SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Kulcsár-Domján Rita


Kulcsár-Domján Rita
Konduktor-tanító, pedagógus

Elérhetőségeim:
Telefon: 06-70/628-60-02
E-mail: konduktivrehabilitacio@gmail.com

Témakörök

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

Mi kell a konduktori hivatáshoz?

Üdvözlöm!
Tudom, hogy ez egy rendhagyó kérdés lesz, de abban szeretném a segítségét, tanácsát kérni, hogy a lányom is fontolgatja a konduktori hivatást, és a kérdésem az volna, hogy mi kell ahhoz, hogy sikeres felvételit tegyen? Mit kell komolyabban tanulnia, fejlesztenie, hogy felvegyék?
Előre is köszönöm a válaszát!
Kedves kérdező,

Először is elnézését kérem a megkésett válaszért, de kislányunk születésével kicsit alárendelődött minden más:)
A konduktori hivatás tökéletes választás annak, aki szereti a kihívásokat, sokoldalú, örök mosoly-bolygó, kitartó és következetes... és még sorolhatnám.
Sokat változott azóta (is) a konduktor képzés, mióta mi jártunk a főiskolára, így nem biztos, hogy teljesen helyt állóak kijelentéseim, javaslataim, de saját tapasztalatom osztom meg önnel.
Az alkalmassági vizsgán először egy szöveget kellett hangosan felolvasni, mikor is egy szakember hallgatta meg a jelentkezőt, szép kiejtés, beszéd-, hangképzési problémák esetén felülvizsgálatra küld (így érdemes kicsit foglalkozni a szép kiejtéssel). Második megmérettetés a zenei része volt: népdalt kellett énekelni, mert egy pedagógus, tanító, konduktornak elengedhetetlen, hogy tudjon énekelni (3 évig egyfolytában fog), ha kétséges, hogy megfelel-, ismét egy felülvizsgálat (ekkor egy másik szakember, szaktanár is meghallgatja-, ennyi az egész, nem kell tőle megijedni). A harmadik része az alkalmassági vizsgának a fizikai alkalmasság volt, fekvőtámasz, felülés, függeszkedés, egyensúly-feladatok, ha sportol valamit a gyerek, vagy igénye volt eddig is a mozgásra, ezzel sem lesz semmi baj.
Ezzel vége is az alkalmassági vizsga résznek.
Régebben központi bölcsész magyar felvételi volt, most, gondolom emelt szintű érettségit kell tenni az adott tárgyból. ez semmivel sem nehezebb, mint a régi megmérettetés, ha a gimnáziumban nyitott volt, és elég jól teljesített, sikeres felvételit tehet.
Azt tudom, elég magas volt tavaly is az alsó ponthatár, így fontos, hogy legyen néhány plusz pont is, nyelvismeretttel, vagy versenyeredménnyel, vagy csak jó átlaggal, érettségivel.

Ha sikerül a megmérettetés, csudajó 4 év vár rá, ahol év közben sem pihen az ember, nem "csak" látogatja az órákat, hanem csoportban van, dolgozik, keményen, de itt a vizsgaidőszak tűnik túlélhetőbbnek:)
Sok izgalmas dolgot tanulhat az ember ezen a főiskolán, s egy olyan szakmát, hivatást, életszemléletet kap a kezébe, ami meghatározza Életútját a Jövőben.

Remélem sikerrel járnak!
Kívánom a legjobbakat!


Kulcsár-Domján Rita
2014-01-23 17:40:26
Olvasói értékelés: nincs még értékelés
A szerkesztő ajánlja