Elkaphatom a betegséget az élelmiszereken keresztül? Elég, ha csak vízzel mosom meg a nyersen fogyasztandó zöldségeket, gyümölcsöket? Mit egyek, hogy a lehető legjobban támogassam az immunrendszerem, a testi és lelki egészségem a járvány ideje alatt?
Az elmúlt hetekben, hónapokban sokakban felmerülhettek a fenti kérdések, sok fórumon, csoportban olvashattunk hasonló felvetéseket. A környezetbarát étkezéssel foglalkozó, hasznos tippjeiről, színes infografikáiról, a Fenntartható Vendéglátóhely Minősítés kidolgozásáról ismert szervezet, a Felelős Gasztrohős Alapítvány csapatához is több, a témával kapcsolatos kérdés futott be. Ezért úgy döntöttek, hiteles forrásokat megvizsgálva, szakértőket bevonva állítanak össze egy-egy útmutatót a biztonságos készétel és alapanyag rendeléshez.
"Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság szerint jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy az étel a vírus terjedésének forrása vagy útja, azonban fontosnak tartottuk, hogy felhívjuk a figyelmet néhány "óvintézkedés" bevezetésére, és eloszlassunk tévhiteket. Emellett nem titkolt célunk, hogy felhívjuk a lakossági figyelmét arra is, hogy most is érdemes a helyi termelőket, valamint a környezetbarát megoldásokkal működő éttermeket választani, a saját és a bolygónk egészségének érdekében. Mi így próbálunk segíteni a helyi vállalkozásoknak, termelőknek átvészelni ezt a nehéz időszakot." - mondta el az alapítvány igazgatója, Varga Judit.
"Az étkezés alapvető szükségletünk, azonban a vírushelyzet okozta feszültebb időkben még fontosabb, hogy milyen forrásból, milyen alapanyagokat fogyasztunk, hiszen az étkezésünk, az emésztésünk nagyban hozzájárul a mentális állapotunkhoz is. A stresszesebb, megterhelőbb időszakok átvészelésében, mint amilyen a mostani is, sokat segíthet, ha étrendükbe minél több helyi, szezonális zöldséget-gyümölcsöt építünk be." - mondta el Vida Katalin, pszichológus, a Babramegy blog szerzője.
"Az otthon töltött időkben az ember hajlamos egész nap nassolni. Érdemes odafigyelni, hogy legyen mellettünk mindig egy pohár víz, először ebből kortyoljunk, ez is csökkentheti a nassolás mennyiségét. Ha mégis bekapnánk valamit, az egészségtelen, feldolgozott élelmiszerek, édességek helyett inkább egy-egy répát, almát, vagy pár szem olajos magot ropogtassunk el." - tette hozzá Papp Andrea, táplálkozástudományi szakember, a Napi Táptudás blog szerzője.
Ételt rendelni tehát a jelenlegi álláspontok szerint nem veszélyes, azonban fontos, hogy bevezessünk néhány új szokást; például melegítsük újra a rendelt ételt, tegyük tálcára, vagy egy újságpapírra a megvásárolt termékeket, alapanyagokat, alaposan mossuk meg a zöldségeket, gyümölcsöket és alaposan mossunk kezet a kipakolás előtt, után, és minden étkezés előtt is. További tippekért pedig böngésszük át az elkészült infografikákat, vagy látogassunk el a Felelős Gasztrohős Alapítvány oldalára. Élvezzük ki, hogy házhoz jönnek a termelői finomságok, a Fenntartható Vendéglátóhelyek mesés ételei, és segítsünk a vírus visszaszorításában azzal, hogy otthon maradunk!
Kapcsolódó cikkeink:
- Koronavírus étkezési kisokos - infografikán a legfontosabb táplálkozási kérdések
- Vásárlási tanácsok járvány idején
- Kell-e hipóval tisztítani a tojást, és ha igen, milyen módszerrel?
- Szünetelő online rendelés, vásárlási limit - még nehezebb a bevásárlás koronavírus idején
Kép: JillWellington / pixabay
Kérjük, támogasd munkánkat!
Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértőnk, vagy ha egyszerűen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!
Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás
Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)