1. Segít a kilók leadásában
Egy szoptató anya napi 500 extra kalóriát igényel, tehát nagyjából 25 százalékkal többet, mint egyébként. Ez az oka annak, hogy a nők nagy része, hacsak nem kezd mértéktelen nassolásba szülés után, különösebb erőfeszítés nélkül leadja a terhesség alatt felszedett kilókat.
Kép: TeroVesalainen / pixabay
2. Jól hat az agy fejlődésére
Tanulmányok még iskoláskorban is kimutathatóan jobb kognitív teljesítményt találtak azon gyerekek között, akiket legalább életük első négy hetében anyatejjel tápláltak. Igaz, mások szerint a hatás abban áll, hogy Amerikában a jól képzett, tudatos édesanyák nagyobb arányban kezdenek egyáltalán szoptatni, és a gyerek a családi körülményei miatt produkál később jobb eredményeket.
3. A legegyszerűbb módszer a kötődés kialakítására
A szoptató édesanya és gyermeke között nagyon hamar egészen különleges kapcsolat alakul ki. Ennek oka az oxitocintermelődés, ami nagyban segíti az anya-gyermek kapcsolat gyors megerősödését. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a cumisüvegből táplált babánál nem jön létre ugyanez a kapcsolat, de a szoptatás a legtermészetesebb és legkézenfekvőbb módja a kötődés kialakításának.
4. Mindig kéznél van
Az anyamell mindig kéznél van a síró gyermek megnyugtatására. Nem kell éjszaka tápszert melegíteni, sem azon izgulni, hazaérünk-e a következő etetésre.
Kép: Maxim Krivonos / shutterstock
5. Ideális súlyban tartja a gyermeket
Minden egyes anyatejes hónap négy százalékkal csökkenti annak kockázatát, hogy a gyermek a későbbiekben elhízzon, és összesen ez akár 30 százalékkal nagyobb védettséget is jelenthet. A kutatók ezt azzal magyarázzák, hogy a szoptatás során olyan jó baktériumok jutnak a szervezetbe, amelyek pozitívan befolyásolják a zsír elraktározását.
6. Anyát is megvédi
A szoptató anya csontjai erősebbek, mint a terhesség előtt voltak, mivel ebben az időszakban a szervezet hatékonyabban raktározza el a kalciumot. Az anyatejes táplálás emellett csökkenti a mell- és petefészek-daganat, a stroke, bizonyos szívbetegségek, sőt, a szülés utáni depresszió valószínűségét is.
7. Összetétele követi a baba igényeit
A koraszülött babák édesanyja tejének nagyobb a fehérje-, zsír-, energia- és immunanyagtartalma, hogy így védje a babát a fertőzésekkel szemben, ugyanakkor kevesebb tejcukrot tartalmaz, hogy ne terhelje meg az éretlen emésztőrendszert. Később, csecsemőkorban a tej sűrű, tápláló, zsírtartalma viszonylag alacsony, míg fehérjetartalma magas. Az első születésnap után ez megfordul: a tej zsírdússá válik, sok antitestet tartalmaz, de már nem olyan tápláló, hiszen a gyermeknek ebben az életkorban mást is kell már fogyasztania.
Kép: Zurijeta / shutterstock
8. Újratermelődik
Ha sikerül az első néhány hét kihívásait legyőzni, és beáll a kereslet-kínálat egyensúlya, csodálatos jelenségnek lehetünk tanúi: mindig annyi anyatej termelődik, amennyire a babának szüksége van. Megszűnik a kellemetlen mellfeszülés, a tejcsorgás, a baba mégis elégedett lesz az etetések végén. Anyatejből pont annyi van, amennyi kell.
9. Betegség esetén felbecsülhetetlen
Rendkívül gyakori, hogy a lázas vagy hányós-hasmenéses vírustól szenvedő babát az anyatej védi meg a kiszáradástól. Akkor is meg tudja emészteni, amikor minden más kijön belőle.
10. Baba-mama boldogabb lesz tőle
Szoptatás alatt az anya szervezete oxitocint termel, amelytől kiegyensúlyozottnak és boldognak érzi magát. Emellett csökkenti a stressz-szintet, a szorongást, és meg is nyugtat.
Kapcsolódó cikkeink:
- Vicces képregényekkel kampányol egy anyuka a nyilvános szoptatás mellett
- Szoptatás bárhol, bármikor - 20 gyönyörű, meghitt fotó a babatáplálás legtermészetesebb módjáról
- Hazánkban a kismamák 95 százaléka szeretne szoptatni
- 10 tévhit a hosszan tartó szoptatásról
Borítókép: Lumi Studio / shutterstock
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)