A legnagyobb veszélyben természetesen a gyermekek korcsoportja van, akik kellő odafigyelés hiányában bármikor áldozatul eshetnek egy-egy, mogyorót akár csak nyomokban is tartalmazó termék elfogyasztásának.
Jelenleg azonban épp az allergén elfogadtatásával próbálkoznak amerikai kutatók, vagyis állítják, a mogyorót, igenis bárki, még az arra allergiás egyén is képes lesz elfogyasztani, amennyiben kis mennyiségben, fokozatosan adagolva hozzászoktatja szervezetét, természetesen kizárólag orvosi felügyelet mellett.
Az Egyesült Államokban évente 15.000 egyén szorul sürgősségi kezelésre, tévesen elfogyasztott mogyorótartalmú étel miatt. Az allergiás reakció közel 100 felnőtt és gyermek halálát okozza. A mogyoróallergiás gyermekek száma 1998 és 2003 között kétszeresére nőtt.
A vizsgálatot végző orvosok éppen ezért mogyoróallergiás gyermekek részvételével, napi 1/1000 mennyiségnek megfelelő mogyoró fokozatos elfogyasztásával igyekeznek a szervezetet hozzászoktatni az allergénhez. Remélhetőleg ennek hatására szervezetük, s immunrendszerük sem mutat majd túlzott reakciót a későbbiekben mogyoró hatására.
A kísérlet célja, hogy a gyermekek képessé váljanak napi egy szem mogyoró elfogyasztására, anélkül, hogy allergiás reakció jelentkezne náluk. A tanulmány közel két évig tart, s a résztvevők nagy átlaga ez időszak végére képessé válik 13 mogyorót is tolerálni.
A vizsgálat távolabbi célja, hogy a gyermekeket kigyógyítsa, vagy ha az nem is sikerül, legalább kevésbé érzékennyé tegye a mogyorót tartalmazó termékek iránt.