SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Tanácsok családi vállalkozások számára 4. - A kompenzáció kérdése a családi vállalkozásokban

Családinet [cikkei] - 2008-12-15
A kompenzáció a családi vállalkozásoknál gyakran érzékeny téma. Most javaslunk Önnek néhány bevált ötletet a családtagok kompenzációját illetően.
Tanácsok családi vállalkozások számára 4. - A kompenzáció kérdése a családi vállalkozásokban
A családtagok kompenzációja a családi vállalkozásokban egy buktatókkal és problémákkal terhes téma. Még ideális körülmények esetén is valószínű, hogy előfordulnak féltékenykedések, neheztelések, főleg azon családtagok részéről, akik úgy érzik, hogy tisztességtelenül bántak velük. Lehetséges vajon olyan kompenzációs forgatókönyvvel előállni, ahol mindenki elégedett és a vállalkozásnak is megfelelő?

Sajnos egy forgatókönyv sem képes arra, hogy mindenkinek kedvezzen. Mindig lesznek olyan alkalmazottak, családtagok és nem családtagok is, akik úgy érzik, hogy kevesebbet kapnak annál, mint amit megérdemelnének. Tehát arra kell törekednünk, hogy egy olyan kompenzációs stratégiát hozzunk létre, amellyel a családtagok is elégedettek, és a vállalkozásnak is maximálisan előnyös.

Kompenzáció piaci kimutatások alapján


A családi vállalkozások jellemző kompenzációs elképzelései szerint az a legjobb, ha azonos összeget fizetünk az adott generáció tagjainak (függetlenül attól, hogy milyen állást töltenek be a cégnél), illetve ha a beosztásuk méltányos piaci értéke szerint fizetünk nekik. Ezen lehetőségek egyike sem ideális. Ehelyett érdemes megfontolni egy kompenzációs programtervet, amely tartalmazza a beosztás piaci értékét, de többet fizet, mint amennyit egy nem családtag esetében, aki ugyanazt a munkát végzi. Így minden családtag profitál, de a tapasztaltabb, képzettebb és felelősségteljesebb családtagokat az alapján jutalmazzuk, amennyit hozzátesznek a céghez.

Kiegészítő családi kompenzáció


Időről időre előfordulhat, hogy a családi vállalkozások úgy érzik, hasznos lehet a családtagoknak további kompenzációt juttatni a piaci kimutatásokon alapuló kompenzáción túl. Mikor ez történik, általában egyenlő mértékben jutalmazzunk minden egyes családtagot, hogy jövedelemadó nyereséghez hozzájussunk, illetve hogy minimalizálhassuk az ingatlanadó mértékét. A veszély a kiegészítő családi kompenzációnál az lehet, hogy egyes családtagok nem biztos, hogy megértik a kiegészítő juttatás jellegét, és luxuscikkekre költhetik ahelyett, hogy befektetnék a vállalkozásba. Ezért fontos megvitatni a kiegészítő kompenzációkat még mielőtt kiosztásra kerülnének, valamint a fiatalabb családtagoknak elmagyarázni, hogy pénzügyi döntéseik mivel járhatnak.

Független tanácsadók szerepe

Számos családi vállalkozás szükségét érzi külső segítség kérését az egyes családtagok kompenzációs szintjének meghatározásához. De a hatékonyság érdekében valamennyi családtagnak egyet kell abban értenie, hogy a külső szereplő valóban objektív, és nincs semmilyen nyilvánvaló indoka arra, hogy bármerre is csaljon a mérlegen. Megoldást jelenthet, ha szakmai konzultáns szolgálatait kérjük, aki tapasztalt a családi kompenzációs kérdésekben. Még ha a konzultáns nem is hajlandó saját maga kompenzációs döntéseket hozni, legalább segíthet a szervezetnek megtalálni azt a semleges testületi tagot vagy tanácsadót, aki majd irányítja a folyamatot.

A lényeg

A kompenzáció miatti ellentétek lényeges megosztottsággal járhatnak a családi vállalkozásokban. Sajnos ezek az ellentétek túlmutatnak az üzleti életen, és a családban olyan törések is létrejöhetnek, amelyek még generációk múlva is érezhetőek. Teljes mértékben tőlünk függ, hogy hogyan kompenzáljuk családtagjainkat. Csak azt ne felejtsük el, hogy ha nem vonjuk be a folyamatba őket, a döntéseinknek komoly következményei lehetnek a munkahelyen túli életünkre.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

"A manipulatív szülők annyira ügyesen leplezik igazi szándékaikat, hogy gyerekeik állandó zavarodottságban élnek. Tudják, hogy becsapják őket, de nem tudnak rájönni, hogy hogyan."
Elhunyt a kisfiú, aki azt játszotta az iskolai kiránduláson a barátaival, hogy ki tud tovább a víz alatt maradni

Elhunyt a kisfiú, aki azt játszotta az iskolai kiránduláson a barátaival, hogy ki tud tovább a víz alatt maradni

A 13 éves Áront a baleset után sikerült újraéleszteni, ám pár nap múlva életét vesztette. Édesanyja elmondta a híradónak: a kisfiú napok óta másról sem beszélt, annyira várta az iskolai kirándulást.
8-9 éves gyerekekkel teli busz borult árokba Kőszegnél - osztálykiránduláson vettek részt

8-9 éves gyerekekkel teli busz borult árokba Kőszegnél - osztálykiránduláson vettek részt

A baleset során hatan könnyebben megsérültek, őket kórházba szállították.
3 éves, tündéri kislány tűnt el Budapesten

3 éves, tündéri kislány tűnt el Budapesten

Fonseca Lily átlagos testalkatú, hosszú, világosbarna hajú, barna szemű kislány, a XVII. kerületből tűnt el. A rendőrség azt kéri, hogy akinek van információja a kislány tartózkodási helyéről, az jelentkezzen.
Tények és tévhitek a kullancs helyes eltávolításáról - VIDEÓVAL

Tények és tévhitek a kullancs helyes eltávolításáról - VIDEÓVAL

A kullancsok csaknem háromszáz betegséget terjesztenek, ám ezek közül az emberre csak néhány veszélyes. Hazánkban a két leggyakoribb a Lyme-kór és a vírusos agyvelő-, agyhártyagyulladás. Ezek elkerülése érdekében fontos, hogy a kullancscsípés esetén mielőbb távolítsuk el a vérszívót. A Semmelweis Egyetem oktatóvideója ehhez nyújt segítséget.
A szerkesztő ajánlja