Ez a növény nem mondható szépnek, kellemesnek, illatosnak, sőt kifejezetten taszító, mert ha hozzáérünk, megcsíp. A csípés égő fájdalommal jár, ez a csalán védekező fegyvere a legelésző állatok ellen. Régen a gyerekek falun, vagy akár a városokban is, ott ahol előfordult a csalán, kihasználták a növény csípő hatását. Összecsapkodták magukat a csalánnal, és tele lettek "kiütéssel". Nem kellett iskolába menniük, mert azt hitték róluk, hogy fertőző betegek, egy kis lógási lehetőség volt. Ez is a csalán jótékony hatásának a számlájára írható, mármint a gyerekek szempontjából.
A csalán egy méter magasra is megnőhet, bárhol megterem. Nem kényes növény.
Akinek van kertje, az biztos találkozik csalánnal, eső után gomba módjára szaporodik. Ez a növény nem gaz, ne gyomláljuk ki! A friss csalán a legjobb hajkondicionáló. A belőle készített tea csodákat tesz a hajjal. Erős, dús, és gyönyörű, fényes lesz.
A gyógyászatban minden része felhasználható.
Tartalmaz: C vitamint, hangyasavat, vasat, ásványokat, meszet.
Alkalmazása: kitűnő vértisztító gyógynövény és egyben vérképző is, vízhajtó, vesetisztító, általános erősítő a vas tartalma miatt, jó még reumatikus panaszokra, epebántalmakra, ekcémára.
A gyökeréből készített tea: jó a bélhurutra, hajhullásra, a fejbőr korpásódására.
Teakészítés a csalán gyökeréből: a csalángyökeret főzni kell.
Tavasszal, aki teheti, próbáljon ki csalánteából egy párhetes gyógytea kúrát. Nagyon jó hatással van a szervezetünkre, salaktalanít, erőt ad, tele leszünk energiával, mintha kicseréltek volna minket, mindenkinek ajánlom.
Teakészítés a csalán leveléből: a leveléből: egy kávéskanál teafüvet leforrázunk, 2,5 dl forrásban lévő vízzel, 5 percig állni hagyjuk. Ha kihűlt, leszűrjük.
Mi is készíthetünk teafüvet: A földből felszedett csalánt megmossuk, és a gyökerével felfelé lógatva, egy csomót összekötünk, és száraz helyen felakasztva megszárítjuk. Ha megszáradt, a leveleit lemorzsoljuk, összetörjük, esetleg daráljuk. Vászonzacskóba vagy papírzacskóba tesszük. A gyökerét, szárát felaprítjuk, és úgy tesszük el.
Aki allergiás a hangyasavra, az ne igyon csalánteát, a csalán hangyasavat tartalmaz!
Ha valaki szeret nagyon egészségesen élni, készíthet csalánlevest. A csalánleves régen a szegények étele volt. Aki már készített ilyen levest, azt mondja, hogy nagyon finom. Ki lehet próbálni!
Csalánleves:
Jó, nagy marék friss csalánt (gyökér nélkül) megfőzünk, kb. 5-10 percig. Az egészet turmixoljuk, sózzuk. Egy kis fej hagymát vajon megdinsztelünk, adunk hozzá egy kanál lisztet, petrezselymet. Az egészet megpirítjuk, (rántást készítünk) 1/2 l hideg tejjel felengedjük, felforraljuk és hozzáadjuk a csalán pürét. Ízesíthetjük, borssal, 1-2 dl. tejszínnel.
Jó étvágyat!
Kérjük, támogasd munkánkat!
Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértőnk, vagy ha egyszerűen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!
Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás
Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)