SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Neveinkről... Milyen nevet válasszunk születendő gyermekünknek?

Verzár Éva [cikkei] - 2009-01-20
Az áldott állapot varázsa sokunk életében a legszebb pillanatok egyike, amelyben nem szűnünk meg tervezni, álmodozni az eljövendő boldog napokról. Egyike ezen örömóráknak a névválasztás is.
Neveinkről... Milyen nevet válasszunk születendő gyermekünknek?

A név aztán hozzánő gyermekünkhöz, épp ezért felelősen akarunk dönteni, hisz egy életre határozunk a születés pillanatában, majd erősítjük meg a keresztségben.
Neveink alakulása századokon át alakult, változott. Utóneveket örököltünk családnevekből, helységnevekből, foglalkozást megnevező nevekből, testi – lelki tulajdonságok, növény- és állatnevekből. Megfigyeltük a természetet, a körülöttünk levő világot és eszerint adtunk nevet gyermekeinknek. Így születhetett a Virág, Gyöngy, Gyöngyike, Álmos, Előd, de nehéz lenne felsorolni a teljesség jegyében minden használt nevet.
Ma a nevek tárháza kifogyhatatlan, hisz nemcsak ősi magyar nevek közül választhatunk, hanem a világ összes nevét anyakönyveztethetjük, vagy kérhetjük annak a névnek az anyakönyvezését, amely megtetszett nekünk.
Keresztnevek eredetben és jelentésben is változnak.  Sokan úgy választják ki gyermekeiknek szánt nevet, hogy megnézik annak eredetét. Neveink eredete sokféle:  magyar, avar, latin, görög, germán, délszláv, szláv, török, stb.
Jelentésük igen változó:  Az Adél – nemes, az Agáta – jó, Vincze pedig – győztes.  Tehát nem érdemtelen utánanézni, mit is jelent az a név, amit kiválasztottunk.

S melyek az utóbbi évek leggyakoribb nevei?
(Előző évi adatok alapján)

Lánynevek:
Anna, Viktória, Réka, Vivien, Zsófia, Petra, Dorina, Fanni, Boglárka, Eszter, Lili, Laura, Dóra, Alexandra, Noémi



Fiúnevek:
Bence, Máté, Balázs, Dávid, Dániel, Levente, Tamás,
Ádám, Péter, Gergő, Bálint, Márk, Zoltán, Dominik, László

Vicces nevek

Mert vannak ám vicces neveink. Hogy helyes, vagy nem vicces névvel felruházni születendő gyermekünket, olvasóinkra bízzuk, hogy eldöntsék.
Gyakran találkozunk olyan nevekkel, amelyet egykor híres emberek viseltek. Vannak Petőfi Sándorok, Kossuth Lajosok, Deák Ferencek, és sorolhatnám, de azon sem botránkozunk meg, ha éppen valaki egy közkedvelt szappanopera szereplőjének nevét viseli.
S találkozunk gúnynevekkel, amelyet általában a falu, kisváros népe akasztott valakire, tulajdonsága, vagy viselt dolga miatt. Nem a ragadványnevekről beszélünk, hanem az igazi vicces nevekről, amelyet talán mi is alkothatunk, ha elég ötletesek vagyunk.

Egy csokorra valót gyűjtöttünk össze, mert nem vitás, hogy sokak érdeklődését felvillanyozza egy-egy viccesnek nevezett név. Hogy viselője miként éli meg? Az már más kérdés...
Szikla Szilárd, Ebéd Elek, Nyomó Réka,  Para Zita,  Citad Ella, Hüllő Jenő, Feles Elek, Fütty Imre Zsíros B. Ödön, Kalap Pál, Vég Béla, Budi Piroska, Dia Dóra, Tök Ödön, Veg Eta, Kasza Blanka, Hagyó Hajnal, Trapp Pista, Minden  Áron, Fekete Piroska, Mennyei Melinda, Lakatos Héraklész, Brumm-Brumm János, Elektrom Ágnes, Locsolók Anna, Rapp Ernő, Kap Arnold, Har Mónika, Mezei Viola, Kaktuszné Cserepes Virág, Szegecs Elek, Ének Elek, Álmos Előd, Uszika Oszika, Teknős Béla, Szutyok Peti, Szemet Elek, Pár Zoltán, Puki Ildikó, Petting Elek, Olajos Alajos, Könyök Ödön, Kup Ica, Kard Virág, Futaki Bátor, Elvegy Elek, Eltett Elek, Elment Elek, Csepp Regina, Combos Edina, Csicskó Viktória, Bősz Elek, Bőrönd Ödön…

Hát igen, ötletekért nem kell a szomszédba mennünk.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Megváltozik a hiányzások igazolásának rendszere szeptember 1-től, megszűnik a papír alapú orvosi igazolás

Megváltozik a hiányzások igazolásának rendszere szeptember 1-től, megszűnik a papír alapú orvosi igazolás

"Nincs többé trükközés" - írja a Medicalonline.
Vízbe esett egy 5 éves, úszni nem tudó kisfiú egy zalai fürdőben - mire kimentették, már nem lélegzett

Vízbe esett egy 5 éves, úszni nem tudó kisfiú egy zalai fürdőben - mire kimentették, már nem lélegzett

Egy Zala vármegyei fürdőben történt meg minden szülő rémálma.
Mintegy negyed évszázad elteltével mérték fel ismét a hazai lakosság egészséggel összefüggő életminőségét

Mintegy negyed évszázad elteltével mérték fel ismét a hazai lakosság egészséggel összefüggő életminőségét

A képzettebbek, a gazdaságilag aktívak, illetve az egy háztartásban többen együtt élők jobb egészséggel összefüggő életminőségre számíthatnak, mint az alacsonyabb iskolai végzettségűek, vagy az egyedül élők. Többek között ez derült ki abból a kutatásból, amelyet a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Technológiaértékelő és Elemzési Központja készített csaknem 12 ezer résztvevő kérdőíves felmérésével. Hazánkban hasonló kutatás utoljára 2000-ben mérte fel a lakosság egészséggel összefüggő életminőségét, így a vizsgálat abból a szempontból is egyedülálló, hogy az eredmények két évtized távlatából összevethetők, elsősorban a középkorúaknál jelentős javulást mutatva. Eredményeiket a neves Quality of Life Research című lapban publikálták az egyetem kutatói.
Akadozó és véres vizelet a hólyagrák tünete lehet

Akadozó és véres vizelet a hólyagrák tünete lehet

A gyakori vizelési inger, az akadozó vizelet meglehetősen sokakat érintő tünet, a véres vizelet azonban olyasmi, ami jóval ijesztőbbnek tűnik és hamarabb orvoshoz fordul miatta a beteg. Nagyon fontos felhívni a figyelmet arra, hogy urológus szakorvoshoz kell fordulni még a kevésbé fenyegető tünetekkel is, mivel a hólyagrák tüneteként megjelenő vérvizelés sokszor csak a laborelemzés során mutatható ki. Dr. Med. Habil. Buzogány István PhD, az Urológiai Központ urológusa a daganatos betegség további lehetséges tüneteire, valamint a kivizsgálás jelentőségére hívta fel a figyelmet.
Félelem, ami életet követelt: nem merte magának beadni az injekciót, meghalt a családapa

Félelem, ami életet követelt: nem merte magának beadni az injekciót, meghalt a családapa

Egy 37 éves családapa, aki tudta, hogy allergiás a darázscsípésre, életét vesztette, miután nem merte beadni magának az életmentő adrenalininjekciót. Két gyermeke maradt félárván.
A szerkesztő ajánlja