SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Novák Julianna


Novák Julianna
Dúla, szülésfelkészítő, mentálhigiénés szakember, fókusztréner és perinatális szaktanácsadó

Elérhetőségem:
Honlap: http://www.szulosuli.hu
             http://www.module.hu
             http://www.tavam.hu

Témakörök

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

klinikaválasztási szempontok szüléshez

Kedves Julianna!

13 hetes kismama vagyok és lassan el kellene döntenem, hogy melyik klinikán szüljek és elkezdtem olvasgatni a témában, de nem találok használható anyagot, ahol össze lenne foglalva a szempontrendszer, hogy mely klinikán milyen lehetőségeim vannak a legtermészetesebb szülésre, alternatív lehetőségekre stb. Tudnál nekem küldeni egy összefoglalót, mely segítene eldönteni, hogy melyik budapesti klinikát válasszam?

Előre is köszönöm!

Veronika

Kedves Veronika,
nem véletlen, hogy nem találsz összefoglaló szempontrendszert a különböző szülészeteken elérhető lehetőségekről, mert nincs ilyen.
Itt az egyes szülészetek által közölt adatokat találod, de ezek is már 4 évvel ezelőttiek, és ritkán adnak választ az általad is feltett kérdésre:
https://zsebinet.hu/szuleszetek
Ha a lehető legtermészetesebb szülést szeretnéd, akkor semmiképpen nem érdemes klinikát választani (SOTE - Baross utca és Üllői út), mert ott leginkább a patológiás/komplikált esetek megoldására vannak felkészülve, ebben profik. Kérdés persze, hogy mit értesz természetes szülés alatt. Sokan a hüvelyi szülés szinonimájaként használják ezt a fogalmat, azonban ma már a hüvelyi szülések jelentős része is sokféle rutinbeavatkozással jár, így ezeket a legkevésbé sem lehet természetesnek nevezni. Jelenleg klinikai, kórházi körülmények között igen csekély a beavatkozások nélküli, háborítatlan, magától induló és spontán módon lezajló szülések aránya. Tudomásom szerint hazai reprezentatív kutatás sajnos erről nincs, anyai kérdőíves kutatások és beszámolók alapján ennek becsült mértéke országosan 3-5% körüli lehet. Érdemes olyan szülészeti intézményt választanod, ahol viszonylag alacsony a császármetszési és gátmetszési arány, ott az egyéb beavatkozások aránya is kisebb. A budapesti klinikákon 50% fölötti, a Dél-Pesti Centrum Kórházban (korábbi nevén Szent István Kórház) 30% körüli, a Szent Imre Kórházban még 30% alatti a műtétes szülések aránya. A többi szülészeten 30 és 50% közötti. Ha alacsony kockázatú a várandósságod, akkor a legnagyobb esélyed természetes szülésre a saját otthonodban lehet, ez 85% körüli, bár az először szülők 30%-a valamilyen elakadás vagy komplikáció miatt kórházba kerül, a többedszer szülőknél ez az arány már jóval 10% alatti. Itt találsz egy remek összefoglaló cikket erről a témáról: https://index.hu/belfold/2019/10/27/csaszarmetszes_magyarorszag_honved/
Azt neked kell eldöntened, hogy hol érzed magad a legnagyobb biztonságban, mert ott fogsz tudni úgy szülni, ahogy szeretnél. Ehhez persze meg kell találnod azokat a segítőket, akik tisztában vannak a szülés természetével, ismerik a normális és a patológiás folyamatok közötti különbséget, és úgy tudnak támogatni, kísérni téged, ahogy az neked és a babádnak jó.
Ha maradt még további kérdésed, írd meg bátran!
Üdvözlettel:



Novák Julianna
2020-08-18 19:08:02
Olvasói értékelés: nincs még értékelés
A szerkesztő ajánlja