SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Kulcsár-Domján Rita


Kulcsár-Domján Rita
Konduktor-tanító, pedagógus

Elérhetőségeim:
Telefon: 06-70/628-60-02
E-mail: konduktivrehabilitacio@gmail.com

Témakörök

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

Ösztönzés a mászásra

Kedves Rita! Kilenc hónapos a kisfiam. Hat hónaposan kezdet kúszni, amit szabályosan váltott kéz láb mozdulatokkal csinál, viszont semmi jele nincs annak hogy próbálna mászni. Nem nagyon tudom térdre sem rakni mert egyből kitolja hátra a lábait és már kúszik is, viszont a játékos dobozához felhúzza magát és térdel. Hogy tudnám ősztönözni a mászásra, nem szeretném ha ez a rész kimaradna.

Köszönöm a válaszát.
Kedves anyuka! Nincs elkèsve, s nagyon örvendetes, ha egy mozgásformát, ráadásul szabályosan, jól begyakorol. Mint írja, képes már a feltérdelésre, negykezlab allasra is, tehát nem fizikai akadálya van annak, hogy még késlekedik bemutatni a következő mozgásállomást. Ha 10 hónapos korban is ez a tendencia, lehet, a következő problèma: kissé feszes a lábizomzat, vagy gyenge a csípős körüli rész, gyengébb lehet a vállöv, vagy a kar. De! A kúszással pont ezeket az izmokat fejleszti, s tanulja a koordinációt.
Mindenesetre, ha szeretné ösztönözni, ön is térdelve, a háta mögött, mint egy támasz, könnyen megakadályozhatja a lábak kinyújtását, s így hintázhatnak négykézláb előre, hátra, hogy ráérezzen ennek a testhelyzetnek másságára, szépségére. Ebben a helyzetben mozogjanak előre-hátra, majd jobbra-balra, énekelve, mondókázva (hinta palinta, hopp Juliska...). A testsúly kerüljön a lábakról a kezekre, majd vissza. Tegyen elé érdekes játékot, amivel ösztönzi a karemelesre, nyúlásra, ezzel megéreztetve a testsúly áthelyezését.
Ha van otthon nagylabdájuk, hason fekvésben ugyanezt a ringatást, hintázást próbálják.
Ha nem indul magától a mozgás 10 hónapos korban, érdemes szakemberrel konzultálni.

Kulcsár-Domján Rita
2017-12-01 06:15:41
Olvasói értékelés: nincs még értékelés
A szerkesztő ajánlja