Elfeledett gabona
A mai kor embere alig ismeri a kölest, pedig az egyik legősibb gabonafélénk. Kr.e 7000-7500 évvel már fogyasztották Kínában, és a 18. századig kedvelt élelem volt Ázsiában, Afrikában majd Európában és Amerikában is. Háttérbe kerülésének az oka elsősorban, hogy lisztet és tésztát nehezebb belőle készíteni a többi gabonaféléhez képest.
Igazi tápanyagbomba
Bár a gabonák legtöbbször telis-tele vannak értékes vitaminokkal és ásványi anyagokkal, de a köles még így is kiemelkedik a többi közül. Nagy mennyiségben tartalmaz többek között magnéziumot, folsavat, B-vitaminokat, vasat. Fehérje összetételének köszönhetően fogyasztása kifejezetten ajánlott májbetegség (cirrózis) esetén.
Jó hatással van az erekre és védi a szívet
A köles többszörösen telítetlen zsírsav tartalmának köszönhetően hosszabb távon csökkenti a „rossz” koleszterin szintjét és növeli a „jó” koleszterinét. Jó hatással van a szív- és érrendszerre, csökkenti a vérrög képződés kialakulásának esélyét, javítja a keringést, sőt daganatmegelőző hatása is van.
Gyomorbarát gabona
Magas rosttartalma révén rendszeressé teszi az emésztést és jó hatással van az anyagcserére. Ráadásul fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják, mivel sokáig jóllakottság érzetet biztosít. Ezen kívül has puffadással küzdők számára is ajánlott, hiszen a rostok lekötik az emésztés során keletkező gázok egy részét, így csökkentve a kellemetlen panaszokat- mondja Varga Dóra, a Budai Endokrinközpont dietetikusa.
Lisztérzékenyek is fogyaszthatják
Jó hír a lisztérzékenyeknek, hogy a köles bizony gluténmentes, így ők is bátran fogyaszthatják, és változatosabbá tehetik köreteiket. Továbbá érdemes megemlíteni, hogy remek fehérjeforrásként nagy segítséget jelent a vegetáriánus étkezést követő lisztérzékenyeknek!
Alacsony glikémiás indexű
Inzulinrezisztenseknek és cukorbetegeknek sokszor nagy fejtörést okoz az, hogy bizonyos étkezéseikhez milyen lassú felszívódású, azaz alacsony glikémiás indexű (GI) ételeket válasszanak. A köles őket is kisegíti, hiszen lassú felszívódása révén nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet, így fehér rizs és krumpli helyett nagyszerű köretet készíthetünk belőle, de akár főételhez, sőt, süteményekhez is felhasználhatja!
Forrás: Budai Endokrinközpont
Fotó: rakratchada torsap/FreeDigitalPhotos.net
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)