"Amit a gyerek csecsemőként eszik, azt fogja szeretni felnőttkorában is." - Ennek a megállapításnak tudományos alapja is van, ugyanis philadelphiai kutatók megfigyelései szerint a sós ételeket fogyasztó csecsemők későbbi életkorban is szívesen esznek sós ételeket, és intenzívebben is fogják sózni azokat. 61 gyermeket vizsgáltak meg, akik az első hónapokban fehér kenyeret, krumplipürét és a felnőttek ízlésének megfelelően sózott ételt kaptak. Ezek a gyermekek óvodás korukban is előszeretettel fogyasztottak sós ételeket.
Azok a csecsemők, akik sóban szegény bébiételeket és gyümölcsöt kapnak, nem fognak a sós ételek felé fordulni. A kutatók teljes bizonyossággal állítják, hogy a gyermek első hónapjaiban szerzett ételekkel kapcsolatos tapasztalatai meghatározzák egész életének étkezési szokásait. Ez a jelenség azért is alakulhat ki, mivel az apróságok kezdettől fogva elutasítják a kesernyés ízeket, és az édeshez vonzódnak. A sós ízre először semlegesen reagálnak. A sós ételek preferálása már a hatodik hónaptól megfigyelhető volt, inkább az enyhén sós vizet itták a cumisüvegből, mint a tiszta ivóvizet. Ezek a gyermekek óvodás korukban szívesebben választottak csipszet vagy sós rudat, mint csokoládét, vagy fagylaltot. Tehát megvan a magyarázata a jelenségnek, amiért oly sok felnőtt csak nehezen képes áttérni a sóban gazdag élelmiszerekről az egészségesebb sószegény ételekre.
Minden a hozzátápláláson múlik
A gyermekeket kéthónapos, hathónapos, ill. négyéves korban vizsgálták. Az édesanyákat kikérdezték a kutatók, mit adtak enni a tejen kívül a babának. A kísérletben háromféle folyadékot kínáltak nekik. Tiszta ivóvizet, enyhén sózott vizet (kb. a leveshez hasonlítható a sótartalma) és erősen sózott oldatot. A gyermekek kéthónapos korukban kivétel nélkül a tiszta vizet választották a sós helyett. A sózott krumpli, vagy gabonaféléket fogyasztó gyermekek közül 26-an már inkább a sózott vizet itták. A tejjel ill. sószegény ételekkel táplált 35 gyermek még mindig inkább tiszta vizet ivott az üvegből.A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Összegzésképpen mind a sós, mind az édes ételekkel kapcsolatban elmondhatjuk, hogy felnőttkorban is érvényes a preferencia.
Ha nem akarjátok emelni a gyerekeitek egészségkárosító kockázati tényezőit, akkor ne sózzátok és ne cukrozzátok túl az ételeket. Persze könnyű ezt mondani, amikor a gyermekétkeztetésben cukrot tesznek a főzelékbe, esetenként még a káposztáskockát vagy túrós csuszát is megszórják porcukorral. A levest pedig sokszor elsózzák...
Fotó: dimitrisvetsikas1969 / pixabay
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)