SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A méhlepény szerepe és fontossága a terhesség alatt

Tóth Nikolett [cikkei] - 2024-08-27
A terhesség egy rendkívül izgalmas és kihívásokkal teli időszak, amely számos változást hoz a női testben. Az egyik legfontosabb és leglenyűgözőbb változás a méhlepény, vagy más néven placenta kialakulása és működése. Ez a létfontosságú szerv nemcsak a magzat táplálásában és oxigénellátásában játszik kulcsszerepet, hanem a hormonális egyensúly fenntartásában és a fejlődő magzat védelmében is elengedhetetlen.
A méhlepény szerepe és fontossága a terhesség alatt

Mi az a méhlepény? 

A méhlepény, vagy placenta a fejlődő kisbabát és a várandós édesanyát összekötő szerv.  Kialakulása és működése számos folyamatot befolyásol, így érdemes részletesen megismerkedni a funkcióival, elhelyezkedésével és a vele kapcsolatos problémákkal. Cikkünkben most részletesen bemutatjuk a méhlepény működését, a vele kapcsolatos leggyakoribb problémákat és azt, hogyan befolyásolhatja az anyai életmód a placenta egészségét. ó

A méhlepény kialakulása

A méhlepény a terhesség korai szakaszában alakul ki, amikor a megtermékenyített petesejt a méh nyálkahártyájába ágyazódik. Az embrió és a méh nyálkahártyájának sejtjei közösen alkotják a méhlepényt, amely egyaránt tartalmaz anyai és magzati sejteket. Az elsődleges feladata, hogy biztosítsa a tápanyagok és az oxigén szállítását az anyai vérkeringésből a magzatba, valamint eltávolítsa a magzat anyagcseréjének melléktermékeit.

A méhlepény feladata

A méhlepény számos létfontosságú funkciót lát el:

  • Tápanyagok és oxigén szállítása: A méhlepényen keresztül jutnak el a tápanyagok és az oxigén a magzathoz.
  • Hormontermelés: A méhlepény hormonokat termel, mint például a progeszteron és az ösztrogén, amelyek nélkülözhetetlenek a terhesség fenntartásához.
  • Védelem: A méhlepény szűrőként is működik, megakadályozva bizonyos káros anyagok és kórokozók átjutását az anyai vérből a magzatba.

A méhlepény elhelyezkedése

A méhlepény elhelyezkedése változó lehet, és a terhesség során ultrahangvizsgálatokkal ellenőrzik, hogy biztosítsák a megfelelő pozíciót. A méhlepény elhelyezkedhet:

  • Mellső falon: Ez azt jelenti, hogy a méhlepény a méh elülső falán helyezkedik el.
  • Hátsó falon: A méhlepény a méh hátsó falán található.
  • Mélyen tapadó: Ebben az esetben a méhlepény közel van a méhszájhoz, ami komplikációkat okozhat a szülés során.

Méhlepény leválás és tünetei

A méhlepény leválása súlyos állapot, amely azonnali orvosi beavatkozást igényel. A levált méhlepény tünetei közé tartozik:

  • Hirtelen fellépő vérzés: ez lehet enyhe vagy súlyos.
  • Hasfájás: erős, görcsös fájdalom a hasban.
  • A magzat mozgásának csökkenése: a magzat aktivitásának hirtelen csökkenése figyelmeztető jel lehet.

Méhlepény meszesedés

A méhlepény meszesedése a terhesség késői szakaszában fordulhat elő, és a placenta öregedésére utal. A meszesedés általában ártalmatlan, de súlyos esetekben befolyásolhatja a méhlepény tápanyagszállító képességét, ami a magzat növekedési problémáihoz vezethet.

Méhlepény érettsége

A méhlepény érettsége a terhesség előrehaladtával változik, és ultrahangvizsgálatokkal követhető nyomon. Az érettség szintjét a placentában található meszesedések, ciszták és más jelek alapján értékelik.

Mélyen tapadó méhlepény

A mélyen tapadó lepény nem azonos a placenta previával, amiről csak a 24. hét után beszélhetünk. Addig ugyanis a lepény a méhfallal egyre feljebb húzódik ("a lepény relatív vándorlása"). Sok kismamát már a koraterhességben mélyen tapadó lepénnyel riogatnak, azonban a lepény, ha nem elölfekvő, sose képez szülési akadályt és a császármetszést sem nehezíti - hívja fel a figyelmet Dr. Elek Csaba szülész-nőgyógyász szakértőnk.

A méhlepény vizsgálata

A terhesség alatt több alkalommal is ellenőrzik a méhlepényt ultrahanggal, hogy biztosítsák a megfelelő elhelyezkedést és működést. Ezen kívül amniocentézist vagy chorionboholy-mintavételt (CVS) is végezhetnek, ha genetikai vizsgálatok szükségesek.

Méhlepény és dohányzás

A dohányzás negatívan befolyásolja a méhlepény működését. A dohányos méhlepény kisebb lehet, és kevésbé hatékony a tápanyagok és oxigén szállításában, ami növeli a komplikációk kockázatát, beleértve a koraszülést és a magzati növekedési rendellenességeket.

Mikor veszi át a méhlepény a sárgatest szerepét?

A terhesség korai szakaszában a sárgatest (corpus luteum) termeli a progeszteront, ami szükséges a terhesség fenntartásához. A méhlepény a 10-12. hét környékén veszi át ezt a szerepet, és kezdi el nagy mennyiségben termelni a progeszteront.

A méhlepény a terhesség során elengedhetetlen szerv, amely biztosítja a magzat megfelelő fejlődését és védelmét. Fontos, hogy a méhlepény működését és elhelyezkedését rendszeresen ellenőrizzék a terhesség alatt, hogy időben felismerjék és kezeljék az esetleges problémákat. Az egészséges életmód és megfelelő orvosi ellátás mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a méhlepény és vele együtt a baba is a legjobb eséllyel fejlődjön.

Bízunk benne, hogy cikkünk segített megérteni a méhlepény fontosságát és reméljük, hogy ezzel a tudással még inkább felkészülten várhatjátok a kis jövevény érkezését. Egészséges és boldog terhességet kívánunk mindenkinek!
 

A cikket lektorálta Dr. Elek Csaba szülész-nőgyógyász szakértőnk:

Indexkép: Marjon Besteman képe a Pixabay-en

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Megváltozik a hiányzások igazolásának rendszere szeptember 1-től, megszűnik a papír alapú orvosi igazolás

Megváltozik a hiányzások igazolásának rendszere szeptember 1-től, megszűnik a papír alapú orvosi igazolás

"Nincs többé trükközés" - írja a Medicalonline.
Vízbe esett egy 5 éves, úszni nem tudó kisfiú egy zalai fürdőben - mire kimentették, már nem lélegzett

Vízbe esett egy 5 éves, úszni nem tudó kisfiú egy zalai fürdőben - mire kimentették, már nem lélegzett

Egy Zala vármegyei fürdőben történt meg minden szülő rémálma.
Mintegy negyed évszázad elteltével mérték fel ismét a hazai lakosság egészséggel összefüggő életminőségét

Mintegy negyed évszázad elteltével mérték fel ismét a hazai lakosság egészséggel összefüggő életminőségét

A képzettebbek, a gazdaságilag aktívak, illetve az egy háztartásban többen együtt élők jobb egészséggel összefüggő életminőségre számíthatnak, mint az alacsonyabb iskolai végzettségűek, vagy az egyedül élők. Többek között ez derült ki abból a kutatásból, amelyet a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Technológiaértékelő és Elemzési Központja készített csaknem 12 ezer résztvevő kérdőíves felmérésével. Hazánkban hasonló kutatás utoljára 2000-ben mérte fel a lakosság egészséggel összefüggő életminőségét, így a vizsgálat abból a szempontból is egyedülálló, hogy az eredmények két évtized távlatából összevethetők, elsősorban a középkorúaknál jelentős javulást mutatva. Eredményeiket a neves Quality of Life Research című lapban publikálták az egyetem kutatói.
Akadozó és véres vizelet a hólyagrák tünete lehet

Akadozó és véres vizelet a hólyagrák tünete lehet

A gyakori vizelési inger, az akadozó vizelet meglehetősen sokakat érintő tünet, a véres vizelet azonban olyasmi, ami jóval ijesztőbbnek tűnik és hamarabb orvoshoz fordul miatta a beteg. Nagyon fontos felhívni a figyelmet arra, hogy urológus szakorvoshoz kell fordulni még a kevésbé fenyegető tünetekkel is, mivel a hólyagrák tüneteként megjelenő vérvizelés sokszor csak a laborelemzés során mutatható ki. Dr. Med. Habil. Buzogány István PhD, az Urológiai Központ urológusa a daganatos betegség további lehetséges tüneteire, valamint a kivizsgálás jelentőségére hívta fel a figyelmet.
Félelem, ami életet követelt: nem merte magának beadni az injekciót, meghalt a családapa

Félelem, ami életet követelt: nem merte magának beadni az injekciót, meghalt a családapa

Egy 37 éves családapa, aki tudta, hogy allergiás a darázscsípésre, életét vesztette, miután nem merte beadni magának az életmentő adrenalininjekciót. Két gyermeke maradt félárván.
A szerkesztő ajánlja