SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A szivargyártás művészete

[cikkei] - 2004-03-17
A szivarozás hazája Kuba és Mexikó. E két országban kizárólag hazai dohányleveleket használnak fel. A szokás szertartássá nőtte ki magát. Hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvend ez a relaxálásnak is beillő igényes füstölgés. A fogyasztása meghaladja a 3 millió szálat, és e mennyiség harminc százaléka Magyarország egyetlen szivargyárából kerül ki: a Csongor Szivargyár KFT-ből, amely Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, Újfehértón található. De hogyan készül a szivar?

Az 1996 óta működő vállalkozásban gyártott mennyiség folyamatosan növekedett, ez már elérte a 3 millió szálat. Ebből a hazai piac mellett kerül a román, szlovák, cseh, szerb és a horvát fogyasztókhoz. Jelenleg 23 alkalmazott dolgozik 4 fajta - Nabucco, Maya, Hunor és Ász  - termékcsalád előállításán. A szivarok natur, cherry és vanília változatban találhatók. A szivar előállítása rendkívül bonyolult, összetett folyamat, de ehhez mindössze egy alapanyagra, a dohányra van szükség.


Az előállítás művészete abban rejlik, hogy különböző dohányokat kevernek össze egy megfelelő borítólevélben, így formálva ki a szivar meghatározott íz kombinációját, erősségét, illetve égési tulajdonságát. A kistermelőktől felvásárolt dohányt osztályozzák -avat be  a gyártásba műhelytitkaiba Szabóné Belme Ildikó.

A levelek mérete, nedvességtartalma és finomsága alapján különböző osztályokba sorolják. A magasabb kategóriába tartozó anyagból készül a külső fedéllemez, amelynek igen finom szerkezetű, jó minőségű sérülésmentes levélnek kell lennie. Ami ennek nem felel meg, abból lesz a belső töltelékanyag. A szivarkészítés első állomása az asztagolás, mely során a kissé nedves dohánylevelek rétegeit nagy halomba, asztagba rakjuk, amelyek így esnek át a természetes fermentálás folyamatán. A nikotin és kátránytartalmat lecsökkentő fermentáció alatt a asztag közepén a hőmérséklet eléri a 40-50 Celsius-fokot. A 8 hónapig tartó fermentálást követően a megfelelő nedvességtartalom eléréséhez párásítják. Majd a kocsányozóba kerül, ahol a levelekről leválasztják az ereket. Az erektől megszabadított leveleket apróra törik, ebből készül a szivar belsejébe kerülő keverék. A következő lépésben a fedéllevelek előkészítése következik. Ezeket egy páclében kezelik, majd kiválogatják az ép, egészséges leveleket. Ekkor az előkészített összetevőket a fonógépbe rakják, és az befonja a szivart. Ezt követően az elkészült terméket pihentetik, majd 25 szálas csomagokba csomagolják.

*

Érdekességek a szivarról


Már az indiánok is szívtak kukoricalevélbe csavart szárított dohányt, vagyis szivart. Európában a dohányzás e formája a XVIII. századtól ismert. A szivar a méltóságos polgár jelképe lett. Magyarországon Széchenyi István vezette be; a kaszinóban szívták, és ekkor még szipáknak hívták. Vörösmarty Mihály keresztelte el szivarnak. Ma a vágott, speciálisan pácolt dohányt vékony dohánylevélbe tekerik. A szivarozásnak is van szertartása. Sokan speciális vágóval levágják a végét. Ez állítólag helytelen cselekedet, mert a nikotin- és kátrányszűrő hatása így mérsékelődik.

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Három gyerek tűnt el Szigetszentmiklósról

A szigetszentmiklósi rendőrök a lakosság segítségét kérik három gyermek eltűnésének felkutatásában.

Epekövesek, figyelem! Íme a gasztroenterológus ünnepi tanácsai

Az ünnepi időszakban tömegesen jelentkeznek a sürgősségi ellátásban az epekólikás betegek. Dr. Pászthory Erzsébet, a Gasztroenterológiai Központ gasztroenterológus, belgyógyász szakorvosa szerint, ha valaki már átélt ilyen rohamot, az soha nem felejti el; megfelelő kezelés híján pedig bármikor újra jelentkezhetnek a tünetek, és akár súlyosabb szövődményeket is okozhatnak a kövek.

Elmúlhat-e magától a pánikbetegség?

A pánikbetegséggel nehéz együtt élni, különösen, ha úgy érezzük, kicsúszik a kezeink közül a kontroll a rohamok kapcsán. Érdemes-e arra várni, hogy majd "magától" elmúlik a nehézség? Egyáltalán léteznek-e olyan eszközök, amelyekkel elősegíthetjük a javulást? Mikor és miért érdemes orvoshoz fordulni? Dr. Veres Andrea főorvos, a Pszichiátriai Központ pszichiátere adott választ a kérdésekre.

Óriási a korai felismerés jelentősége a nőgyógyászati daganatoknál is

A daganatos betegségek korai felismerése sok esetben élet-halál kérdése lehet, de legalábbis meghatározza a kezelés lehetőségeit. Így van ez a nőgyógyászati daganatok esetében is: minél korábban sikerül felismerni a betegséget, annál jobbak lehetnek a kilátások. Dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza, a nőgyógyászati onkológia specialistája elmagyarázta, mikor, kinek és milyen vizsgálatok szükségesek az időben történő diagnosztizáláshoz.

Mit tehetünk, ha folyamatosan romlik a gyermekünk szeme?

A gyermekek látása világszerte egyre rosszabb, és ennek egyik egyértelmű oka a képernyő előtt töltött idő növekedése. Egy globális tanulmány szerint az utóbbi években egyre több gyermeknél jelentkezik miópia, más néven rövidlátás.

© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
ADATVÉDELMI BEÁLLÍTÁSOK
A szerkesztő ajánlja