A lisztérzékenység legjellegzetesebb tünetei
A periodikusan jelentkező vagy idült hasmenés: előfordulhat ritkább, egyszerre nagyobb tömegű székletürítés is.
Egyéb jellemző tünetek:
- felfúvódás, haspuffadás
- étvágytalanság
- esetenként hányás
A felszívódási zavar következtében kialakuló hiányállapot jelei:
- vashiányos vérszegénység
- fehérjehiány
- a kalcium és a D-vitamin zavart felszívódása miatt a csontok mészszegények
- gyermekkorban jellemző a növekedésben való visszamaradás, a nem megfelelő súlygyarapodás, fogyás
- kedélyzavar, ingerlékenység, fáradékonyság, erőtlenség
Felnőtteknél gyanút keltő tünetek:
- hasi görcsök, hasmenés és/vagy székrekedés
- fáradékonyság, levertség
- immungyengeség
- szájüregi fekély
- bőrgyulladás (herpesszerű, kerek foltok)
- meddőség, cikluszavarok
- éjszakai görcsök
- depresszió, lehangoltság, allergia
- fejfájás, migrén
Hogyan derülhet fény a lisztérzékenységre?
A betegség gyanúját a klinikai tünetek és a felszívódási zavarból adódó laboratóriumi eltérések vetik fel. A gliadin és más anyagok ellen termelt ellenanyagok kimutatása a beteg véréből még közelebb vihet a diagnózishoz, azonban a kórisme csak a vékonybél nyálkahártyájából vett minta szövettani vizsgálata (vékonybél-biopszia) alapján mondható ki. A diagnózishoz három vagy több alkalommal kell szövettani vizsgálatot végezni. Az első biopsziát még a kezelés megkezdése előtt kell elvégezni. Ha a nyálkahártya-elváltozás kóros, akkor a második szövettani vizsgálatra egy évvel a gluténmentes diéta beállítása után kerül sor. Megfelelő javulás esetén ezután kerülhet sor szoros orvosi felügyelettel a gluténterhelésre, majd ezt követően a tünetek súlyosságától függően fél-két év múlva a harmadik biopsziára. Abban az esetben, ha a gluténmegvonásra jelentősen javul, a gluténterhelésre pedig romlik a szövettani kép, felállítható a lisztérzékenység diagnózisa.
LEGFONTOSABB A DIÉTA!
Jelenleg még nem áll rendelkezésre olyan gyógymód, amely magát az okot, a gluténérzékenységet tudná megszüntetni, viszont a betegség tünetei elmúlnak, ha a beteg étrendjéből véglegesen kiiktatunk mindenféle gluténtartalmú élelmiszert. A coeliákiás beteg élete végéig nem fogyaszthat búzából, árpából, rozsból, zabból, illetve ezek felhasználásával készült termékeket! A gluténmentes diétát szigorúan be kell tartani!
A gluténmentes diéta alapelvei
A gluténmentes diéta összeállítása beható ismereteket kíván. Mivel a búzaliszt nemcsak az alapvető sütőipari termékek alapanyaga, hanem sok más élelmiszer alkotórésze lehet, ezért a nem teljesen nyilvánvaló esetekben is gondolni kell gluténtartalmú összetevőre (pl. készételek, konzervek esetében). Megnehezítheti az eligazodást az is, hogy nem minden élelmiszeren tüntetik fel az adalékanyagokat, mivel ez a 2%-ot el nem érő összetevők esetén nem kötelező előírás. Előfordulhat, hogy a gyártó cég megváltoztatja a termék összetételét. Ezért a lisztérzékenyeknek folyamatosan figyelniük kell, hogy csak garantáltan gliadinmentes élelmiszereket vásároljanak!
Fogyaszthatók:
Tej és tejtermékek
- Fogyaszthatók: az ízesítés nélküli tej, túró, tejföl, sajtok nagy része.
- A tejdesszertek, vagyis gyümölcsjoghurtok, pudingok, túrókrémek, illetve a többkomponensű termékek csak akkor, ha feltüntették a csomagoláson, hogy gluténmentes.
Húsok, húskészítmények, tojás
- A húsfélék, a halak és a tojás is gluténmentes, tehát szabadon - de nem mértéktelenül! - fogyaszthatóak.
- Figyelem! A legtöbb húskészítmény gluténmentes, de előfordulhatnak olyan termékek is, amelyek gliadintartalmú alapanyag hozzáadásával készültek, ezért vásárláskor mindig körültekintően kell eljárni.
Gyümölcsök és zöldségfélék
A friss és a mirelit gyümölcsök és zöldségek korlátlanul fogyaszthatók. Elősegítik a folyamatos vitamin- és ásványianyag-utánpótlást, magas rosttartalmuknál fogva pedig segítik a bélműködést.
Italok
- Fogyaszthatók: víz, ásványvíz, üdítőitalok, szemes kávé, valódi kakaó, tea.
- Nem fogyasztható: gabonapálinkák, sör.
- Kerüljük az instant kávé-, kakaó- és teaporok használatát, mivel tartalmazhatnak glutént!
Konzervek, ételízesítők, fagylaltok
Csak a garantáltan gluténmentes termékek fogyaszthatók. A hazai palettán is szerepelnek ma már gluténmentes konzervek, bébiételek, jégkrémek és egyéb termékek. Ám sokkal jobb, ha otthon készítünk olyan ízletes ételféleségeket, amelyek a reformtáplálkozás elveihez is közelebb állnak. A diétával kapcsolatban felmerülő kérdésekkel bátran forduljunk a kezelőorvoshoz, dietetikushoz vagy a témában jártas életmód-tanácsadó szakemberhez! Létezik a lisztérzékenyeknek országos egyesülete (lásd alul az információt).
A Coeliakia megelőzése
A betegség megelőzésében nagyon fontos, hogy a csecsemők étrendjébe csak féléves koruk után kerüljenek liszttartalmú ételek! A főzelékek sűrítéséhez ajánlatos burgonyát, esetleg gluténmentes gabonapelyhet használni!
Extra tippek:
- Hatásos kiegészítő kezelési módok a lisztérzékenység tüneteinek enyhítésére és a károsodás mértékének enyhítésére
- Bélflórarendezés: a normál baktériumflóra támogatja a felszívódást, mérsékeli a puffadást, a túlérzékenységi tüneteket, véd a fertőzések ellen.
- Gyógyteák: a kamilla, körömvirág, cickafark, apróbojtorján keverékéből készült tea mérsékeli a bélfal irritációját, enyhíti a gyulladásos tüneteket.
- Vitaminkúra: elengedhetetlen a kúraszerű kombinált ásványianyag- és vitaminpótlás, ha el akarjuk kerülni a hiánytüneteket. Legjobbak a természetes alapanyagú multivitaminok.
- Többször keveset és alaposan megrágva szabad csak enni, hogy könnyebb legyen megemészteni az ételt.
Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülete:
1025 Budapest, Palánta u. 11. Telefon: 438-0233
Kép: Boudewijn Berends / Flickr.com
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)