A repceolajat adalékként javasolják az üveges bébiételekhez egy német gyermektáplálkozási kutatóintézet felmérése alapján. A kísérletbe 102 Dortmundban élő csecsemőt vontak be kéthónapos kortól. A babákat egy kísérleti és egy kontrollcsoportba osztották be.
A szülőket mindkét csoportban arra kérték, hogy öt és tízhónapos koruk között adjanak gyermeküknek legalább hetente ötször olyan bébiételt, amelyet krumpliból, zöldségből, húsból állítottak össze. A kontrollcsoport ételébe hagyományos kukoricacsíra-olajat tettek, a kísérleti csoport táplálékában pedig ezt repceolajjal váltották ki. A gyermekek kéthónapos korától pontosan dokumentálták étkezési szokásaikat egészen a kísérlet végéig.
A kísérlet elején és végén a kutatók vérmintákat vettek le a babáktól. A vérben néhány zsírsav koncentrációját mérték. A kísérleti csoport minden tagjánál magasabb omega-3 zsírsavszintet tapasztaltak. Ennek a vegyületnek csecsemőknél az agy, a retina fejlődésében, valamint az immunrendszer működésében van jelentős szerepe.
Miért egészséges a repce olaj?
Ez a növényi olaj többek között tartalmazza az esszenciális omega-3 zsírsavat (más néven alfa-linolénsav, röviden ALA), az esszenciális szó azt jelenti, hogy a szervezet nem tudja megtermelni az ilyen anyagot, de működéséhez szükséges és táplálékkal kell felvenni. Az alfa-linolénsav egy további zsírsav kiindulási anyaga, ez a dokozahexaénsav (DHA), mely az idegsejt membránjának alkotó eleme. A szervezet ezt a vegyületet használja az idegsejtek és a retina képzéséhez. A hagyományos kukoricacsíra-olaj az Omega-3 zsírsavból csak kevés mennyiséget tartalmaz. Ezidáig nem volt ismeretes, hogyan hat a repceolaj a babák vérének omega3-zsírsavszintjére és azt sem tudták, segíti-e a DHA képződését.
Miért fontos?
Mert néhány létfontosságú zsírsavval gazdagítja a szervezetet. Mivel a szervezet nem képes előállítani az alfa-linolénsavat, fontos, hogy táplálékkal megfelelő mennyiségben juttassuk be.
„Különösen kisgyermekkorban, csecsemőknek pedig kifejezetten szükséges ez az anyag, mivel a szervek jóval gyorsabban fejlődnek az első hónapokban, mint a későbbi években” - magyarázza a kutatást vezető orvos. Az omega3-zsírsavak segítik ezt a fejlődést.
„A kísérleti csoport a repceolajjal dúsított táplálékkal több Omega-3 zsírsavat vett magához, mint a kontrollcsoport. A repceolajat fogyasztó babák vérében magasabb DHA tartalmat is mutattunk ki. A kísérlet jelentősége abban rejlik, hogy ilyen egyszerű módon tudtuk javítani a gyermekek szervezetének létfontosságú zsírsavakkal való ellátását. Ezért fontos tehát a repceolaj.”
A fenti eredmények megerősítéséhez még további kutatások szükségesek.
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)