácia rendszeres fogyasztása egészséges étrend és életmód mellett nyújthat védelmet.
A hír alapjául a „Pistachios May Take Bite Out of Cholesterol” cikk szolgált.
www.orvostkeresek.hu
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)