Megrögzötten nassolsz?
Tények: Egyszerűen túleszed magad. Két étkezés között pár egészséges harapnivaló teljesen rendben van. Ezek segítségével a vércukorszint stabil marad, illetve kiváló lehetőséget biztosítanak arra, hogy a kellő mennyiségű gyümölcsöt-zöldséget bejuttassuk a szervezetünkbe. Az Amerikai Dietetikusok Szövetségének szóvivője szerint, ha nassolunk a rendes étkezések helyett, hamisan ítéljük meg, valójában mennyit is ettünk. Természetesen számít az is, mit eszünk. A tipikus nassolnivalók (chips, kekszek, perecek) nem túl táplálóak és laktatóak, ezért könnyű túlzásba vinni őket.
Akkor is csipegetsz valamit, ha épp nincs is rá szükséged?
Tények: Tévézés közben az emberek különösen hajlamosak csipegetni valamit. Azok, akik tévézés közben nassolnak valamit, valójában 20-60%-al több pluszkalóriát juttatnak a szervezetükbe, mint azok, akik csak az evésre figyelnek étkezés közben.
A megoldás: Gondoljuk át, melyek azok a helyzetek, amikor értelmetlenül eszünk, majd tudatosan figyeljünk arra, hogy csak olyankor együnk, amikor valóban arra koncentrálunk, ne együnk csak úgy, „mellékesen”. Ha szükségünk van egy kis nasira, korlátozzuk, hogy mit ehetünk. Csak egy kis adagot vegyünk magunkhoz a kanapé felé menet. A lehető legkevesebbet próbáljuk ártani magunknak ezekkel az ételekkel. Válasszunk alacsony kalóriatartalmú rágcsálnivalót, jó választás a szeletelt zöldség, pattogatott kukorica, rizsszelet és a teljes kiőrlésű gabonapehely.
Tények: Talán az adott pillanatban megnyugtató, de ha evésbe fojtjuk a bánatunkat ahelyett, hogy szembenéznénk a félelmeinkkel, az további rosszkedvhez és biztos súlygyarapodáshoz vezet. Sok ember a szénhidrátokhoz fordul vigaszért, különösen kedvelt a triptofán nevű aminosav, amelyet az agy szerotonin előállításához használ fel. Amikor az agyban több szerotonin szabadul fel, javul az ember kedélyállapota, de ez a javulás csak ideiglenes.
A megoldás: Ne nyisd ki reflexszerűen a hűtőajtót, ha bánt valami! Próbálj ki valami más kedélyjavító tevékenységet az evésen kívül; sétálj, nézz meg egy jó filmet vagy hívd fel egy barátodat. Ha már semmi nem segít csak a szénhidrát, legalább túlzott lakmározás nélkül próbáljunk meg szerotonint termelni. Válasszunk teljes kiőrlésű terméket, így több rostanyaghoz jutunk és egyúttal kevesebb cukorhoz is.
Tények: Nagyon egyszerű öt napig lemondani minden jóról, ha hétvégén aztán rendszeresen minden megengedett. Statisztikák kimutatták, hogy azok, akik a hét minden napján ugyanolyan elvek szerint táplálkoznak, másfélszer nagyobb eséllyel tartották meg a súlyukat egy éven át, mint azok, akik csak hétköznapokon figyeltek oda.
Tények: Az előre gyártott élelmiszerek, mint például a porlevesek, fagyasztott ételek, rizskeverékek alattomos módon juttatják szervezetünkbe az egészségtelen zsírokat, cukrot, sót és felesleges kalóriákat. Egy zacskó alacsony zsírtartalmú leves akár a napi ajánlott sóbevitel több, mint felét is tartalmazhatja.
Útközben eszel?
Tények: Ha vezetés, séta vagy vásárlás közben szoktál enni, az arra utal, valószínűleg nem sok figyelmet fordítasz arra, amit eszel. Leslie Bonci, a pittsburgi egyetem Orvosi Központjának táplálkozástudományi igazgatója szerint a „fogd, edd meg gyorsan és indulj tovább” mentalitás nem csillapítja kellően az éhségérzetet, és gyakran akár gyomorproblémákhoz is vezethet.
Tények: Ha túl gyorsan, kapkodva eszünk mindent, az bizony gyomorproblémákhoz vezet. Plusz levegőt nyelünk le ilyenkor, amely puffadást okoz. Az is előfordulhat, hogy nem rágjuk meg megfelelően a falatot. Az ételek megemésztése már a szájban megkezdődik a nyál enzimei segítségével, így ha az étel túl kevés időt tölt a szájüregben, az emésztőcsatorna többi része sokkal terheltebb lesz, ami végül emésztési problémákhoz vezet. Végül, de nem utolsósorban a gyors evés nem hagy elegendő időt az agynak, hogy felfogja, jóllaktunk – ehhez legalább 20 percre van szüksége. Egy közelmúltban készült tanulmány kimutatta, hogy azok a nők, akik harminc percig ették ugyanazt a mennyiségű ételt, amit mások tíz percig, 10%-al kevesebb kalóriát fogyasztottak.
A megoldás: Próbáljunk lelassítani. Kerüljük a kézből fogyasztható ételeket, válasszunk inkább olyanokat, amelyeket késsel-villával kell enni, mint például salátát vagy kevés zsiradékon sült húsokat. Gyakran álljunk meg evés közben, és folyamatosan igyunk vizet!
Nem reggelizel?
Tények: „A vércukorszint éjjel lecsökken, így az agy nem működik rendesen mindaddig, amíg nem reggelizünk. Tanulmányok kimutatták, hogy a felfogóképesség és a memória is javul, ha reggel elegendő tápanyaghoz juttatjuk az agyunkat. A legutóbbi kutatások bebizonyították, hogy a nem reggeliző emberek a nap hátralévő részében sokkal hajlamosabbak túlenni magukat, mint azok, akik rendesen reggeliznek. A reggeli segít a fogyásban és a megfelelő testsúly megtartásában egyaránt.
Édesszájú vagy?
Tények: Egy csomag édesség azonnal rengeteg energiát ad, de utána ez az energiaszint nagyon leesik. A cukrozott édesség nem más, mint egy valódi kalóriabomba, de nagyon kevés hasznos tápanyagot tartalmaz. Ez magyarázza, hogyan lehet valaki egyszerre elhízott és alultáplált.
A megoldás: Nem kell teljesen száműzni az édességeket, csak időnként helyettesítsük valami egészségessel. A cukrozatlan aszalt gyümölcs (meggy, mangó), a mogyorós M&M’s és akár egy marék enyhén cukrozott gabonapehely is kiválóan helyettesíti a cukorkákat, sütiket. Mivel a hozzáadott cukor rengeteg ételben jelen van (bár jól elrejtve) – még a kenyérben, zabpehelyben, joghurtban is van! – ezért célszerű megnézni a címkét, és az alacsonyabb cukortartalmút választani kedvenceinkből. Vásároljunk cukormentes üdítőket és tegyük bele mi magunk a cukrot! (Az ízesített jeges tea üvegenként akár 10-12 evőkanál cukrot is tartalmazhat!) De a legjobb mégis az, ha mi se teszünk bele cukrot.
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)