SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Tanácsok családi vállalkozások számára 5. - A családi vállalkozások szabályai

Családinet [cikkei] - 2009-01-05
Mivel a családi vállalkozások különböznek más vállalkozásoktól, speciális működési szabályzatot igényelnek. Ismerjünk meg néhány előírást, amelyek hasznosak lehetnek családi vállalkozásunkban.
Tanácsok családi vállalkozások számára 5. - A családi vállalkozások szabályai
Az üzleti világban a családi vállalatok arról a képességükről ismertek, hogy hosszú távú célokat képesek elérni a következetes és stabil munkavégzésnek köszönhetően.

Viszont a siker nem magától értetődő a családi vállalkozásoknál sem. Kemény munka, kezdeményező készség, és szabályok szükségesek hozzá.
Azokra a családi alapon működtetett cégekre, amelyek nem képesek gyorsan megfogalmazni a feltételeket és az egyes családtagoktól elvártakat, óriási teherként fog nehezedni az alulteljesítés, és megnehezíti majd a munkát a családtagok azon hozzáállás, hogy mindenhez joguk van, mert megdolgoztak érte. Egyes esetekben a családtagok problémái a többi alkalmazottra is kihatással lehetnek, a munkahelyi morál és (végül) a vállalat teljesítménye is csökkenni fog.

A sikeres családi vállalkozásoknak gondosan megszerkesztett irányelvekkel kell rendelkezniük valamennyi alkalmazott számára. Míg a családtagoknak ugyanazokhoz a HR előírásokhoz kell tartaniuk magukat, mint bárki másnak, emellett még fokozott felelősségük is van, hiszen be kell tartaniuk a vállalat „családi szabályzatát” is, azokat az irányelveket és eljárásokat, amelyek azokra a családtagokra vonatkoznak, akik közvetlenül érintettek a vállalkozás működtetésében.

Alkalmazás


Gyakran fordul elő az, hogy a családi vállalkozásban óriási számban alkalmaznak rokonokat. Viszont ahogy a vállalkozás fejlődik, szükségessé válik pontosan meghatározni, ki alkalmas valójában a feladatok ellátására. Mikor a vállalkozás eléri a negyedik és ötödik generációt, számos családi vállalkozás korlátozza a házastársak és távolabbi rokonok alkalmazását, így a szervezeten belül fenntartható a fékek és egyensúlyok rendszere.

Továbbá fontos, hogy valamennyi munkavállalónak rendelkeznie kell azzal a képzettséggel, amely ahhoz szükséges, hogy ellássa a munkakörét, függetlenül attól, hogy rokoni szálak fűzik-e a vállalat tulajdonosához. Némely vállalat még ennél is tovább megy, és a családtag-alkalmazottaknak előírja, hogy minimális időt töltsenek el a vállalaton kívül még mielőtt a vállalkozásnál szóba kerülhet az alkalmazásuk.

Mércék


A családtag-alkalmazottaknak kivétel nélkül magasabb mércét kell megütniük, mint más munkavállalóknak. Elkötelezettségük a vállalat küldetése és céljai iránt példaként kell, hogy álljanak mások számára a szervezeten belül, és bizalmat kell sugározniuk a befektetők felé. Tehát legkeményebben a családtagoknak kell teljesíteniük a cégnél.

A vállalat irányelveinek arra vonatkozóan is pontos információkat kell tartalmazniuk, hogy mennyire legyen korlátozva az alkalmazott családtagok számára más vállalatokban való érintettség. Semmilyen körülmények között sem kompromittálhatja a vállalkozás tekintélyét, vagy jelenthet árulást, ha a családtag részt vállal külső vállalatokban is.

Teljesítmény

Természetesen a családtagok teljesítményét is ugyanolyan szempontok szerint kell vizsgálni, mint más alkalmazottakét. Az igazgatói testület hasznosnak találhatja saját alcsoport kijelölését, amely lebonyolítja a vizsgálatokat, hiszen a megbeszélések alkalmával családi jellegű témák is felmerülhetnek. Ez az alcsoport biztosíthatja annak a feltételnek a megvalósulását, miszerint az egyénektől nem várható el, hogy kritikákat fogalmazzanak meg saját családtagjaik munkáját illetően.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

"A manipulatív szülők annyira ügyesen leplezik igazi szándékaikat, hogy gyerekeik állandó zavarodottságban élnek. Tudják, hogy becsapják őket, de nem tudnak rájönni, hogy hogyan."
Elhunyt a kisfiú, aki azt játszotta az iskolai kiránduláson a barátaival, hogy ki tud tovább a víz alatt maradni

Elhunyt a kisfiú, aki azt játszotta az iskolai kiránduláson a barátaival, hogy ki tud tovább a víz alatt maradni

A 13 éves Áront a baleset után sikerült újraéleszteni, ám pár nap múlva életét vesztette. Édesanyja elmondta a híradónak: a kisfiú napok óta másról sem beszélt, annyira várta az iskolai kirándulást.
A kóros soványság továbbra is elvárás a divatszakmában

A kóros soványság továbbra is elvárás a divatszakmában

A divatmodellek csaknem 90 százaléka vélekedik negatívan a testéről, és több, mint kétharmaduk szigorúan kontrollálja, mit és mennyit eszik a Semmelweis Egyetem új, világszinten is egyedülálló nemzetközi kutatása szerint. Ez az első ilyen mélységű kvalitatív felmérés a témában, melyben a válaszadók majd’ 90 százalékáról az is kiderült, hogy túlságosan sovány, az elmúlt évek ún. "plusz méretes", azaz "test pozitív" divatmozgalma ellenére. A kutatók a szélsőséges szépségideálok mentálisan és fizikailag is káros hatásaira hívják fel a figyelmet, melyek evés- és testképzavarhoz vezethetnek, és nem csupán a modelleket, hanem a rájuk példaképként tekintő fiatal lányokat is érintik.
8-9 éves gyerekekkel teli busz borult árokba Kőszegnél - osztálykiránduláson vettek részt

8-9 éves gyerekekkel teli busz borult árokba Kőszegnél - osztálykiránduláson vettek részt

A baleset során hatan könnyebben megsérültek, őket kórházba szállították.
3 éves, tündéri kislány tűnt el Budapesten

3 éves, tündéri kislány tűnt el Budapesten

Fonseca Lily átlagos testalkatú, hosszú, világosbarna hajú, barna szemű kislány, a XVII. kerületből tűnt el. A rendőrség azt kéri, hogy akinek van információja a kislány tartózkodási helyéről, az jelentkezzen.
A szerkesztő ajánlja