SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Dr. Dénes Ivett


Dr. Dénes Ivett
orvos, bababarát alvás tanácsadó

Elérhetőségeim:
Email: info@anyagyere.hu
Honlap: www.anyagyere.hu/

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

nappali alvás hiánya

Tisztelt Doktornő!

Első, 2 hónapos, 1 hetes babánk az elmúlt 2-3 hétben nappal nem igazán akar aludni. Éjszaka egyelőre egész szépen (10-12 órákat) is alszik (remélem nem szólom el magamat), de napközben nagyon nem akar aludni. Mára már ott tartunk, hogy egy-egy étkezés között fél órát alszik. Egyedül a délutáni séta az, ami után még többnyire alszik 1-3 órákat, de ez is elég változó, illetve itt is előfordul, hogy csak fél órát, míg tologatom. Éjszakai alvást az etetések szakítják meg, melyeknél ő maga ébred, ha éhes és akkor etetem meg (szoptatom, 100 % anyatejes). Este 7-8 óra között alszik el. Olvastam, hogy ilyen korú babák egy része sokat alszik még, másik fele 4-5 órákat naponta. Nálunk örülök, ha a napi alvás eléri a 3 óra hosszát. Étkezések után büfiztetem, még játszunk, tornáztatom, mondókázok neki, énekelek, adamo hintában hintáztatom. Igyekszek fejleszteni és egyben "lefárasztani". Nagy nehezen 1,5-2 óra múlva elalszik és többnyire 1- 0,5 óra közötti időket alszik. Próbálkoztam már mindennel, magamon altatom el, babakocsiban, adamo hintában hintáztatom, ágyában (babaöböl), világosban, sötétítve, csendben, háttérzajjal, fehér zaj mellett, vagy ha felébredt visszaaltatni, vagy már az öbölben is hagytam, háta magától visszaalszik, de nem találok igazi megoldást. Három óránként próbálom etetni, így mire sikerül elaltatnom, mert letelt a 3 óra és éhes. Próbálkoztam már azzal is, hogy 20 percig ringatom (ha jól tudom nekik ezt követen jön a mély alvási fázis), de ennek se nagyon látom a sikerét. Hálószobánkban alszik, babaöbölben, abba próbálom napközben is altatni. Szegényem egyre nyűgösebb, fáradtabb, dörzsöli a szemét, estére pedig rendesen kidől, de félek, hogy így nem tud megfelelően fejlődni az idegrendszere ilyen kevés nappali alvás mellett. Szeretnénk arra is rászoktatni majd, hogy egyedül aludjon el, de egyelőre esélyét sem látom, ha azt akarom, hogy aludjon, illetve azt sem tudom, hogy ennek hogy kellene nekikezdeni. Szeretném a tanácsát, segítségét kérni a probléma lehetséges orvoslásában. Segítő válaszát előre is köszönöm!

Kedves Kérdező!

A napirendi gondok, kevés nappali alvás megítéléséhez érdemes részletes alvásnaplót vezetni, melyből számszerűen kiderül, hogy mennyi is az összalvás, ez eléri-e az életkori minimum ajánlásokat vagy sem, és hogy pontosan hol és mikor kevesebb az alvás, mint amire szükség lenne. Konkrét tanácsokat akkor tudok adni, ha ezek az információk rendelkezésre állnak, látom a napló adatait.
Szívesen segítek, a honlapomon megtalálja azokat a szolgáltatásokat, ahol épp elérhető személyre szabott tanácsadás.

Várom szeretettel:
 



Dr. Dénes Ivett
2023-02-18 15:06:32
Olvasói értékelés: nincs még értékelés
A szerkesztő ajánlja