SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Novák Julianna


Novák Julianna
Dúla, szülésfelkészítő, mentálhigiénés szakember, fókusztréner és perinatális szaktanácsadó

Elérhetőségem:
Honlap: http://www.szulosuli.hu
             http://www.module.hu
             http://www.tavam.hu

Témakörök

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

Fájdalomcsillapítás szülés alatt és gétvédelem

Üdvözlöm és kellemes ünnepeket kívánok!

27 hetes kismama vagyok, 176 cm, 83 kg, első gyermekemet várom március végére, aki jelenleg normál módon fejlődik, és megfelelő súlyban van. Nőgyógyászati problémám nincs, fájdalomtűrésem átlagos.

Sokat olvastam a gátmetszésről és a vajúdás alatti fájdalomcsillapításról, a nőgyágyászommal már beszéltem is róla, és majd a szülésznőmmel is fogok, de szívesen venném egy tapasztalt dúla tanácsait is!
A császármetszéstől rettegek, ha minden rendben lesz, természetes szülésre készülünk, illetve vízben/labdán/bordásfal melletti vajúdásra. Nem szeretnék a gerincembe semmilyen injekciót, még a "szokásos" infulzióra és rá kell készülnöm lelkileg (kórházban csak látogatóban és a kötelező vizsgálatokon voltam).
Ön szerint, ha mégis elhúzódnának a dolgok a szülőszobán, vagy túlságosan kimerítenének a fájások, meddig érdemes "meggondolnom magam" és valamilyen fájdalomcsillapítást kérni? Itt ugye fontos lenne, hogy a picit ne szedálja le, de ha én teljesen kimerülök, akkor nem fogom tudni gondját viselni sem egy darabig. Ez az első dilemmám.
A második, hogy van-e értelme gátvédelmet kérnem, megpróbálni elkerülni a gátmetszést? Vagy itt nagyobb az egészségügyi kockázat és inkább vágás, mint akár egy kicsi szakadás? Ez leginkább a szülés után lenne érdekes, nem mindegy, mit kell még alul utána ápolnom, illetve elviselni.
Válaszát köszönöm!
Kedves 27 hetes Kismama,

nem könnyű általánosságban válaszolni a kérdéseire, de azért megpróbálom.
A természetes szülés megvalósulásához nagyon fontos, hogy olyan segítői legyenek, akik tisztában vannak azzal, hogy főként az ő támogatásuk módjától függ a szülés kimenetele. Ha ismerik és alkalmazzák a szüléskísérés holisztikus modelljét, akkor feleslegesen, rutinból nem avatkoznak be a természetes folyamatba, csak komplikáció esetén, és akkor sem feltétlenül gyógyszerekkel és műszerekkel. Ha a választott segítői minden támogatást megadnak Önnek ahhoz, hogy végig biztonságban és kényelemben érezze magát (szabadon mozoghasson, korlátozás nélkül ehessen és ihasson, folyamatos tájékoztatásban részesüljön, teljes döntési szabadságot élvezzen), nyugodtan és türelmesen átsegítik a nehéz helyzeteken, akkor nagy valószínűséggel komplikáció és kimerülés nélkül tudja világra hozni a kisbabáját. A természet úgy komponálta meg a szülés folyamatát, hogy a fájdalom kibírható legyen. A mesterségesen adagolt oxitocin az, ami gyakran fokozza a fájdalom mértékét, és ilyen esetben szükség lehet gyógyszeres/epidurális fájdalomcsillapításra.
Érdemes elkerülni a gátmetszést, de ehhez az előzőekben leírtak szükségesek. A holisztikus szemléletű szüléskísérők jól tudják védeni a gátat, főként a testhelyzetek szabad váltogatásának elősegítésével, a türelmes jelenléttel, biztatással. A legtöbb tudományos kutatás és a holisztikus szüléskísérők tapasztalata ezzel kapcsolatban arra mutat rá, hogy a türelemmel kísért kitolásban többnyire teljesen ép marad a gát (kb. 70%). A vágott sebet könnyebb összevarrni, viszont a magától berepedt gát hamarabb és könnyebben gyógyul.
Bízom benne, hogy sikerült megnyugtató válaszokat adnom a kérdéseire.
Vidám várakozást és kellemes ünnepeket kívánok én is, üdvözlettel:

Novák Julianna
2014-12-22 18:14:01
Olvasói értékelés: 5/5
A szerkesztő ajánlja