Az étel minősége és a biztonságos fogyasztása a lényeg
A rendezvényen Pócs János, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának fideszes tagja úgy fogalmazott, "vissza kell menni a kályháig, ha egészségesebb és finomabb ételekre vágyunk". Nem az a legfontosabb, hogy egy étel mennyibe kerül, hanem az, hogy biztonságos-e a fogyasztása, vagyis tartalmaz-e káros anyagokat, továbbá milyen minőséget képvisel - fejtette ki a kormánypárti képviselő, aki szerint a rákos megbetegedések jelentős része miatt is a nem megfelelő minőségű élelmiszerek tehetők felelőssé.
Már az iskolákban nagyobb hangsúlyt kell fektetni a biztonságos élelmiszerfogyasztásra
Oravecz Márton, a Nemzeti Élelmiszerlánc- biztonsági Hivatal (Nébih) elnöke kiemelte: a társadalmi és fogyasztói szokások változásával az oktatásban nagyobb hangsúlyt kell fordítani a biztonságos élelmiszerfogyasztásra. Elmondása alapján a családokban mára már olyan evidens ismeretek átadására sem marad idő, mint a rendszeres kézmosás, vagy a gyümölcsök, zöldségek fogyasztás előtti megmosásának fontossága, ezért ezt a feladatot az óvodától kezdődően kell oktatni a gyerekeknek.
2012 óta többször ellenőrzik az élelmiszereket
A Nébih elnöke szervezetét ismertetve közölte, az adóhatósággal kötött szorosabb együttműködésük révén 2012 óta hatékonyabban léphetnek fel a hamisítókkal és csalókkal szemben. A hivatal kiemelt ügyekkel foglalkozó igazgatósága két évvel ezelőtti felállítása óta 551 ellenőrzést végzett, amelyen 200 millió forintos bírságot és további 8,2 milliárd forintos áfa- és adóelkerülést állapított meg.
Forrás: MTI
Fotó: Ambro - FreeDigitalPhotos.net
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)