A finomított cukor tápértékkel nem rendelkezik. A szervezet számára nem jelent többet gyorsan és könnyen felszívódó egyszerű cukornál. Fogyasztása azonban függőséget okozhat és depresszióhoz vezethet.
A nádcukorból, vagy répacukorból készült melaszból desztillálás útján barna cukrot, majd fehér cukrot állítanak elő. A fehércukor, porcukor, melasz, a méz egyaránt emelik a vér inzulin szintjét, illetve a szerotonin szintet. A szerotonin hangulatjavító anyag.
A cukor fogyasztása emeli a szerotonin szintet, ezáltal emeli hangulatunkat. Tartós és a szükségesnél nagyobb mennyiségben történő fogyasztása esetén azonban lelassul az agy a szerotonin termelése. A szükségesnél kevesebb mennyiségű szerotonin enyhébb, vagy súlyosabb depressziót idéz elő.
Ezáltal annak érdekében, hogy az adott személy normál szerotonin szintet tudjon szervezetében fenntartani, s depresszióját enyhítse, folyamatosan cukrot kell fogyasztania. Így olyan függőségi kör jön létre, melyből valóban nehéz lesz kilépnie. A jelenség teljes mértékben hasonló a túlzott alkoholfogyasztás által létrejött dopamin függősséghez.
A cukorfogyasztás hatására jelentősen megemelkedik a vércukorszint. Ennek kiegyenlítésére a szervezet, a cukor semlegesítésére inzulin kibocsátását kezdi meg. Azonban míg a cukor hatása néhány órán belül elillan, addig az inzulin jelenléte hangulatunkat befolyásolja. Az inzulin bőség okozta állapot pedig nem más, mint a depresszió és a letargia. Ezáltal, hangulatunk javítása érdekében ismét a cukor után nyúlunk, s a folyamat kezdődik elölről.
A cukor tehát két módon befolyásolja hangulatunk alakulását. A túlzott mértékű inzulin és a szerotonin hiánya egyaránt depressziós tüneteket idéz elő. Amennyiben a folyamat tartósan fennáll, úgy fizikai és mentális téren is egészségromlás következhet be. A depressziós tüneteken kívül kialakulhat diabétesz, illetve bipoláris rendellenességek.
A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Finomított cukor helyett válasszuk a fruktózt, mely a gyümölcsökben természetesen megtalálható cukorfajta. Éppen ezért szerkezetét teljes mértékben megőrizte, a benne található kémiai kötések által szervezetünk számára jelentős időt igényel lebontása. Ezáltal a vércukorszint nem hirtelen, lökésszerűen emelkedik meg, hanem folyamatos, egyenletes szinten mozog. Szervezetünk energia ellátása így hosszú időn át biztosított, s csupán enyhe hangulatváltozást érzékelünk.
Hosszabb időn át történő fruktóz használat, illetve a finomított cukor mellőzésének hatására érezhetően kifinomultabbá válnak ízlelőbimbóink, s az édes íz fogalma egészen új értelmet nyer. A korábban még cukrozásra szorult termékek lassan egyre édesebbé válnak, ízlésünk kitisztul, felfedezhetjük a gyümölcsök valódi ízét.
Szervezetünk is fellélegezhet, hiszen nem kell többé jelentős energiákat pazarolnia a finomított cukor okozta biológiai folyamatok, hangulati ingadozások kiegyenlítésére. A cukorfüggőség megszűnik, a felesleges munka által kimerült szervezet újra feltöltődik, a betegségek száma csökken.
A cikk alapjául a „Processed Sugar Can Cause Addiction and Depression” cikk szolgált.
www.orvostkeresek.hu
Kérjük, támogasd munkánkat!
Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértőnk, vagy ha egyszerűen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!
Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás
Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)