A feketeáfonya egy kis cserje, kékes fekete bogyói vannak. Hazánkban erdőkben és cserjékben fordul elő. A csersavas földet szereti és ezért sajnos a kiskertekben nem igen marad meg (az én ültetéseim nem jártak sikerrel).
Hatóanyaga: erikolin, almasav citromsav, csersav, invert cukor, festék anyag.
Tartalmaz még vasat, növényi savakat. Gyümölcse közkedvelt.
A gyógyászatban a feketeáfonya levelét használják, cukorbetegek kezelésére.
A népgyógyászatban fekete inzulinnak hívják. Kimutatták, hogy a feketeáfonya levelében gyümölcs érés előtt myrtilin van, ami képes a cukorbetegséget csökkenteni, illetve azt meg is szüntetni. Ezt személyesen is bizonyíthatom, mert családomban is van cukorbeteg, aki fogyasztja az áfonyából készült teát, eredményesen.Gyümölcséből lekvárt készítenek, ami nagyon finom a vadhúsok mellé, és egyébb sültekhez, persze önmagában is fogyasztható (egyébként csendben megjegyzem a háziasszonyok kedvenc konyhai vagy spejzi nassa), vagy sütemények töltelékéül is használhatjuk. Akinek kedve van, még bort is készíthet belőle, nagyon finom, különleges bukéja van.
Én saját tapasztalataim szerint két igen eredményes tea receptet szeretnék ajánlani kipróbálásra. /nekünk bevált, a cukrot megfelelő szinten tartja/
1. Gyógytea cukorbetegek részére:
3 rész gyömbér
1 rész földi szeder
1 rész feketeáfonya levél
2 rész fehérbab héj
Gyógytea cukorbetegek részére:
1 rész fehérbabhéj
1 rész palástfű
2 rész feketeáfonya levél
A tea készítése:
a teafüveket összekeverjük, és egy kávéskanál 2dl forrásban lévő vízzel leforrázzuk és állni hagyjuk. Ha kihűlt, kortyolva isszuk, napi egy két csészével.
A tea fogyasztása elött kérjük ki háziorvosunk tanácsát!!
Forrás.: Dr.med.Fritz Geiger
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)