A görögdinnye több mint 90%-a egyszerűen víz, telít, s bár édes, viszonylag kalóriaszegény. 10 deka görögdinnye energiatartalma átlagosan 29 kcal, ami szinte semmi, ugyanakkor fehérje- és zsírtartalma is minimális, szénhidrát sem túl sok van benne, nagyrészt gyorsan felszívódó cukrokból, rostokból áll. Ha görögdinnyét falatozunk, a gyümölccsel vasat, káliumot, kalciumot, magnéziumot, valamint cinket és szelént is viszünk be szervezetünkbe. Gyümölcshúsa magas antioxidáns tartalmú, emiatt rákellenes hatást is tulajdonítanak neki. Nyomokban tartalmaz karotint és valamennyi likopint. Jól oltja a szomjat a nyári melegben. A levében oldott sók pótolják az izzadás által elvesztett mennyiséget. Magas víztartalma és teltségérzetet okozó hatása miatt fogyókúrában is kitűnő, bár van, akinél puffadást okoz. Ilyenkor - azt mondják - érdemes fahéjjal ízesíteni, mert az megakadályozza az erjedést.
Lefekvés előtt nem érdemes
Vízhajtó hatása ismert, ha éjszakára esszük, garantált a nyugtalan alvás, a dialízis elterjedése előtt vesebetegek elterjedt homeopátiás kezelési módja volt. Méregtelenítő kúrákhoz és a vese és hólyag átmosásához kiváló.
Fogyókúrázóknak jó tanács: a dinnye-kúra elég drasztikus súlycsökkenést eredményez, ezért óvatosan kell vele bánni. A gyümölcsön kívül a kúra közben zöldséget, halat, sovány húsokat és alacsony zsírtartalmú tejtermékeket is egyenek a fogyni vágyók. A görögdinnyés diétát sokan azért is kedvelik, mert a lédús gyümölcs nagyon laktató.
Gyerekeknek, terhes anyukáknak, májbetegeknek, illetve krónikus betegségben szenvedő, folyamatos orvosi kezelés alatt álló betegeknek viszont a dinnyekúra nem ajánlott, mert szervezetük egyensúlyát felboríthatja.
Magját ne dobjuk ki - így javasolják a hozzáértők -, mert vese- és cukorbetegségben javasolt főzetet készíthetünk belőle. Ehhez 2 evőkanálnyi magot kell egy bögrényi vízben 15 percig forralnunk.
A kongó a friss
Kopogtatással állapíthatjuk meg a dinnye frissességét, amelyik kong, és amelyiknek nem száraz a szára, azt válasszuk. Sokan a nagyon édes dinnyére esküsznek, pedig - megint csak állítólag - a Magyar Szabvány szerint nem mézédesnek kell lennie, hanem édeskésnek. Ma már hűtőszekrénybe tesszük, nem a borospincébe, vagy a kútba leengedve hűtjük, mint őseink idejében. Pedig az az igazi! A nagyon hidegen tartás, ne adj isten, a fagyasztás nem tesz neki jót.
Ha mégis sikerül éretlen, savanykás, vagy legalábbis nem eléggé édes gyümölcsöt vásárolni, akkor se dobjuk ki. Felkockázva uborkával, paradicsommal, paprikával, olívaolajjal ízletes saláta készülhet belőle. Fűszerezhetjük mindenféle zöld salátafűszerrel, olívaolajjal, borecettel, nyakon önthetjük joghurttal is. A megmaradt dinnyehéjakat ne dobjuk el, meghámozva cukorszirupban befőttként is eltehetjük. E finom csemege belesüthető és ízletes alkatrésze lehet a legkülönbözőbb karácsonyi süteményeknek, gyümölcskenyereknek.
Felnőtteknek rummal
Nagyon finom a felnőtteknek való rummal megbolondított dinnye. Így készül:
A dinnyéből kiszedjük a magokat, majd karalábévájóval annyi kis gömböt vájunk ki a dinnyéből, amennyit csak lehetséges. A dinnyegömböket jó mély, keskeny tálba tesszük. Rumot (vagy aromát vízzel összekeverve) összeöntünk citromlével, és a dinnyétől függően kevés porcukrot oldunk fel a lében. Ezután a dinnyegömbökre apránként rálocsoljuk, és többször, de óvatosan - hogy a gyümölcsöt ne nagyon törjük - felkeverjük, átforgatjuk. Az edényt légmentesen befedjük - pocsék, ha átveszi más ételek szagát - és hűtőszekrényben legalább egy napig érleljük. Néhányszor átkeverjük, hogy minden gömböcske jól beszívhassa az ízes levet. Közvetlenül tálalás előtt leszűrjük, kompótos tálkába vagy kehelybe adagoljuk, és a levet elosztva, rálocsoljuk. Ha gyerek is eszik belőle, csak aromával készítsük!
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)