SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Így változik jövőre a Babaváró támogatás

Családinet [cikkei] - 2023-07-12
Nem csak az igénylők életkorán és a felvehető összegen, de a kamattámogatás mértékén is módosított a kormány. A bankok kevesebb pénzt kapnak az államtól, és a nem teljesítők számára pedig kiszámíthatatlanná válik a visszafizetendő büntetés - írja a Bank360.hu.
Így változik jövőre a Babaváró támogatás

Kedd éjjel megjelent a Magyar Közlönyben a Babaváró támogatásról szóló kormányrendelet módosítása. Az új jogszabály 2024. január 1-jén lép hatályba, és több ponton átírja a hatályos rendeletet. A legfontosabb változásokat már hetekkel ezelőtt bejelentették.

11 milliós hitelösszeg 30 alatti nőknek

Az egyik ezek közül, hogy a maximálisan igényelhető hitel mértékét 10 millió forintról 11 millióra növelik. Ehhez kapcsolódik, hogy a törlesztőrészlet maximuma is emelkedik az eddigi 50 ezerről 51 ezer forintra. Maga a futamidő továbbra is 20 év marad, és a törlesztés felfüggesztésével kapcsolatos szabályok sem változtak. Ha igazolják a házaspárok a várandósságot, akkor maximum 3 évre szüneteltethetik a törlesztést. Két gyerek után pedig a fennálló tartozás 30 százalékát, három gyerek után a teljes fennálló tartozást elengedik.

A másik lényeges módosítás az igénylők életkorához kapcsolódik. Az év végéig olyan fiatal házaspárok igényelhetik a támogatott hitelt, amelyeknek a nő tagja nem töltötte még be a 41. életévét. Jövőre csak a legalább 18 éves, de a 30. évét még be nem töltött házas nők kaphatják meg a hitelt. A 30-41 év közöttiek 2024. január 1. után már csak akkor jogosultak rá, ha igazolják, hogy legalább 12 hetes terhesek.

A kamattámogatáshoz is hozzányúltak

A feltételeket teljesítő hitelfelvevőket kevésbé, a bankokat és az államot annál inkább érintő módosítás, hogy a 2024-től felvett babaváró támogatások kamatperiódusa már nem öt év lesz, a kamatot az első, a második és a harmadik év végén is megváltoztathatják, ezt követően hároméves kamatperiódus lesz - elemzi a jogszabályt a Bank360.hu.

Ami érdekes a rendeletben, hogy bár a kamatperiódus egy-három évre csökken, a referenciakamathoz nem nyúltak hozzá, az továbbra is az ötéves állampapír aukciós átlaghozamához kötött. Ennek az átlaghozamnak a 110 százaléka plusz 1 százalékpont lesz. Ez lényegesen alacsonyabb az eddiginél, ami az áltaghozam 130 százaléka plusz 1 százalékpont volt.

Aki nem szül, annak lesz nemulass!

A nem teljesítő párok viszont aggódva figyelhetik, mennyi lesz a büntetés az új jogszabály szerint. Ha nem születik meg időben a vállalt gyerek, elválnak vagy külföldre költöznek, akkor 120 napon belül vissza kell fizetni az állami támogatást, amely ezúttal a jegybanki alapkamat plusz 3 százalékpont lesz, vagyis 11 millió forintos hitel után a 13 százalékos alapkamattal és a büntetéssel számolva évi 1,76 millió forint lenne most ez az összeg, de ez folyamatosan változhat, előre nem lehet kiszámítani, mint a mostani konstrukció esetében.

A kormány persze arra is gondolt, mi lesz, ha a Magyar Nemzeti Bank (MNB) esetleg a következő öt évben gyorsan csökkenti majd az alapkamatot. Ebben az esetben nem az alapkamattal számolják majd ki a büntetés összegét, hanem az állam által fizetett kamattámogatást kell majd visszafizetni. Az biztos, hogy jövőre már a házaspárok, ha felveszik a babaváró hitelt, nem fogják tudni előre kiszámolni, mekkora büntetés jár akkor, ha nem teljesítik a feltételeket.

A kormányrendelet azon paragrafusához nem nyúltak, ami azt szabályozza, hogyan változik a törlesztés a kamattámogatás elvesztése után, az továbbra is az ötéves állampapír aukciós átlaghozamának 130 százaléka plusz 4 százalékpont lesz.

Nyitókép: depositphotos

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

"A manipulatív szülők annyira ügyesen leplezik igazi szándékaikat, hogy gyerekeik állandó zavarodottságban élnek. Tudják, hogy becsapják őket, de nem tudnak rájönni, hogy hogyan."
A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

Idegbántalomra utaló kisebb eltéréseket már egészséges cukoranyagcseréjű, de cukorbetegség szempontjából magasabb kockázati csoportba tartozóknál is találtak a Semmelweis Egyetem kutatói. A vegetatív és érzőidegrendszer zavarát okozó állapot jeleinek mielőbbi felismerése segítheti a betegség megelőzését és hatékonyabb kezelését.
5 hasznos tipp kontaktlencsét viselőknek

5 hasznos tipp kontaktlencsét viselőknek

Viszket vagy ég a szeme, amikor kontaktlencsét visel? Számos oka lehet annak, hogy kontaktlencse-viseléssel összefüggő kellemetlenségeket tapasztal. Dr. Lendvai Zsanett, a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa segítségével összeszedtük a probléma hátterében álló lehetséges okokat, illetve tippeket is adunk a panaszok enyhítésére.
Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Nemet mondani nem könnyű, főleg nem a gyerekünknek, mégis elengedhetetlen része a szülői szerepnek ez is: hiszen felelősségre, önkontrollra és érzelmi szabályozásra tanítja a kicsit. A következetes és szeretetteljes nevelés hatására a gyerekek biztonságban érzik magukat, és magabiztos, felelős felnőttekké válhatnak. De hogyan mondjunk nekik nemet?
Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Május utolsó vasárnapján vidám gyerekzsivajjal és kacagással telik meg az ország: ez a nap a gyerekekről szól. Érdemes ellátogatni valamelyik családi rendezvényre - mutatjuk gyereknapi programajánlónkat, melyben ingyenes eseményeket gyűjtöttünk össze. Gyűjteményünk a teljesség igénye nélkül készült, hisz országszerte megszámlálhatatlan helyen tartanak gyereknapi rendezvényt: ha nem találsz hozzád közel esőt a listán, nézz szét a hozzád közel eső városok, települések programajánlói között is!
A szerkesztő ajánlja